D隝 provázel evropské finále

Togliatti – 23. srpna
D隝 a celníci v rouškách proti prasečí chřipce přivítali na letišti v ruské Samaře výpravu českých plochodrážníků směřujících na finále mistrovství Evropy v Togliatti. D隝 nepřestal ani v sobotu, na kterou byl naplánován trénink, pořadatelé ho zrušili a přenesli na neděli odpoledne. Protože pršelo i v neděli, pořadatelé z obavy aby závod nebyl zrušen ujížděli dráhu nákladním autem naloženým betonovými panely, čímž z dráhy udělali dokonalou jednokolejku, ze které byl zaskočen i jediný domácí jezdec a po nedostavení se k závodu Chorvata Jurici Pavlice jeden z favoritů na titul Danil Ivanov.

Závod začal v devatenáct hodin, kdy bylo hlediště nádherného stadionu zaplněno takřka do posledního místečka a diváci vytvořili báječnou atmosféru především, když byli na dráze jezdci z Ruska, kterých bylo celkem šest, o dva více než zástupců české ploché dráhy. Startovní listinu doplnili po jednom jezdci z Polska, Ukrajiny, Slovinska, Maďarska, Lotyšska a Dánska..

Nehledě na to, že se na dráze prakticky nepředjíždělo, viděli diváci kvalitní závody, ke kterým přispěli značnou mírou i naši jezdci, především bojovníci Aleš Dryml a Josef Franc, ale i Matěj Kůs a přestože skončil poslední i Martin Málek.

O titulu nakonec musela rozhodovat dodatková jízda mezi třemi jezdci, kteří získali po třinácti bodech.
Aleš Dryml si na rozjezd vylosoval nepříliš dobrou pozici – když startoval z druhého pole.

I v rozjezdu o všem rozhodl start, který se nejlépe povedl z první dráhy startujícímu Renatu Gafurovovi z Ruska. Druhý skončil Andrej Karpov z Ukrajiny a třetí náš Aleš Dryml.

Závod měl dobře rozjetý i polský jezdec Ronnie Jamrozy, jemuž se nepovedla jeho poslední jízda, která byla zastavena pro pád jednoho jezdce v momentě, kdy byl Polák na prvním místě. V opakované rozjížďce se mu start nepovedl, dojel si jen pro bod a skončil celkově čtvrtý s dvanácti body.

Páté místo patřilo po vyrovnaném výkonu Pepovi Francovi se ziskem jedenácti bodů. Matěj Kůs po nevydařených prvních dvou jízdách dokázal obsadit konečné sedmé místo s osmi body.

Největší problémy s dráhou měl poslední z našich reprezentantů, Martin Málek, kterému se starty nedařily a získal pouhé dva body a konečné šestnácté místo.

Foto: Milan Mach