Na stole leží návrh na extraligová dvojutkání

Praha – 14. října
Jednou z možných podob extraligy 2010 je systém dvojutkání dle modelu dánské ligy. S návrhem přišly Pardubice a získal si podporu Prahy. Vzhledem k větším možnostem pro domácí závodníky se zamlouvá i plzeňskému šéfovi Leopoldu Klímovi. Liberecký Věroslav Kollert oslovil Březolupy s myšlenkou na společný tým. Vzhledem k povinnosti vybavit stadión pro podniky ranku mistrovství republiky nafukovacími bariérami nejsou vyloučeny ani další koalice. Vše však musí schválit většina účastníků na kalendářní poradě.

Návrh předpokládá týmy složené z pěti závodníků, z nichž jeden musí být junior, a náhradníka, jímž musí být opět borec mladší jednadvaceti let. Aby se z něj nestal pouhý nosič pneumatiky, je s ním počítáno i v jedné rozjížďce.

Systém předpokládá zachování dvou držitelů zahraniční licence jako doposud. Není však stanoveno, že oba junioři musí mít závodní doklad vydán AČR. Vrací se však zásada, že junior může být nahrazen výhradně svým vrstevníkem.

Utkání po třinácti jízdách vyvrcholí dvojici rozjížděk, kterých se závodníci zúčastní na základě svého bodového zisku. Taktická rezerva a žolík fungují stejně jako v současném systému dle rozpisu SWC. Na rozdíl od jiných českých soutěží dvojic si ovšem závodníci v rámci týmu nesmí měnit své pozice na startovním roštu.