Jiří Brummer vyhrál titul a zasloužil by si nominaci na cenu fair play

AKTUALIZOVÁNO – FOTO

Praha – 8. září
Před včerejším závěrečným podnikem šampionátu stopětadvacítek na malé dráze ztrácel Jiří Brummer tři body na Jaroslava Hladkého. Nicméně přímo sršel odhodláním svou ztrátu dohnat a postavit se na nejvyšší stupínek. Nakonec se mu to podařilo. Svého hlavního rivala však musel porazit třikrát – nejprve v základním rozpise, posléze ve finále A a nakonec v rozjezdu o zlato. Během dobývání titulu však ukázal také obrovské sportovní srdce a jeho finálové gesto by si zasloužilo nominaci na některou z cen fair play. V další dodatkové jízdě sebral Michal Škurla celkový bronz Ondřeji Smetanovi. Zářit mohl i Hynek Veverka, klubový mechanik pražské Markéty, protože na pódiu stanuli hned dva závodníci užívající jím laděné motory.

Oba pretendenti mistrovského trůnu začali závod u vědomí cenných kovů, které jsou ve hře. Jiří Brummer porazil Zdeňka Vrbu, jenž se na malou dráhu vrátil po delší pauze. A Jaroslav Hladký zase uletěl Lukáši Kovaříkovi. Teprve desetiletý závodník půjčoval svou osmdesátku Michaele Krupičkové, která se během dvou rozjížděk musela kvůli technickým trablům obejít bez svého stroje.

Zraky všech se s napětím upíraly k rozjížďce s číslem devět, v níž na startovním roštu stanuli oba leadeři. Jiří Brummer pádil kupředu už od vylétnutí pásky. Jaroslav Hladký za ním, avšak nedokázal potrestat jeho zbrklost. A navíc se ani on sám nedokázal vyvarovat chybám.

„Už jen dva body,“ bleskově si Jiří Brummer spočítal svou ztrátu. V rozjížďce s číslem dvanáct se však zase málem vrátil zpět k tříbodovému odstupu. Narazil v ní na Davida Štěrovského. Pardubický závodník opět kalil na malé dráze vodu a při svých dvou startech dokázal porazit Ondřeje Smetanu a Zdeňka Vrbu.

Nyní si však po startu musel prohlížet Jiřího Brummera zezadu. Pražan měl však v nájezdu do druhého kola krizový moment téměř hrozící pádem. Situaci zvládl, avšak David Štěrovský byl rázem vpředu. Vidina titulu však hnala Jiřího Brummera kupředu a nakonec projížděl pod šachovnicovým praporem jako vítěz.

V patnácté jízdě porazil ještě Michala Škurlu, takže základní část ukončil s plným počtem. Jaroslav Hladký své poslední dvě jízdy vyhrál, i když v rozjížďce s číslem čtrnáct při něm stáli všichni svatí. David Štěrovský totiž před ním jezdil až do třetího kola, kdy si ve druhé zatáčce ustlal.

Jaroslav Hladký zdědil vítězství a mohl tak o finále A bojovat s Michalem Škurlou v dodatkové jízdě. V ní byl zpočátku druhý, by jeho útok na v první zatáčce nevypadal nikterak marně. Na konci prvního kola však Michal Škurla odpadl, protože mu vypadla svíčka.

Ve finále B Michal Škurla potrestal chybu Davida Štěrovského a v nájezdu do druhé zatáčky se spodem posunul do čela. Tím pádem v závěrečné klasifikaci vyrovnal bodový zisk Ondřeje Smetany, jehož přibrzdila v rozletu diskvalifikace za pád v šestnácté jízdě. V rozjezdu lépe odstartoval Pražan. Vyvezl Ondřeje Smetanu na mantinel první zatáčky a po chvilce mohl slavit bronzovou medaili.

Leč zpátky k boji o titul. Jedinou šancí Jiřího Brummera byl triumf ve finále A, který by mu otevřel cestu k rozjezdu. Svou misi se jal naplňovat už při startu, který jej vynesl do čela. Jaroslav Hladký ho atakoval v první zatáčce, ovšem Jiří Brummer jeho slibný manévr zadusil v zárodku.

Jaroslav Hladký stále útočil, ovšem na začátku třetího okruhu upadl. Kdyby Jiří Brummer v té chvíli přidal plyn, předjel by svého protivníka o kolo. Mohl by tím pádem slavit titul, protože Jaroslav Hladký by žádný bod nezískal. On však počkal, až se jeho soupeř zvedne a nechal ho dojet do cíle pro jeden bod, by dobře věděl, že musí následovat dodatková jízda.

A v ní Jiří Brummer úřadujícího šampióna klasických drah porazil dnes už potřetí. Opět perfektně odstartoval. A Jaroslav Hladký navzdory všem nájezdům byl bez šancí. Navíc těsně před cílovou čárou upadl a definitivně ztratil šanci na double ve stopětadvacítkách.


    E D C B A TOT
1. Jiří Brummer, Praha 2 2 2 2         4 12
2. Jaroslav Hladký, Praha 2 1 2 2         2 9
3. Michal Škurla, Praha 2 2 2 1       2   9
4. David Štěrovský, Pardubice 2 2 1 1       1   7
5. Ondřej Smetana, Mšeno 1 2 2 X     2     7
6. Michaela Krupičková, Slaný 2 1 1 2     1     7
7. Zdeněk Vrba, Praha 1 1 1 2   2       7
8. Dominik Hinner, Praha U 1 2 1   1       5
9. Lukáš Kovařík, Praha 1 1 1 E E         3

Poznámka: o účastnících finále A a B rozhodl rozjezd: Jaroslav Hladký, Michal Škurla E

Konečné pořadí šampionátu:

  12.5. 26.5. 28.7. 8.9. TOT
1. Jiří Brummer, Praha 9 9 11 12 41+3
2. Jaroslav Hladký, Praha 12 12 8 9 41+F
3. Michal Škurla, Praha 10 8 6 9 33+3
4. Ondřej Smetana, Mšeno 7 9 10 7 33+2
5. David Štěrovský, Pardubice 7 6 9 7 29
6. Dominik Hinner, Praha 7 5 5 5 22
7. Michaela Krupičková, Slaný 6 6 7 19
8. Lukáš Kovařík, Praha 5 5 4 3 17
9. Zdeněk Vrba, Praha 6 7 13
10. Tom Irrasch, D 9 9
11. Richard Geyer, D 8 8
12. Jaroslav Drbal, Slaný 6 6


Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon EOS D Mark II)