Extraligové finále čeká dnes zlomový závod

Pardubice – 2. září
Úvodní kolo extraligového finále dokonale zamotalo průběžnou tabulkou. Mšeno a Slaný, které skončily po základní části čtvrté, resp. třetí, hrály prim. Vyrovnaly krok s Pardubicemi a Prahou, jenž si do finále odnesly nejvíce bonusů. Mezi čtveřicí týmů je pouze rozdíl dvou bodů. Dnešní druhé kolo v Pardubicích je proto v mnoha směrech zlomové. Může totiž naznačit osud všech účastníků v dalších kláních ve Slaném a Praze. Situaci komplikují zranění a skutečnost, že návrh na uvolnění pneumatikového limitu se prozatím nesetkal se všeobecným souhlasem.

Povolený limit dvou hran na každého člena týmu je obligátním terčem kritiky. V kuloárech dokonce zaznívají hlasy o podvodech, nicméně pravdou zůstává, že v extralize z nich nebyl nikdo usvědčen. Manažeři však své soupeře hlídají. Někteří z nich bezprostředně kontrolují konkurenci. Muži, zdánlivě ležérně korzující depem a neformálně diskutující s jezdci či mechaniky, mohou ostřížím zrakem sledovat, zda soupeřovy pneumatiky mají ty správné značky od barevných sprejů.

Po skončení závodu ve Mšeně se o pneumatikách jednalo rovněž na diplomatické půdě. Padlo mnoho návrhů a ke schválení se dostal jejich kompromis, aby se každému závodníkovi převzaly dvě pneumatiky namísto současných dvou hran. K zaknihování změny v pravidlech ovšem ještě včera chyběl stoprocentní souhlas všech klubů. „Proti nebyl zatím nikdo,“ řekl magazínu speedwayA-Z Petr Moravec, předseda VV SPD. „Někteří se však ještě musí poradit.“

Schválení návrhu by ulehčilo týmům, které přijedou bez náhradníka v nekompletní sestavě. Vzhledem k pravidlu, že jím musí být zásadně junior s licencí AČR, dostávají se rezervisté do role dárců pneumatik ostatním členům družstva. Tím jejich taktický přínos končí, a to tím spíše, když se česká plochodrážní scéna za současné personální krize nepyšní převisem mladíků schopných pravidelně vozit slušné bodové dávky z extraligových podniků.

Bez náhradníka dnes nastoupí jen Slaný. Milan Mach je známý svým negativním postojem vůči dočasným hostováním. Už podruhé však nepovolal ani Krzysztofa Nowackeho, jehož lvíček na licenci by jeho týmu mohl garantovat dvě nové hrany. Není to velký handicap nechat družstvo bez jedné pneumatiky, když se hlad po ní projevil už při posledním závodě základní části ve Mšeně?

„Největším handicapem je, že nám chybí Martin,“ reagoval slánský kouč připomínkou nedělního pádu Martina Málka ve slovenské Žarnovici. Závodník je potlučený od hlavy k patě, avšak fraktury zaplapánbůh nemá. „Měl v posledních závodech top formu, bude chybět.“ Roman Čejka tak opouští post náhradníka a míří do hlavní sestavy. V ní bude také Michal Dudek a samozřejmě největší slánské eso Martin Vaculík. Zahraniční kontingent vytvoří Poláci Slawomir Drabik a Robert Kosciecha.

Problémy obdobného rázu řešili rovněž Pražané, protože Richard Wolff sdílel žarnovický osud Martina Málka. Věčný náhradník Martin Gavenda se tedy objeví v hlavní pětce, zatímco vesta rezervisty je připravena pro Pavla Pučka. Zbytek sestavy je obligátní, tj. Matěj Kůs, Adrian Rymel, Luboš Tomíček a Josef Franc.

Za papírového favorita večerního klání se může směle pokládat Mšeno, které své dva poslední extraligové starty proměnilo ve vítězství. Hvězdné posily má i tentokrát. Greg Hancock se představí českému extraligovému publiku již podruhé,když předchozí mítink musel vynechat kvůli přeložené švédské lize. Petr Vandírek však musel opět improvizovat. Původně nahlášený Piotr Protasiewicz totiž upadl v první jízdě duelu Vetlandy s Kumlou. O síle nárazu svědčí i prasklá přilba a palec u ruky roztržený až na kost.

Místo Poláka spěchajícího na vyšetření do Bydhošti se opět představí opět Grzegorz Walasek. Dnes však nebude chybět Tomáš Topinka, jehož doplní Filip Šitera a Jan Jaroš v základní sestavě a Pavel Fuksa v roli náhradníka. „Bude hlavně záležet, jak zajedou Filip s Honzou,“ uvědomuje si Petr Vandírek. „Když ano, budeme v pohodě. Na začátku jsme měli ztrátu třech bodů. Kdyby se to srovnalo, bylo by to super.“

Jenže Pardubičané prodávají svou kůži jen velice draho a to především na svítkovské dráze. Před svým publikem berou jakékoliv jiné místo než první jako neúspěch. A František Kalina bude mít opět k dispozici Lukáše Drymla. V kombinaci s Alešem Drymlem, Matejem Ferjanem, Tomášem Suchánkem a juniory Václavem Milíkem a René Vidnerem vzbuzují Pardubice obavy u všech ostatních rivalů.

Sestavy nahlášené včera k 18:00:

ZP Pardubice: 1 Václav Milík
  2 Tomáš Suchánek
  3 Lukáš Dryml
  4 Aleš Dryml
  5 Matej Ferjan, H
  21 René Vidner
 
Grepl PDK Mšeno: 6 Filip Šitera
  7 Jan Jaroš
  8 Tomáš Topinka
  9 (Piotr Protasiewicz, PL) změna Grzegorz Walasek, PL
  10 Greg Hancock, USA
  22 Pavel Fuksa
 
AK Slaný: 11 Martin Vaculík, SK (ACCR)
  12 Roman Čejka
  13 Michal Dudek
  14 Slawomir Drabik, PL
  15 Robert Kosciecha, PL
  23 neobsazeno
 
PSK Olymp Praha: 16 Matěj Kůs
  17 Martin Gavenda
  18 Adrian Rymel
  19 Josef Franc
  20 Luboš Tomíček
  24 Pavel Pučko

Aktuální tabulka finálové části extraligy:

  malé body velké body
1. Pardubice 36 6
2. Mšeno 42 5
3. Slaný 40 5
4. Praha 38 4

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon EOS D Mark II)