V reálnějších ledových konturách se rýsuje spíše až příští víkend

Česká republika – 21. ledna
Pakliže se u nás o nacházejícím víkendu pojede ledová dráha, určitě půjde o šampionát družstev. Nicméně problémem je pořád síla ledu, která zatím má navzdory příchodu sibiřského vzduchu stále daleko k patnácticentimetrovému minimu.

 

V Račicích je krásný, ale bohužel příliš slabý led

V Mělicích, kde se mělo závodit v neděli, měří led asi tři centimetry. Miloslav Čmejla se k veslařskému kanálu v Račicích vypravil před obědem. Nalezl zde nádhernou zamrzlou plochu rovnou jako stůl, ale její tloušťka se pohybuje pouze okolo čtyř centimetrů. Populární spíkr je tudíž vůči možnosti využít svůj sobotní termín skeptický už jen kvůli krátkému času na propagaci závodu, který jako soukromník pořádá ve své režii.

Nicméně nevylučuje pozdější termíny. Připomeňme, že Kopřivnice již sáhla po sobotě 2. února, zatímco na neděli aspirují východočeské Holice. Další dva týdny by se případné ledařské závody musely obejít minimálně bez trojice Lukáš Volejník, Jan Klauz a Andrej Diviš, kterou čeká výprava do Ruska.

Mezitím však vstoupil na scénu Martin Běhal. Sice si malinko popletl datum dnešního úplného zatmění Měsíce, nicméně cestu do rekreačního střediska Žabák poblíž Chrastné by našel i poslepu. Sebral odvahu a prošel se po zamrzlé ploše. A světe, div se!

Dnešní snímek z Chrastné slouží jako důkaz, že být Martin Běhal ledoborec, umře hlady

Největší a nejtěžší muž ledařského pole se do studené vody neprobořil. Dle svých zkušeností odhadl sílu ledu na bratru pět centimetrů. Každopádně verdikt plochodrážní komise AČR ohledně závodů ve dnech 26. a 27. ledna byl přislíben na zítřejší dopoledne.

Aktuální plán českých ledů:

sobota 26.1. hledá se lokalita
neděle 27.1. hledá se lokalita
sobota 2.2. Kopřivnice je potvrzena
neděle 3.2. uvažuje se o Holicích v Čechách

Foto: Miloslav Čmejla a Martin Běhal