Mšeno přišlo v posledních dvou rozjížďkách nejen o vítězství, ale i druhé místo

AKTUALIZOVÁNO – FOTO

Pardubice – 2. září
Dnešní druhé extraligové finále ukázalo, že i rozpis dle modelu světového poháru družstev může být dramatický, je-li v sázce dostatečně motivační bank. Celky byly od sebe v průběžné klasifikaci vzdáleny skutečně jen minimálně. Výmluvně o tom svědčí obtížnost nasazení taktických rezerv a skutečnost, že nominovat žolíka šlo poprvé až po rozjížďce s číslem čtrnáct. O vedení se pralo Mšeno posílené dvěma hvězdami cyklu SGP a domácí Pardubice. Postupně nabylo vrchu Mšeno, nicméně Pardubice zůstávaly v závěsu. V závěru se začal na výsluní drát i Slaný, když Praha prožila rozpačitý večer. Slawomir Drabik proměnil svůj start v třiadvacáté jízdě v zisk šesti bodů a jeho tým ztrácel dva body na Pardubice a tři na Mšeno. Vzápětí Aleš Dryml dostal Pardubice do čela, aby nakonec Martin Vaculík dal v závěrečné jízdě slánskému snažení stříbrný punc.

Bod zlomu
Po úvodním finále ve Mšeně byly na čele průběžné tabulky Pardubice. Praha byla poslední, přičemž jí na leadery chyběly pouhé dva body. Mšeno a Slaný se dělily o druhé místo, přičemž od Pardubic i Prahy je dělil jediný bod. Právě nevídaná vyrovnanost dávala tušit, že dnešní závod bude pro další vývoj soutěže velmi napovídající.

Jako platformu k útoku na titul si Pardubice vybralo Mšeno. Už v pátek se pochlubilo se svou sestavou, v níž nechyběl Greg Hancock a Piotr Protasiewicz. Jenže švédský předvečer extraligy zlikvidoval opět mšenské plány. Polák se vrátil do své Bydhoště celý pomlácený a svou účast musel odvolat. A tak do Čech mířil Grzegorz Walasek už podruhé jako náhradník.

Nicméně pohromám ještě nebyl ani zdaleka konec. V Pardubicích se neobjevil Tomáš Topinka. „Je potlučený,“ vysvětlil Rudolf Grepl, šéf klubu. Nakonec došlo na Vladimíra Višvádera. Mšeno sice provedlo druhou změnu vůči nahlášeným sestavám, avšak ostatní soupeři svorně souhlasili.

Všem však motaly hlavou opět pneumatiky. Návrh na zvýšení počtu převzatých pneumatik nedošel všeobecného konsensu a tak se jelo opět se dvěma hranami na hlavu. Aby nedocházelo ke sporům, jury dohodla nový režim při najíždění na ovál. Každý závodník zastavil na vršku depa, aby měl technik stoprocentní kontrolu. Šlo o kompromis a brzy se ukázaly jeho vady. V zápalu boje někteří borci na něj zapomínali a mířili na dráhu rovnou ze svých dep.

Největší handicap s pneumatikou měl Slaný. Vzhledem k žarnovickému pádu Martina Málka vypadl z týmu jeden závodník. Milan Mach je vyhlášený odpůrce dočasného hostování. Nesáhl ani po Krzysztofu Nowackem, který by mu vzhledem ke své české licenci vytrhnul trn z paty dvěma hranami.

Přitom Slaný vstoupil do závodu nejlépe. Martin Vaculík byl na startu rozjížďky s číslem jedna nejrychlejší. Matěj Kůs a Filip Šitera se drali dopředu. Na Mšeňáka slovenský závodník vyzrál, avšak na začátku protilehlé roviny byl Pražan v čele. Nakonec se ovšem radoval Martin Vaculík.

Ten spěchal do depa, aby předal ojetou hranu Romanu Čejkovi. Ten společně se svým mechanikem Antonínem Polákem okamžitě začali výměnu pneumatiky. Jenže čas byl neúprosně rychlý. Slánský junior vyrazil ze svého depa v době, kdy z limitu zbývala necelá čtvrtminuta. Samozřejmě to nemohl stihnout a byl vyloučen. „Měnili jsme ještě převod a nestihli to o pět vteřin,“ povzdechl si jeho mechanik.

Na čelo se probil Martin Gavenda, který v první zatáčce za sebou nechal Jana Jaroše. Tři body mu však nebyly souzeny. V poslední zatáčce mu uletěl unašeč spojky. Nešastný smolař mohl jen sledovat, jak se kolem něj mihnuli Jan Jaroš a Tomáš Suchánek. Sám s velkou námahou dovlekl nepojízdný stroj přes cílovou čáru pro poslední bod.

Všechny čtyři týmy měly po třech bodech, ale ve třetí jízdě šly do vedení Pardubice. Lukáš Dryml hrál velké sólo od startu až do cíle. Adrian Rymel si stěžoval na nachlazení stejně jako Josef Franc. Nicméně na útočícího Vladimíra Višvádera stačil. Nikdo však nemohl tušit, že Pražany čeká série čtyř nul. Josef Franc měl defekt a pak vyšli naprázdno postupně Luboš Tomíček, Adrian Rymel a Josef Franc. Olymp se tak upasoval na pozici posledního týmu, z níž se nedokázal povznést.

Zato Mšeno mířilo dopředu. Rozjížďku s číslem čtyři vyhrál Grzegorz Walasek. Měl však poměrně velké starosti s Alešem Drymlem. Domácí borec vyjel z prvního oblouku před ním. Polák se několikrát dostal na jeho úroveň, ale teprve na začátku třetího kola se vrátil do vedení. Greg Hancock se všech podobných trablů vyvaroval, nebo vládl páté jízdě od startu až do cíle.

Pořád málo na žolíka
Matej Ferjan v rozjížďce s číslem pět nestačil na Roberta Kosciechu, což Mšenu dodalo jednobodovou převahu na Pardubice. Černá štika letošní soutěže pak spěchala svou převahu konsolidovat. Greg Hancock neměl sobě rovného soupeře ani po přestávce. Václav Milík byl čtvrtý, avšak stále víc a víc stupňoval své útoky na Adriana Rymela. A v poslední zatáčce se mu podařilo spodní stranou ukořistit poslední bod.

Zato Mšeno vedlo už o tři. Jenže jeho problémem je, že svítkovské letiště není příliš podle gusta jeho domácích závodníků. A to se opět dnes začalo potvrzovat počínaje sedmou jízdou. Filip Šitera v ní sice rychle odstartoval před Josefem Francem, avšak Robert Kosciecha se v úvodním výjezdu protáhl do čela mezi ním a Pražanem. Tomáš Suchánek byl dlouho beznadějně poslední.

Ve třetím okruhu se mu však v prvním oblouku podařilo vyzrát na Josefa France. V závěru atakoval rovněž Filipa Šiteru. Pod šachovnicovou vlajkou se prohnali oba takřka současně, nicméně domácí závodník přece jen o chvilku dříve. Pardubice pokračovaly pomalým tempem do čela, ale Slaný tam skočil rychle.

V osmé jízdě dlouho všechny vodil Luboš Tomíček, ale v cíli byl první Martin Vaculík. Lukáš Dryml se kvůli skrumáži nevešel do úvodního oblouku, avšak pustil se do boje a na začátku posledního kola přece jen udolal Jana Jaroše. Mšeno vyšlo naprázdno i vzápětí. Vladimír Višváder sice opouštěl rošt jako třetí, jenže v prvním oblouku ho objel Roman Čejka.

Matěj Kůs jezdil na čele nikým neohrožován, zatímco Aleš Dryml byl za ním. Pardubice se dotáhly na úroveň vedoucího Slaného, zatímco Mšeno bylo o bod za nimi. Praze scházely čtyři body na Mšeno, nicméně dobré výkony byly střídány tristními. A navíc vzhledem k minimálním odstupům nemohl nikdo použít ani žolíka, ani taktickou rezervu!

V desáté jízdě dovezl Grzegorz Walasek Mšenu své druhé vítězství. Ani tentokrát mu však nespadlo do klína jen tak zadarmo. Matej Ferjan se před něho dostal v první zatáčce, avšak polský člen stálého kontingentu elity SGP mu to oplatil už v následující zatáčce. Mšeno bylo na stejných bodech jako Pardubice.

Slaný ztrácel kontakt, protože na Michalu Dudkovi bylo stále znát, jak ho bolí spálená noha z divišovské juniorky. Na čtvrtém místě dojel i po přestávce. Jan Jaroš tentokrát letěl jako řízená střela. Jeho zrychlení na protilehlé rovince způsobilo zdání, že Josef Franc za ním doslova couvá.

Ani nyní však mšenské vedení nebylo definitivní. Tomáš Suchánek udával tempo ještě před nájezdem do první zatáčky. Slawomir Drabik držel v šachu Luboše Tomíčka, zatímco Vladimír Višváder nebodoval. Hned vzápětí však zase Pardubice klesly za Mšeno. Matěj Kůs byl znovu k nedostižení a uštědřil jedinou dnešní porážku Grzegorzi Walaskovi. Lukáš Dryml však vyjížděl z poslední zatáčky až za nimi.

A na protilehlé rovince se před něho dostal i Robert Kosciecha. „Už ani nevím, kdy naposledy jsem v Pardubicích prohrál,“ divil se. „Měl jsem motorku, co v Polsku letí, ale tady nejelo.“ Problémy s nastavením však řešil i jeho bratr Aleš. V rozjížďce s číslem čtrnáct uhlídal pouze Martina Gavendu. Martin Vaculík opět skvěle odstartoval, avšak ještě v v úvodním nájezdu se stal obětí Grega Hancocka.

Mšeno mělo na Pardubice k dobru už tři body, avšak kyvadlo průběžného pořadí se začalo opět vychylovat do opačné polohy. Filip Šitera byl po vylétnutí pásky první. Jenže v úvodním oblouku se před něho dostal Matej Ferjan. Ve výjezdu ho navíc nesmlouvavě vyvezl Adrian Rymel.

Mšeňák se s ním však statečně pustil do křížku. Na začátku druhého kola si to namířil zpátky na druhé místo. Jenže Adrian Rymel válčil až do cíle. Poslední zatáčku najížděl vnitřkem, aby tlačil svého soka k mantinelu. Pražanův záměr se povedl a on byl na metě dřív. Mšeno 26, Pardubice 25, Slaný 20 a Praha 19, taková skóre byla po patnácti rozjížďkách.

Radost z vítězství i druhého místa
Praha konečně zvedla hlavu, ale co čert nechtěl, stále zůstávala poslední. Do šestnácté jízdy proto místo Martina Gavendy zamířil Adrian Rymel jako taktická rezerva. Nejprve se mu páska zachytila za přilbu a celý manévr se musel opakovat. Poté vyletěl dopředu Robert Kosciecha. Adrian Rymel dojel druhý, takže Slaný stále Praze unikal. Václav Milík i ve svém čtvrtém startu dosáhl na jeden bod. A protože tím poraženým se stal Vladimír Višváder, Pardubice opět srovnaly bodový krok se Mšenem.

A do počtu rozhodně nechtěly být ani nadále. V rozjížďce s číslem sedmnáct se Tomáš Suchánek spodní stranou první zatáčky dostal před Grzegorze Walaska. Nicméně pardubický borec se na stejném místě dostal příliš daleko z ideální stopy. „Venek už nejel jako předtím,“ uvědomil si svou chybu. Grzegorz Walasek byl v mžiku zpátky první a navíc v dalším okruhu Tomáše Suchánka obdobným způsobem zaskočil i Martin Vaculík.

Greg Hancock krátce po startu osmnácté jízdy předčil Lukáše Drymla a navýšil mšenský zisk na dvaatřicet bodů v kombinaci s devětadvaceti pardubickými. Slaný se opět dostával do pásma ohrožení od Prahy. Josef Franc si vypůjčil motocykl od Matěje Kůse, přičemž poslední úpravy probíhaly přímo na ovále za majitelovy asistence. V praxi však toto spojení stačilo jen na skalp Romana Čejky.

Jeho nula se však Milanu Machovi hodila do krámu. Michal Dudek zůstal v devatenácté jízdě sedět, protože díky odstupu od leadera mohl jít do boje Robert Kosciecha v roli taktika. Nestačil pouze na Aleše Drymla, jenž konečně našel správnou kombinaci při nastavení svého stroje. Další trojku na pardubický účet poslal Matej Ferjan. A protože Vladimír Višváder dojel za Slawomirem Drabikem a Matějem Kůsem, v čele byly opět Pardubice.

Závěrečnou fázi dnešních bojů nejlépe rozehrálo Mšeno. Grzegorz Walasek tak dlouho honil vedoucího Martina Vaculíka, až se mu ho podařilo předjet. Mšenské věci pomohl i fakt, že stále se lepšící Václav Milík ve druhé zatáčce druhého kola přece jen musel kapitulovat před pražským žolíkem Matějem Kůsem. Vzápětí Greg Hancock uzavřel své dnešní účinkování dalším triumfem ve stylu start – cíl. Po velké bitce s Matějem Kůsem dojel druhý Tomáš Suchánek.

Mšeno mělo k dobru dva body na Pardubice, osm na Slaný a třináct na Prahu. Zdálo se být rozhodnuto, jenže ostrá munice Petra Vandírka už byla vystřílena. Osud utkání ležel na bedrech domácí části sestavy. Jakmile Milan Mach zjistil, že ztrácí osm bodů, dal v rozjížďce s číslem třiadvacet Slawomiru Drabikovi do rukou žolíka. Blesková reakce se vyplatila. Maličký Polák odstartoval jako třetí, nicméně v prvním oblouku podjel Filipa Šiteru. A v další zatáčce zeširoka připravil o vedení Lukáše Drymla!

Pardubice s jednobodovým odstupme bušily na vrata mšenského vedení. A Slaný byl za Mšenem už jen o tři body! Aleš Dryml neváhal ani na okamžik a v předposlední jízdě vyhrál před Robertem Kosciechou. Polák byl chvilku v nájezdu do druhé zatáčky první,leč záhy vyjel daleko doprava a Aleš Dryml mířil spodní stopou zpět do čela.

Filip Šitera garantoval jediný bod, takže Mšeno opět přišlo o vedení. Nakonec si na něj troufl i Slaný. Martin Vaculík neopustil v rozjížďce s číslem pětadvacet první příčku ani na okamžik. „Konečně jsme našli super převod,“ jásal v cíli. Druhý Matej Ferjan byl pro pardubický tým dostatečnou pojistkou triumfu. O druhém místě nebylo ještě rozhodnuto, protože Vladimír Višváder jel třetí.

Za těchto okolností by musel následovat rozjezd Mšeno – Slaný. Jenže ve výjezdu z úvodního výjezdu druhého kola chytly saze v Josefu Francovi. A venkem se posunul na třetí místo. „To bylo poprvý, co jsem dneska závodil,“ říkal Pražan s notnou dávkou sarkasmu v hlase. Vedle domácích se mohli radovat i Slaňáci. „Mám radost, jako kdybychom vyhráli,“ zářil Milan Mach jako jeho pohádkový jmenovec při nálezu kouzelného sluchátka. „Myslel jsem, že budeme rádi za třetí místo.“

Hlasy z depa
„Bylo to napínavý od první jízdy,“ říkal Aleš Dryml. „Pořád jsme se měnili a muselo to bejt zajímavý i pro diváky. Hodně předjíždění. Bylo dobrý, že jsme vyhráli. První tři rozjížďky jsem nemoh‘ chytit motorku, pak to šlapalo velmi dobře. Jsem určitě spokojenej‘, pozitivně mě překvapil Tomáš Suchánek. Byli jsme asi nejvyrovnanější tým, což je důležitý. Teď bych měl jet všechny extraligy. Brácha nepojede ve Slaným, ale snad budeme ve vítězný sérii pokračovat.“

„ S Walaskem jsem vyjel moc ven,“ vrátil se Tomáš Suchánek do rozjížďky s číslem sedmnáct. „A venek už nejel jako předtím. Využili toho oba. Super, výsledek je krásnej‘, hlavně konec se otočil. Mšeno bylo hned třetí. Pěkný závody, vyrovnaný, předjíždělo se, nemělo to chybu. Jen tak dál, uvidíme.“

„Je to bomba,“ komentoval pardubické vítězství Lukáš Dryml. „Byli jsme vyrovnaný, ale já jsem na Pardubice podal podprůměrnej‘ výkon. Už ani nevím, jak dlouho jsem v Pardubicích neprohrál. Nemoh‘ jsem dělat nic víc, než jít do toho na krev. A já do toho šel. Měl jsem motorku, co v Polsku letí, ale tady to nejelo. Všechno jsem měnil, nedláblo to, na poslední jízdu jsem vzal další motorku, ale zabil ji těžkým převodem, i když byla lepší. Vůbec nejsem spokojenej‘ se svým výkonem, ale jsem rád za Pardubice a ty lidi, co přišli. Vyhráli jsme a tak si nedělám těžkou hlavu.“

„Super, těším se, že jsme druzí,“ jásal Martin Vaculík. „Na poslední jízdu jsem dal super převod. Předtím to nebylo špatné, ale na ty nejlepší to nestačilo. S tímto převodem bych si troufl i na Grega. Je jasné, že chceme titul, jdeme na něj!“

„Motorka nejela a já s tou nohou nemůžu,“ poukazoval Michal Dudek na svůj pád při divišovské juniorce. „Doufejme, že to bude lepší. Chci si dát tejden, čtrnáct dnů klid, aby se noha dala dohromady.“

„Byl to můj první bod v extralize,“ pochvaloval si Roman Čejka. „Super zkušenost z těhle závodů. Svez‘ jsem se s Gregem Hancockem a to je super zážitek. Fandím mu, je to můj idol.“

„Posral jsem celý závody,“ sypal si Filip Šitera popel na hlavu. „A dařilo se mi jak v Pardubicích. Kdybych věděl čím to, bude to lepší.“

„Morgen arbeit, amatér,“ byl Vladimír Višváder ještě o poznání méně sdílnější.

„Potýkal jsem se s technickejma problémama,“ přiznal Matěj Kůs. „Naše další práce se musí zaměřit na přípravu motorky. Vždycky jsem je měl v pořádku a dalo se na nich žrát. Nějaká práce se dnes povedla, ale musíme makat v dalších závodech. Půjčoval jsem Pepovi svou motorku. Je dobrej‘ závodník, ale není na ní zvyklej´. Určitě nic nepodcenil v přípravě. Věřím, že když budeme makat, přijdou výsledky.“

„Jel jsem jako v Pardubicích,“ tvrdil Adrian Rymel bez obalu. „Dobrý jezdec zajede na každé dráze, špatný nezajede na špatné dráze. Kurva, asi nejsem dobrý. Mám chřipajznu a neumím to tady.“

„Závodní dovolená,“ komentoval Josef Franc svůj výkon, který by se ovšem přeneseně hodil i na celý pražský tým. „Máme krizi. Já jsem nachcípanej´ a nechce mi to fungovat. Uvidíme tady příští pátek při mistráku. Vlada jsem objel pěkně. To jsem ale poprvý dneska závodil. A on taky. Trápíme se v nastavení. Motorka nechce fungovat a nevíme, z jakejch důvodů.“

1. ZP Pardubice   44
Václav Milík 1 1 1 1 0 4
Tomáš Suchánek 2 2 3 1 2 10
Lukáš Dryml 3 1 0 2 2 8
Aleš Dryml 2 2 1 3 3 11
Matej Ferjan, H 1 2 3 3 2 11
René Vidner   DNR
 
2. AK Slaný   42
Martin Vaculík, SK (ACCR) 3 3 2 2 2 3 15
Roman Čejka M 1 0 0 – 1
Michal Dudek 0 0 0 – 0 0
Slawomir Drabik, PL 1 2 2 2 6* 13
Robert Kosciecha, PL 2 3 1 3 2 2 13
 
3. Grepl PDK Mšeno   41
Filip Šitera 0 1 1 1 1 4
Jan Jaroš 3 0 3 0 1 7
Vladimír Višváder 1 0 0 0 0 1
Grzegorz Walasek, PL 3 3 2 3 3 14
Greg Hancock, USA 3 3 3 3 3 15
Pavel Fuksa   DNR
 
4. PSK Olymp Praha   27
Matěj Kůs 2 3 3 1 2* 1 12
Martin Gavenda 1 1 0 – – 2
Adrian Rymel 2 0 2 2 0 0 6
Josef Franc E 0 2 1 1 4
Luboš Tomíček 0 2 1 0 – 0 3
Pavel Pučko   DNR

Aktuální tabulka finálové části extraligy:

  malé body velké body
1. Pardubice 82 10
2. Slaný 82 8
3. Mšeno 83 7
4. Praha 63 5

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon EOS D Mark II)