Ve Mšeně skončí jedna éra

Praha – 21. září
V sobotu 10. října se na ovále ve Mšeně uzavře jedna kapitola české ploché dráhy. Poslední podnik juniorského šampionátu bude derniérou období, kdy šlo pořádat mítinky ranku mistrovství republiky bez nafukovacích mantinelů. O prodloužení stávajícího stavu se může postarat jedině matka příroda, jejímž zásahem by došlo k nějakému posunu s termínem. Přes 1. ledna 2010 ovšem nejede vlak. Opatření neplatí pro tříčlenná družstva, pakliže si zachovají statut přeboru, a pro malou dráhu v Praze. Loni, kdy byl 8. ledna schválen standard pro plochou dráhu v ČR, se totiž jejich šampionát ještě nekonal.

V současné době jsou nafukovací mantinely v Praze, Liberci, Pardubicích a Plzni. Hodně se o nich mluví v souvislosti se Slaným, Divišovem a Mšenem, které se logicky chtějí udržet na špičkové úrovni.

Nákup vlastních nafukovacích vaků není jediným řešením. Věroslav Kollert už zpracoval návrh, že své liberecké mantinely bude půjčovat také ostatním pořadatelům. Petr Moravec, předseda VV SPD, také nastínil, že určitou možností je homologace mantinelů s PET láhvemi, které se letos ze svítkovské první zatáčky přestěhovaly do Svitav.

Vybavenost českých stadiónů nafukovacími mantinely:

1 Praha 8.10.2007 Tomíčkův memoriál
2 Liberec 5.7.2008 tříčlenná družstva
3 Pardubice 10.9.2008 extraliga
4 Plzeň 1.10.2008 – první zatáčka MR juniorů
    13.5.2009 – druhá zatáčka MR juniorských družstev

Poznámka: v tabulce jsou stadióny seřazeny dle pořadí osazení nafukovacích mantinelů s datumem a typem závodu.

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon EOS D Mark II)