Martin Málek dosáhl hattricku v teplém a slunečném odpoledni

AKTUALIZOVÁNO – FOTO

Slaný – 19. září
Martin Málek vyhrál potřetí v řadě Memoriál Antonína Vildeho ve Slaném. Včera mu k vítězství zdařile sekundoval Hynek Štichauer. Jediný bod ztratili v závěrečné rozjížďce v souboji s Filipem Šiterou a Václavem Milíkem z DaK moto Jablonec. Třetí příčka patřila polským dvojčatům Kamilu a Emilovi Pulczynskim. Vložené klání stopětadvacítek opanovali Daniel Hádek s Ondřejem Smetanou. Plzeňský závodník, který kvůli operaci ucha poraněného při zimním soustředění ve Slaném ukončil sezónu, prohrál s fenoménem klasických drah Jaroslavem Hladkým. Ovšem body v kombinaci s mšenským závodníkem jim zajistily poměrně suverénní vítězství.

Úvod mítinku rozdával karty až příliš nekompromisně. Prvních sedm rozjížděk neznalo jiný výsledek než maximálních 5:1. A po třetině mítinku se hřáli na čele průběžné klasifikace pozdější medailisté, zatím se svorným bodovým ziskem deseti bodů.

Z vítězného konceptu vybočili až oba torunští sourozenci v rozjížďce s číslem osm. Emil Pulczynski se dostal do předčasného kontaktu s páskou a musel zpátky na trestnou čáru. Jeho bratr Kamil vyhrál už potřetí v řadě, avšak on nedokázal předčit Ronnyho Weise a Pavlem Pučkem.

Pražský junior hostující po boku u nás dobře známého Němce pod hlavičkou jeho klubu však nakonec na pódiu nestanul. Sice jim nahrál výsledek sedmnácté jízdy. Poté, co už takřka triumfujícímu Jakubu Jamrogovi prasknul v poslední zatáčce sekundární řetěz, spadlo jim do klína 5:1.

Jenže torunští bratři na tom byli pořád lépe. V jedenácté jízdě totiž jako první dokázali obrat o body jablonecký tým Františka Liebezeita. Filip Šitera vyjel z první zatáčky na čele, avšak Václav Milík se nedokázal probít přes Emila Pulczynskeho. I když polská dvojčata prohrála ještě s fenomenálními Martinem Málkem a Hynkem Štichauerem 5:1, třetí příčku je to nestálo.

O vítězství se rozhodovalo až v závěrečné jízdě. Lepší výchozí pozici měl Martin Málek s Hynkem Štichauerem. Filip Šitera s Václavem Mlíkem ztratili ještě jeden bod v rozjížďce s číslem šestnáct. To se na druhé pozici usadil slánský Michal Dudek. Nehodlal z ní hnout, by pardubický junior dělal maximum, aby dosáhl opaku.

V jednadvacáté jízdě se Václav Milík dostal do střetu s páskou. Jeho odsun na trestnou čáru vůbec nepotěšil Hynka Štichauera, jenž musel opustit vyhrabanou kolej a přemístít se na suché místo hned u vnitřní čáry. S Martinem Málkem jim ke zlatu stačila remíza.

Avšak Martin Málek prahnoucí po prodloužení série svých triumfů v Memoriálu Antonína Vildeho se nehodlal spokojit s polovičatým řešením. Skvěle odstartoval a při průjezdu ošemetnou první zatáčkou ohlídal Filipa Šiteru. Hynek Štichauer spálil spojku, avšak pojistil miletický triumf ze třetího místa.

Hlasy z depa
„Vyhrál jsem potřetí za sebou,“ chlubil se Martin Málek. „Paráda! Jen kdyby mi to tak jezdilo i v extralize, bylo by to super. Po tom zranění je to už lepší, jen mě trochu pobolívají záda. Na to, jak mi bylo minulý týden, jsem rád, že jsem se vrátil do formy. Moc jsem si dnes přál vyhrát, abych to dorovnal do té trojky. V depu fungovalo vše parádně, takže super.“

„Dobrý, akorát mi Vašek posral poslední rozjížďku,“ poukazoval Hynek Štichauer na incident z rozjížďky s číslem jednadvacet, kdy se kvůli trestné čáře pro Václava Milíka všichni sunuli k vnitřní straně startovního roštu. „Musel jsem jet ze suchý jedničky a spálil si spojku. Ale stačilo nám 3:3 a jeli jsme 4:2. Byl to dobrej‘ závod. Srovnal jsem se a vyzkoušel si jeden motor, co bych chtěl jet na Zlatý přilbě.“

„Škoda poslední rozjížďky,“ litoval Filip Šitera. „Start jsem měl dobrej‘, ale nechtěl jsem Martina zavírat. Ničemu by to nepomohlo. Dobrý závody, ale dlouhý. A neuměj‘ tu kropit. Jedničku nepokropili ani jednou. Každá zatáčka byla jiná. Bylo to divný, ale pro každýho stejný.“

„Až na ty starty to šlo,“ nechal se slyšet Václav Milík. „Dráha byla dobrá. Až na to, že mě Hynek porazil. Chyběl nám kousek na nejvyšší stupínek. Asi se v poslední jízdě Hynkovi zasekl plyn (smích). Jinak parádní závod, jen tak dál, chtělo by to takhle pokračovat. A příští sezónu ještě líp.“

PRO TEC meeting:

1. PRO TEC Speedway Klub Miletice   29
Martin Málek 3 2 2 3 2 3 15(3)
Hynek Štichauer 2 3 3 2 3 1 14(2)
 
2. DaK moto Jablonec nad Nisou   25
Václav Milík 2 2 1 2 1 0 8(3)
Filip Šitera 3 3 3 3 3 2 17
 
3. KS Unibax Toruň   21
Kamil Pulczynski 3 3 3 0 3 1 13
Emil Pulczynski 2 2 0 2 2 0 8(3)
 
4. MSC Míšeň   19
Ronny Weis 0 2 1 0 2 1 6(3)
Pavel Pučko 1 3 2 1 3 3 13
 
5. AK Slaný   12
Michal Dudek 1 0 1 1 2 3 8(1)
Roman Čejka 0 1 0 2 0 1 4
 
6. Polonia Bydhoš   10
Mikolaj Curylo 0 0 E 0 0 0 0
Damian Adamczak 1 1 2 3 1 2 10
 
7. Unia Tarnow   10
Lukasz Kret 0 1 1 0 1 0 3
Jakub Jamrog 1 0 3 1 E 2 7
 
res Jiří Brummer   DNR

Cena Oma CZ 125 ccm:

1. Česká republika U15   12
Daniel Hádek 3 2 3 8
Ondřej Smetana 2 1 1 4(2)
 
2. Markéta Praha   10
Michal Škurla 0 0 1 1
Jaroslav Hladký 3 3 3 9
 
3. AK Slaný   8
Michal Průcha 1 1 2 4(2)
Michaela Krupičková 2 2 0 4
 
4. MSC Míšeň   6
Richard Geyer 1 0 F 1
David Štěrovský F 3 2 5

Foto: Wojta Zavřel a Jiří Brummer st.