Svatý Petr by se hodil do kopřivnické party

Kopřivnice – 7. ledna
Průběh letošní ledařské sezóny zatím nedává příliš důvodů k přehnanému optimismu. Již jen proto, že oprávněné ambice dvou českých reprezentantů na postup do finálové série mistrovství světa ztroskotaly na zraněních. Navíc současný ráz počasí v naší zemi zatím nedává naději na konání závodů. I když v Kopřivnici dnes nad ránem naměřili mínus jedenáct a jeden z tahounů místního klubu Eduard Kutač se vypravil změřit led na Větřkovické přehradě.

 

V Kopřivnici věří spíše v poslední lednový týden

Na místě, které v letech 1993, 1997, 2012 a 2017 vidělo pět ledařských závodů, našel hladký led. Vytáhnul vrták, ale když se u břehu jeho špička po třech centimetrech probořila do vody, netroufnul si po zamrzlé hladině pokračovat dále. Obzvlášť byl-li led zalitý vodou. A tak by kopřivnický klub ve svém úsilí potřeboval pomoc od svatého Petra.

„Předpověď za tři dny je katastrofální,“ vraští Eduard Kutač své čelo. „My jsme připravení, ale musel by se stát zázrak. Doufáme, že tady na východě jsme ze všech organizátorů nejblíže Sibiři. A že u nás bude mrznout, tak bychom závod v náhradním termínu uspořádali.“

V provizorním kalendáři českých ledů je Kopřivnice první na řadě s termínem příští soboty. Zda ovšem do té doby led ztloustne do požadované síly, je otázkou. Na severu Moravy spíše počítají s dalším víkendem, kde jsou ovšem v kalendáři zapsány Račice a Opatovice nad Labem.

„Jejich právo na pořádání závodů respektujeme,“ říká Eduard Kutač. „Když ale nebudou mít led a my ano, rádi ledy zase uspořádáme.“

Větřkovická přehrada dnes po poledni

Foto: Eduard Kutač