Štěstěna dlouho váhala v otázce vítězství

AKTUALIZOVÁNO – FOTO

Březolupy – 26. září
Až v rozjížďce s číslem dvacet padlo rozhodnutí, zda včerejší poslední kolo přeboru tříčlenných družstev v Březolupech vyhrají Březolupy, či Pardubice. Do té doby se oba celky na postu leadera střídaly, by domácí ztratili píchlou pneumatikou Richarda Frištenského a prasklým primárním řetězem Martina Málka. Proto museli v závěrečné jízdě Východočechy porazit. Nahrála jim skutečnost, že Tomáš Suchánek byl s nesprávným povlakem na přilbě poslán do depa pro správný až těsně před vypršením dvouminutového limitu. Po vylétnutí pásky se na čele usadili Martin Málek s Martinem Gavendou. Jenže ten na začátku třetího kola zadřel motor a spadl. Václav Milík zdědil jeho dva body, které definitivně potvrdily třetí pardubický triumf v řadě. Na třetí příčku se po bitvě s Libercem prosadil Slaný. Praha byla tentokrát mimo mísu. Kouč Zdeněk Schneiderwind nejprve šlechetně půjčil svého náhradníka Jiřího Brummera personálně oslabenému Liberci. Poté musel oželet Jaroslava Hladkého, jenž ve snaze vyhnout se defektujícímu Jaroslavu Petrákovi skončil v mantinelu a byl převezen do nemocnice. Pavel Pučko zůstal jednou stát s prázdnou nádrží a poté mu prasknul dvakrát řetěz. Nadstavbový Slovácký ovál se stal kořistí Tomáše Suchánka. Martin Málek, jeden z hlavních favoritů, píchnul v semifinále pneumatiku. Oslněný Jan Holub nestačil úhybný manévr dotáhnout do konce a místní borec skončil s poraněnou klíční kostí. Vůbec poprvé jely v Březolupech stopětadvacítky a jejich klání opanoval Zdeněk Vrba.

Skvělá bitva v rozhodnuté válce
Desáté kolo přeboru tříčlenných družstev už nemohlo změnit podobu závěrečné tabulky. S výjimkou Liberce však soutěžící týmy přijely v plné síle. Žádný div, ke konci sezóny se počet závodních příležitostí snižuje především pro seniory bez zahraničního angažmá. Ti šastnější z nich mají letos u nás už jen Zlatou přilbu.

Do libereckého týmu se opět vrátil Slovák Ján Halabrín. Pardubice, které po jarních personálních problémech měly najednou závodníků na rozdávání, mu zapůjčili René Vidnera. Nicméně ten podlehl chřipkovému onemocnění. A tak vestu se stylizovaným Ještědem nakonec oblékl Jiří Brummer, jenž měl plnit úlohu pražského náhradníka.

Rozdávačnost se ovšem dnes Praze nevyplatila. V rozjížďce s číslem čtyři upadl v první zatáčce druhého kola Jaroslav Hladký, když se vyhýbal nečekaně zpomalenému Jaroslavu Petrákovi. „Zadřeno,“ hlásil pardubický borec po návratu do svého boxu. „Naštěstí mě minul, ale trefil prkna.“

Zatímco pražského juniora odvážela sanitka, Zdeňku Schneiderwindovi byla jasná nutnost dokončit mítink jen se dvěma jezdci. Pražané navíc dnes rozhodně nebyli miláčky štěstěny. Jejich pech začal už v rozjížďce s číslem jedna. Pavel Pučko se nezalekl domácí dvojice Martin Gavenda – Martin Málek.

Držel se těsně za ní a ve druhé zatáčce pronikl mezi oba březolupské závodníky. Jenže o kolo později na stejném místě náhle zpomalil. Zoufale se ohlédl a stačil uhnout blížícímu se Martinu Málkovi. A pak už jen odtlačil mlčící stroj na zelený trávník.

„Došel mi metyl,“ vysvětloval o chvilku později ve svém depu. „Nemám tady tátu jako mechanika. A kluci mi řekli, že mám všechno připravený…“ Chudák ještě netušil, že se na soupeře projíždějící cílem bude dívat z dráhy ještě dvakrát.

Březolupy využily pět bodů, aby se usadily na čele průběžné klasifikace. Nečekaně však prohrály se Slaným. Martin Málek testoval novou vačku. Ale nebyla to dobrá volba, o čemž ho ve třetí jízdě přesvědčil Michal Dudek. Lokální matador se musel na jeho záda dívat už od prvního výjezdu. A Roman Čejka zajistil další bod porážkou Richarda Frištenského.

Nicméně Pardubice zpočátku nebyly schopné plného bodového zásahu. Ve druhé jízdě Jan Holub uletěl Jaroslavu Petrákovi s Tomášem Suchánkem. Václav Milík sice triumfoval před Pavlem Pučkem v opakované čtvrté jízdě, avšak vyloučený Jaroslav Petrák sledoval jeho počínání z depa.

Po přestávce však suverén podzimní části chytil vítěznou fazónu a jal se odmítat teze, že je pouze specialistou na pražský ovál. Tomáš Suchánek a Václav Milík odstartovali na slánské juniory. A ob jednu jízdu je čekali domácí. Martin Málek raději usedl na rezervní motocykl. Vyplatilo se, nebo oběma Pardubičanům ukázal výfuk už po vylétnutí pásky.

Mezitím Jan Holub a Ján Halabrín dobyli pro Liberec pět bodů. Avšak pakliže by Pavlu Pučkovi nepraskl v poslední zatáčce primární řetěz, vyhrál by on a zajistil by remízu. I přesto se však na Liberec začal sápat Slaný. Zmiňovanou prohru s Pardubicemi si vynahradil v osmé jízdě. Michal Dudek v první zatáčce objel Jana Holuba, aby Krzysztof Nowacki ohlídal Jiřího Brummera.

Slánská křídla však přistřihl Pavel Pučko. V rozjížďce s číslem deset triumfoval stylem start – cíl. Avšak i remíza, kterou Roman Čejka a Krzysztof Nowacki dobyli na Jakubu Fenclovi, Slanému stačila. O jízdu dříve totiž liberečtí Jiří Brummer a Ján Halabrín podlehli domácím Michaelu Hádkovi. V polovině mítinku vedly Březolupy s patnácti body před Pardubicemi (14), Slaným (12), Libercem (11) a Prahou (7).

Panoptikum nečekaných zisků a překvapivých ztrát
Avšak Březolupy neměly vyhráno ani zdaleka, nebo do konce zbývala stejná porce jízd. Pardubice nedokázaly využít naplno své střetnutí s Libercem v rozjížďce s číslem jedenáct. Rybník jim vypálil Jan Holub svým povedeným startem. Tomáš Suchánek ho ve druhé zatáčce druhého kola podjel. Jaroslav Petrák po fatálním defektu usednul na druhý stroj Suchánkova týmu. Po vylétnutí pásky zůstal poslední, avšak ve třetím okruhu předčil Jána Halabrína.

Navzdory ztrátě se však Pardubice dostaly do čela. Martin Gavenda sice triumfoval ve dvanácté jízdě, avšak Pavel Pučko s Jakubem Fenclem se ukázali lepší než Richard Frištenský. Březolupský náhradník, který zastoupil Martina Málka nakonec neviděl cíl kvůli píchlé pneumatice.

Vzájemné skóre Pardubic a Březolup se vyrovnalo na osmnácti bodech. V táboře domácích však nevznikla vůbec žádná panika. Martin Málek s Michaelem Hádkem získali kontrolu nad čtrnáctou rozjížďkou už při startu. Vítězství 5:1 nad Janem Holubem a Jiřím Brummerem už nabývalo konkrétních rozměrů. Ale ouha. V poslední zatáčce před cílem prasknul vedoucímu Martinu Málkovi primární řetěz.

Hned vzápětí Pardubice zaútočily naplno. Tomáš Suchánek s Václavem Milíkem na hlavu porazili Romana Čejku s Krzysztofem Nowackim. A jejich tým byl rázem o dva body na čele. Také Liberec zvyšoval své aspirace ve své šarvátce se Slaným. Roman Čejka s Michalem Dudkem inkasovali pět bodů, když ve třinácté jízdě porazili Prahu. Významně jim ovšem pomohl další přetržený primární řetěz Pavla Pučka.

Pražany však porazil i Liberec. Jenže Jakub Fencl v šestnácté jízdě perfektně odstartoval. Ján Halabrín ho předčil v prvním oblouku, ale Jiří Brummer vůbec. Liberec byl tak o dva body před Slaným, jenže středočeský tým měl výhodu jedné rozjížďky k dobru. V závěrečné sérii se bojovalo na dvou frontách. Pardubice a Březolupy o vítězství, Slaný s Libercem o třetí příčku.

V rozjížďce s číslem sedmnáct se Martin Gavenda a Michael Hádek dostali před Michala Dudka už s vylétnutím pásky. Krzysztof Nowacki s udrženým karburátorem se vůbec nerozjel. Pardubice však vzápětí dorovnaly bank stejným výsledkem v duelu s Prahou. Pavel Pučko urputně bušil do hráze, kterou před ním vytvořili Jaroslav Petrák a Václav Milík. V poslední zatáčce vedl slibný útok vnitřní stopou, avšak Václav Milík ho odrazil a zůstal dnes neporažen.

Slanému chyběl na Liberec jediný bod, když Roman Čejka a Michal Dudek sjížděli z depa k rozjížďce s číslem devatenáct. Za soupeře měli Jana Holuba a Jána Halabrína. Po vylétnutí pásky se ujali vedení slánští závodníci. A vzápětí dosáhli zdánlivě jednoduchého triumfu 5:1, který jim otevřel cestu na stupně vítězů. Nicméně nikdo netušil, jaké drama se na dráze odehrává.

„Vypadla mi hadička u karburátoru,“ líčil Roman Čejka, když projel vítězně cílem. „Měl jsem štěstí, že jsem vůbec dojel!“ Nicméně handicap měl svou výhodu. „Snížila se hladina,“ smál se závodníkův mechanik Antonín Polák. „A na chudou směs to letělo jako kráva!“ Mělo to i svou stinnou stránku. „Michal nadával, že byl celej‘ od metylu,“ svěřil se Roman Čejka.

Mezitím se mělo definitivně rozhodnout o vítězi. Pardubice měly k dobru dva body. A pohled na Tomáše Suchánka a Václava Milíka, který zastoupil Jaroslava Petráka, nedával tušit, že by kouč Lubomír Vozár chtěl slevit ze svých ambicí. Nicméně Březolupy kontrovaly Martinem Málkem a Martinem Gavendou.

Jenže co se nestalo. Rozhodčí Jiří Juroška na upozornění třetí strany zaregistroval, že Tomáš Suchánek má na své přilbě červený povlak. A tak zatímco v dosavadních rozjížďkách minimálně dvakrát zůstaly barevné prohřešky bez povšimnutí, nyní sudí poslal pardubického závodníka zpátky do depa pro bílý povlak.

Jenže do vypršení dvouminutového limitu zbývalo žalostně málo času. A když Tomáš Suchánek přijel k otevřeným vratům depa, mohl se rovnou vydat nahoru do svého boxu. Po pár sekundách letěla páska nahoru a s ní Martin Málek a Martin Gavenda dopředu. Březolupy už už slavily triumf, když v první zatáčce třetího kola upadl Martin Gavenda kvůli zadřenému motoru. Bod navíc, který dobyl Václav Milík, zajistil zlatý věnec Pardubicím. „Byl jsem si jistej‘ až v dalším nájezdu,“ svěřoval se pardubický junior. „Když jsem zjistil, že za mnou nikdo není.“

Poslední jízdou však dnešní program na březolupském ovále nekončil. Chystal se Slovácký ovál. Jeho první semifinále pořádně zamotalo papírovými ambicemi. Zatímco Tomáš Suchánek mířil k triumfu, Martin Málek za jeho zády píchnul zadní pneumatiku. na konci druhého kola odstupoval. Oslněný Jan Holub jedoucí těsně za ním se mu nestačil vyhnout a oba upadli.

Pádu se nevyhnul ani Pavel Pučko, který upadl vzápětí v zatáčce u kempu. „Otočil jsem se na ně a spadnul,“ vysvětlil později. Nakonec však měl štěstí. Při repete vyhrál Tomáš Suchánek s náskokem roviny, ale Pavel Pučko za sebou nechal otřeseného Jana Holuba. Ve druhém semifinále vyšel Michael Hádek vítězně z bitvy s Václavem Milíkem. Přišel však o šteft ze spojky a do finále nastupoval jen se čtyřmi.

Tomáš Suchánek neměl opět konkurenci a vyhrál stylem start – cíl. Václav Milík protínal metu jako druhý, zatímco Michael Hádek uhlídal Pavla Pučka. Na stupních vítězů byl docela nával, protože vedle dvou vyhlášení pětistovek přišli na řadu i stopětadvacítkáři. Vložený Tradix Cup se stal kořistí Zdeňka Vrby.

Hlasy z depa
„Tenhle závod byl dobrej‘,“ liboval si Václav Milík. „Jelo to jak v Praze. Zase další dva poháry. Dneska jsme vyhráli na poslední chvíli. Když vyloučili Tomáše, nikdo to nečekal. Já si byl jistej‘ až v nájezdu do dalšího kola, když jsem zjistil, že za mnou už nikdo není. Starty jsem měl hodně dobrý, ale hlavně jsem zvědavej‘ na pondělí do Liberce.“

„Dobrý, až na takový jeden problém,“ poukazoval Tomáš Suchánek na své vyloučení v rozjížďce s číslem dvacet. „Ale vyhráli jsme. Škoda, jak jsem to zkurvil tím povlakem. Ale vyzkoušel jsem si věci na Přilbičku. Vyzkoušeno je, vyhrál jsem Slováckej‘ ovál, co jsem chtěl. Škoda, že jsem takhle nejeli od začátku, teď vyhráváme v týhle sestavě všude. Všechno bylo v pohodě, teď už jen sundat ten smrad ze šampaňskýho z kombinézy!“

„Bylo to hrozný,“ ulevil si Jaroslav Petrák. „Motor kleknul a mechanici se de facto vůbec nezastavili. A dopadlo to, jak to dopadlo. Každej‘ měl pořád nějakej‘ problém a to jsme ještě vyhráli. Akorát mě štve ten motor. Celej‘ kleknul, díra a padesát tisíc vylétlo komínem.“

„Zadřel jsem motor, proto jsem spadnul,“ říkal Martin Gavenda. „Dotlačit to nešlo, byly to dvě kola. Ovál jsem už ani nechtěl jet. Věděl jsem, že sednout na Jawu, nebude dobře. Ale na druhou stranu jsem předjížděl Vencu Milíka. Ale dostal jsem cejchu od Suchoše. Myslel jsem, že uvidím, když sundám slídy, ale ne.“

„Pravé rameno mě bolí jako prase,“ posteskl si Martin Málek. „Dneska se to sralo. Zkoušel jsem vačku a moc to nejelo, seď jsem na druhou motorku, měnil převody a tak různě. Prasknul mi primár. Potom jsem v semifinále píchnul gumu a chtělo uhnout. Zrovna to bylo ve výjezdu, kde svítilo sluníčko. Bylo tam blbě vidět a tak mě smet‘ zezadu. Vyhráli jsme už v Praze, dneska nakonec rozhodly defekty, co jsme tam měli.“

„Pardubice zase vyhrály,“ bilancoval Michael Hádek. „Dělal jsem všechno možný, ale nepovedlo se. V semifinále mi upad‘ šteft a finále jel jen se čtyřma. Odstartoval jsem dobře, ale Tomáš tam byl stejně dřív. Jsem rád aspoň za to třetí.“

„Zezačátku nic moc,“ připouštěl Roman Čejka. „Starty se mi nevedly. Tak jsem se na ně od třetí jízdy víc soustředil. Byly lepší, ale budu je muset pilovat. Dvě jízdy jsem vyhrál, což docela jde. Jen tak dál! Akorát mi v poslední jízdě vypadla hadička u karburátoru. Měl jsem štěstí, že jsem dojel. Jenže se snížila hladina a letělo to na chudou směs jako kráva! Akorát Michal nadával, že byl celej‘ od metylu!“

„Mám radost, že jsme se znovu dostali na místo na pódiu,“ neskrýval Krzysztof Nowacki. „I když jsem neměl tak mnoho bodů, když na prosbu našeho manažera Milana Macha jsem vždy startoval z vnitřních drah a ty v dnešních závodech byly hodně tvrdé a bylo těžké najít dobrou kolej na startu. Ale nestěžuji si! Gratuluji Romanovi a Michalovi za dobytí bodů. Tradičně už na konec sezóny na mě dopadl pech v podobě defektu motoru z důvodu utrženého karburátoru. Mám ale radost, že jsem prošel letošní sezónou bez zranění, když jsem se prakticky vrátil do ploché dráhy naplno po dvou letech přestávky způsobené vážným zraněním. Chci využít příležitosti a poděkovat Milanu Machovi, že mi dal možnost startovat v klubu AK Slaný. Vztahy s činovníky klubu mám velice dobré a také s kolegami z týmu se mi spolupracovalo velmi dobře. Už teď se začnu připravovat na novou sezónu, abych se v ní prezentoval mnohem lépe, protože bych chtěl dosáhnout pro Slaný ještě lepší výsledky. Na závěr tradičně děkuji bratrovi a tátovi, že mi celou sezónu pomáhali, a zdravím všechny fanoušky plochodrážního sportu.“

„Nevím, nevím,“ byl Jan Holub poněkud rozpačitý. „Začátek vypadal dobře. Pak se stala chyba, ale nevím která. Víc mi záleží na pondělku v Liberci. Dneska to beru jako lepšejší trénink.“

„Nic pěknýho,“ kroutil hlavou Pavel Pučko. „Smůla, začalo to metylem v první jízdě, pak ty řetězy. Spíš mě ale trápí, kde vzít díly na pondělí v Liberci. Vedu, ale hlavně, aby bylo, na čem jet.“

1. ZP Pardubice   30
Tomáš Suchánek 1 3 1 3 3 M 11(2)
Jaroslav Petrák 2 U – 1 3 – 6
Václav Milík 3 2 2 2 2 2 13(3)
 
2. Mitas Březolupy   29
Martin Málek 2 2 3 – E 3 10(1)
Martin Gavenda 3 – 2 3 3 F 11(1)
Michael Hádek 0 3 3 2 8(1)
Richard Frištenský 0 E 0
 
3. AK Slaný   24
Michal Dudek 3 1 3 2 1 2 12(2)
Roman Čejka 1 0 2 3 1 3 10
Krzysztof Nowacki, PL (ACCR) 1 1 0 E 2
Jaromír Otruba   DNR
 
4. GRS Liberec   21
Jan Holub 3 3 2 2 2 1 13
Ján Halabrín, SK 0 2 E 0 3 0 5(1)
Jiří Brummer 0 1 1 1 3
 
5. AK Markéta Praha   14
Pavel Pučko E 2 E 3 2 E 1 8
Jakub Fencl 1 1 0 1 1 2 0 6(4)
Jaroslav Hladký F/R – – – 0

Konečné pořadí šampionátu:

  malé body velké body
1. Březolupy 315 42
2. Pardubice 254 36
3. Liberec 249 29
4. Praha 203 24
5. Slaný 175 19

6. Slovácký ovál

    SF1 SF2 FIN
1. Tomáš Suchánek, Pardubice 1.   1.
2. Václav Milík, Pardubice   2. 2.
3. Michael Hádek, Plzeň   1. 3.
4. Pavel Pučko, Praha 2.   4.
5. Jan Holub, Plzeň 3.    
  Martin Gavenda, Praha   3.  
6. Martin Málek, Březolupy X    
  Michal Dudek, Slaný   4.  

Tradix Cup 125 ccm:

1. Zdeněk Vrba, Praha 3 3 3 3 12
2. Michal Škurla, Praha 3 3 1 2 9
3. Michaela Krupičková, Slaný 1 2 2 2 7
4. Ondřej Smetana, Mšeno 2 1 2 1 6
5. Dominik Hinner, Praha 0 1 0 1 2
NC Jaroslav Hladký, Praha – – – –

Poznámka: Jaroslav Hladký nestartoval kvůli svému pádu v závodě tříčlenných družstev.

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon EOS D Mark II)