Matěj Kůs jde po titulu

AKTUALIZOVÁNO – FOTO

Liberec – 28. září
By Martin Vaculík nemohl kvůli zranění startovat v dnešním čtvrtém dílu juniorského šampionátu v Liberci, zůstal na čele průběžné klasifikace. Nicméně před posledním kláním, které se odbude příští sobotu ve Mšeně, má nejblíže k titulu Matěj Kůs. Ten dnes vyhrál v Pavlovicích všechny své rozjížďky. Až do poslední jízdy s ním držel krok Michael Hádek. Jenže při vzájemné konfrontaci jezdil až třetí za Martinem Gavendou. A když se jej ve druhé zatáčce druhé kola pokusil objet, upadl. Skončil třetí, když jej o jeden bod předstihl Filip Šitera, jehož prve porazil.


Dvojčlenný boj o hrot průběžné klasifikace
Juniorský šampionát po svém třetím kole vypadal jako vyřešená záležitost. Martin Vaculík v Divišově opět ukázal, že se o své trojky nehodlá s nikým dělit. A své nejvážnější soupeře v boji o titul deklasoval vesměs rozdílem třídy. Jenže nešastná kolize během slánské extraligy nešastně změnila rozložení sil v jednadvacítkách.

Zatímco slovenský závodník rehabilitoval v Bánské Bystrici a osnoval plány na nadcházející sezónu, Pavel Pučko a Michael Hádek se rázem stali leadery průběžné klasifikace. Ovšem Matěj Kůs, Filip Šitera a Martin Gavenda rovněž větřili šanci, která u posledních dvou vzhledem k datu narození byla v jejich kariéře poslední.

Úvodní série však daly jasně najevo, že se dnes bude rozhodovat především mezi Matějem Kůsem a Michaelem Hádkem. Po dvou akcích na náročné dráze nemohl žádný jiný závodník kontrovat jejich šestibodovému zisku. Michael Hádek rozehrál mítink triumfem v rozjížďce s číslem jedna. Za jeho zády se v prvním výjezdu útočící Pavel Fuksa přetočil a propadl se až na poslední příčku.

Roman Čejka mezitím zpacifikoval Jiřího Brummera, který naději na skalp Pavla Fuksy živil až do poslední chvíle. Leč nakonec se z bodu radoval mšenský borec. Nic z toho se však netýkalo vedoucího Michaela Hádka, který nikomu nedovolil zapochybovat o svém vítězství ani na sebekratší okamžik.

Na sklonku druhé série to měl plzeňský borec o poznání složitější. Jeho vítěznou dráhu zkřížil Václav Milík. Pardubický skokan roku si už v rozjížďce s číslem tři odvážně vyšlápnul na Filipa Šiteru. Cenný skalp mu nakonec nebyl dopřán a tak se s o to větší vervou pustil do souboje s Michaelem Hádkem.


Michael Hádek v osmé jízdě výrazně těžil ze svého povedeného startu. Jenže pardubický draveček se z prvního výjezdu zničehonic zjevil po jeho pravém boku. Nechtěl slevit ani o milimetr, jenže leader průběžné klasifikace také ne. Bok po boku se řítili vstříc druhé zatáčce.

Plzeňan si uhlídal vnitřní stopu a tím i první příčku. Leč Václav Milík ve druhém kole udeřil znovu. A na protilehlé rovince šel dopředu. Michael Hádek ale větřil šanci sehnat své zlaté medaili z juniorských družstev další dvojčátko. Ve třetím kole se dral vnitřkem už od prvního oblouku, aby se v nájezdu do třetího kola skutečně dostal zpět do vedení.

Ani Matěj Kůs neměl zrovna snadný život. Po závodech smekl před soupeři a připustil, že musel tvrdě makat každou rozjížďku. A to tím spíše, byla-li dráha hodně náročná na fyzickou kondici.

V rozjížďce s číslem čtyři však slavil triumf stylem start – cíl. Pavel Pučko dokázal zprovoznit své motocykly po technickém martýriu březolupských tříčlenných družstev předevčírem, avšak ruka naražená během semifinále Slováckého oválu pořád bolela. A tak tentokrát svého staršího klubového kolegu neohrozil.

V šesté jízdě očekával Matěje Kůse Filip Šitera. Mšenský borec se prve vypořádal s Václavem Milíkem. Ten se ve třetí jízdě náhle objevil v prvním výjezdu v čele, když v úvodním výjezdu za sebou vedle Filipa Šitery nechal i Martina Gavendu. Filip Šitera nakonec na začátku druhého kola ukořistil tři body pro sebe.

Nyní se ovšem musel dívat na záda Matěje Kůse. Ve druhém kole ho však ve výjezdu z úvodní zatáčky zaskočil svým útokem zvenčí. Nicméně vedoucí Pražan reagoval mistrovsky a na pořadí se vůbec nic nezměnilo. „Moh‘ se otočit až o zatáčku dál,“ uvedl Filip Šitera na adresu svého přemožitele. „Ale to už by se na mě dozadu koukat nemusel (smích).“


Zamotaný uzel celkové klasifikace
Neporažení Matěj Kůs a Michael Hádek s Filipem Šiterou se ztrátou jediného bodu tvořily čelo závodu po jeho dvou pětinách. Pavel Pučko po úvodní prohře prohrál v páté jízdě s Janem Holubem, který ho objel v první zatáčce. Plzeňský junior však mohl želet úvodní jízdy, jenž mu vůbec nevyšla.

Vedle Filipa Šitery a Václava Milíka ho v ní porazil Martin Gavenda. A také on se vydal na cestu bodového pokání. Sedmou jízdu vyhrál s přehledem stylem start – cíl, aby trojku inkasoval také hned po druhé úpravě dráhy. Sice na něho odstartoval tradiční rival Michal Dudek, ovšem na protilehlou rovinu vyjel jako první moravský Pražan. Nahoru mířil i Václav Milík. V rozjížďce s číslem deset se nenechal rušit soubojem Jakuba Fencla a Romana Čejky o druhé místo a v klidu upaloval pro vítězství.

Bitva o čelo průběžné klasifikace ovšem zuřila dál s neztenčenou intenzitou. V rozjížďce s číslem jedenáct Matěj Kůs rychle ujel Janu Holubovi. Ovšem Michaela Hádka hned vzápětí čekala zkouška ohněm. Vedle Pavla Pučka, s nímž se před dnešním mítinkem dělil o vedení, s ním na rošt zamířil i Filip Šitera.

A plzeňský závodník nevypadl z role hrdiny ani teď. Skvělý start ho katapultoval do čela už po vylétnutí pásky. Filip Šitera neotálel s útokem a udeřil vnějškem první zatáčky. Jenže Michael Hádek neuhnul od čáry ani o setinu milimetru a udržel se na čele. „Zkazil jsem start,“ vysvětloval šampión z let 2006 a 2007 příčinu své druhé porážky. „Chyběl kousek, abych Haďase zavřel, ale musel jsem se přetočit.“

Michael Hádek s Matějem Kůsem tak na čele unikali. Jejich pronásledovatelé se navzájem obírali o body, což jim zabránilo v možnosti pokusit se o individuální trhák. V tomto duchu pokračoval podnik svou čtvrtou sérií. Do třinácté jízdy nejlépe odstartoval Václav Milík, avšak Matěj Kůs ho odkázal za svá záda hned v prvním oblouku. Podobně si počínal rovněž Michael Hádek v rozjížďce s číslem šestnáct. Zpočátku držel vrch Jan Holub.
V první zatáčce to zprvu vypadalo, že se Michael Hádek přes něho nedostane, ale nakonec se mu předjetí přece jen povedlo.

Své šance na pódium zvýšil Pavel Pučko. V rozjížďce s číslem čtrnáct skvěle odstartoval a od té doby byl Martin Gavenda za jeho zády úplně bezmocný, by útočil jako lev. Nicméně mnohem větší hodnotu měly akcie Filipa Šitery a to díky vítězství v patnácté jízdě.

Mšenský borec po raketovém startu dotáhl do vítězného konce rovněž sedmnáctou jízdu. Se třinácti body na kontě mohl vyčkávat na výsledky ostatních soutěžících. Jan Holub vzápětí zvítězil stejně suverénně, ale s deset bodů na pódium nestačilo. „Zase ta jedna jízda,“ odvolával se na úvodní nulu.

V rozjížďce s číslem devatenáct předvedl nejlepší start Pavel Pučko. Z první zatáčky však vyjel jako první Michal Dudek, který vzápětí čirou náhodou zjistil výhodu vnitřní stopy. „Ani jsem nevěděl, že se už dá jet lajna,“ svěřoval se. „Ani nevím, jak jsem to v týhle jízdě udělal. Taky mi vyšel start a to se mi taky moc často nestává.“ A tak či onak, Pavel Pučko zůstal za ním. A Václav Milík byl ještě dál. „Zmrvil jsem start,“ přiznával. Všichni tři skončili na deseti bodech stejně jako prve Jan Holub.

Na pódium však mohl ještě myslet Martin Gavenda, který měl za sebou vskutku perný víkend. Po patálii se zadřeným GM v Březolupech zažil oslavy v Lodži, kde jeho Miskolc postoupil do první ligy. Domů se dostal ovšem až nad ránem a ihned zamířil do Liberce. Po úvodních devíti bodech ho na konec čekala aktivní účast v boji neporažených Matěje Kůse a Michaela Hádka.

Po vylétnutí pásky vystřelil dopředu Matěj Kůs. Michael Hádek hned za ním, ovšem Martin Gavenda zaútočil vnitřkem úvodní zatáčce. Svého soupeře vyvezl ven a bezostyšně se usadil na jeho druhé příčce. Plzeňan se nehodlal smířit s nepříznivým stavem věcí a útočil. V zatáčce u depa se však ve druhém kole ocitl na zemi.


„Martin jel lajnu a já to musel zkoušet vnějškem,“ popisoval svůj pád. „Rozhopsalo se to, potom čaplo a už jsem šel panna orel.“ Z repete byl samozřejmě vyloučen a se svými dvanácti body vytvořil nejsmutnější postavu stupňů vítězů. Matěj Kůs totiž posléze vyhrál opakovanou jízdu navzdory všem útokům Martina Gavendy. Liberec opouštěl nejen jako vítěz, ale jako nový leader s velkými ambicemi obhájit loňský titul. Nikam ovšem nepospíchal. Využil příležitosti a třikrát si na pavlovickém kolečku otestoval motocykl pro své turné v barvách britského Poole.

Hlasy z depa
„Dobrý, jsem spokojenej‘, dopadlo to spravedlivě,“ pochvaloval si Matěj Kůs. „Makáme a tak jsem rád, jak to dopadlo. Po závodech jsem zkoušel motorku do Anglie. Je lepší než ta, co jsem jel dneska, ale nechtěl jsem ji riskovat. Budu dělat všechno pro to, abych ten titul udělal. Všechno bylo bez problémů, ale soupeři byli a musel jsem makat každou jízdu. A dát ze sebe všechno, protože dráha byla těžká na fyzičku. Každou jízdu jsem musel jet na sto dvacet procent.“

„Na hovno,“ dštil Filip Šitera oheň a síru. „Celej‘ den zkurvenej‘. Nejel jsem. Jako celou tuhle sezónu. Pořád se to táhne a ještě to neskončilo. S Haďasem jsem zkazil start. Chyběl kousek, abych ho zavřel, ale musel jsem se přetočit. A Kůsák se moh‘ otočit až o zatáčku dál. Ale to by se už na mě nemusel koukat (smích). Ale no nic…“

„Škoda poslední jízdy,“ litoval Michael Hádek. „Nadjížděl jsem Martina Gavendu. Rozhopsalo se to, potom čaplo a už jsem šel panna orel. Co mě je platnej‘ Filipův skalp, když
jsem to posral v poslední jízdě. Skalpoval jsem ho už tolikrát a nebylo to nic platný. Zdálo se, že tady jede lajna. Jo i ne, akorát teď to bylo dobrý, jenže tu lajnu jel Martin a já to musel zkoušet venkem. A dopadlo to, jak dopadlo.“

„Byl jsem utahanej‘,“ odvolával se Martin Gavenda na svou štreku Březolupy – Lodž – Liberec během třech dnů. „Ve tři ráno jsem přijel z Polska, oslavovali jsme tam. Už v šest jsme jeli sem, řídil jsem. Chyběl mi bod k rozjezdu. Bylo to můj předposlední závod v juniorech, pódium ve Mšeně by bylo pěkné, ale kdo ví, co bude.“

„Zase ta jedna jízda,“ připomínal Jan Holub, že mu jeden výsledek obvykle zkazí celkové umístění. „Hned ta první. Byla nejtěžší. Zezačátku byla dráha taková… Ale pak to šlo. Sebe hodnotím takový jo a ne. V první jízdě ne, zbytek už byl dobrej‘ (smích)!“

„Dobře jsem s tím zamíchal,“ liboval si Michal Dudek po svém triumfu v rozjížďce s číslem devatenáct. „Zezačátku dobrý tři body, pak se nedařilo. Jezdil jsem moc venky a nevěděl, že se už dá jet lajna. Ani jsem nevěděl, jak jsem to v tý poslední jízdě udělal. Odstartoval jsem a to se mi taky často nestává. Spokojenej‘ ale jsem jen s těma dvouma jízdama, kde byly trojky.“

„Na to utrpení a bídu ještě dobrý závody,“ tvrdil Pavel Pučko. „Jak jsem v Březolupech lehnul, mám naražený zápěstí a s tou rukou to nějak nešlo. Nemoh‘ jsem se do ní opřít. Až ke konci jsem to dokázal zapomenout na bolest, ale bylo to těžký.“

„Dobrý,“ odtušil Václav Milík. „Pěknej boj s Hadem. Ale ta poslední jízda. Promrvil jsem start a kvůli tomu skončil na osmým místě. Dobrejch‘ deset bodů, ale mohlo to bejt lepší.“

1. Matěj Kůs, Praha 3 3 3 3 3 15
2. Filip Šitera, Mšeno 3 2 2 3 3 13
3. Michael Hádek, Plzeň 3 3 3 3 X 12
4. Martin Gavenda, Praha 1 3 3 2 2 11
5. Jan Holub, Plzeň 0 3 2 2 3 10
6. Michal Dudek, Slaný 3 1 2 1 3 10
7. Pavel Pučko, Praha 2 2 1 3 2 10
8. Václav Milík, Pardubice 2 2 3 2 1 10
9. Jakub Fencl, Praha 2 1 2 2 1 8
10. Roman Čejka, Slaný 2 0 1 1 2 6
11. Pavel Fuksa, Mšeno 1 0 1 1 2 5
12. René Vidner, Pardubice ex 2 0 0 1 3
13. Jiří Brummer, Praha 0 1 1 1 0 3
14. Anne Spaan, NL – Chabařovice 1 1 0 0 0 2
15. Jiří Vonásek, Plzeň 0 F 0 0 1 1

Poznámka: René Vidner byl v rozjížďce s číslem čtyři vyloučen za předjetí o kolo.

Průběžné pořadí seriálu:

  SLA PHA DIV LIB TOT
  11.4. 26.5. 29.8. 28.9.  
1. Martin Vaculík 15 12 15 NS 42
2. Matěj Kůs NS 11 11 15 37
3. Michael Hádek 13 (7) 10 12 35(42)
4. Filip Šitera NS 9 12 13 34
5. Pavel Pučko 12 (7) 11 10 33(40)
6. Martin Gavenda 10 11 (7) 11 32(39)
7. Václav Milík 7 NS 12 10 29
8. Jan Holub 11 (4) 7 10 28(32)
9. Michal Dudek 10 6 (1) 10 26(27)
10. Jakub Fencl 5 (5) 9 8 22(27)
11. Denis Wienke 7 8 6 NS 21
12. Roman Čejka 8 (5) 5 6 19(24)
13. Pavel Fuksa 8 NS NS 5 13
14. René Vidner 6 NS 4 3 13
15. Jiří Brummer (0) 1 6 3 10
16. Ondřej Veverka 3 4 NS NS 7
17. Jaroslav Hladký NS 2 2 NS 4
18. Jiří Vonásek 2 NS NS 1 3
19. Anne Spaan NS NS NS 2 2
20. Lukáš Hromádka NS 2 NS NS 2
21. Jiří Lang NS 0 NS NS 0
21. Václav Lacina 0 0 NS NS 0
23. Miroslav Horák 0 Q-NS NS NS 0

Poznámka: jeden nejhorší výsledek se každému jezdci škrtá.

Vložený závod kubatury 125 ccm:

1. Michal Škurla, Praha 2 2 2 2 8
2. Michaela Krupičková, Slaný 1 0 0 1 2
3. Dominik Hinner, Praha 0 1 1 F 2

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon EOS D Mark II)