Březolupy vrátily knock out soupeřům i deštivému počasí

AKTUALIZOVÁNO – FOTO

Liberec – 21. srpna
Březolupy udávají tempo letošnímu ročníku šampionátu tříčlenných družstev, ale uplynulý měsíc od nich štěstí odvrátilo svou tvář. Jejich domácí závod uplaval v záplavě přívalových dešů a minulou sobotu je netradičně předstihly hned dva celky. By při dnešní sedmé zastávce seriálu v libereckých Pavlovicích chyběli Martin Málek a Michael Hádek, plnící své reprezentační povinnosti, dokázal se moravský tým pomstít i s úroky. V závodě, který se prakticky celý konal za deště různé intenzity, ztratil pouhé dva body a vedl od začátku do konce. V průběžné tabulce zvýšil své vedení už na deset bodů. Druhé místo získaly Pardubice, zatímco Pavel Ondrašík s Dariuszem Lowickim dostali svým triumfem nad Slaným v rozjížďce s číslem jednadvacet Liberec na nejnižší stupínek pódia.

Dešové hrátky
Předpověď počasí na dnešní den neslibovala vůbec nic dobrého. Jenže dopoledne v žádném případě nevybočilo z tropických dnů současného týdne. Jak se však blížila sedmnáctá, zraky všech se upíraly vzhůru k obloze, kde převládaly stále tmavší odstíny šedé.

„Z toho mračna pršet nebude,“ tvrdil Věroslav Kollert starší. Nicméně tři minuty před začátkem bylo jasné, že živit se jako meteorolog, umře hlady. Hrstka diváků se ukryla pod deštníky, zatímco organizátorský tým hnal mítink dopředu jako jižanský plantážník své černé otroky. A dráha naštěstí držela.

Březolupy byly týmem, který v úvodní sérii startoval jen jednou. Úvod tím pádem vyzněl pro Pardubice, které však ani jednou nedokázaly skórovat naplno pěti body. Tomáš Suchánek triumfoval v rozjížďce s číslem jedna ve stylu start – cíl. Ovšem Jaroslav Petrák zaostal vzadu. Pustil se do boje s libereckým párem Dariusz Lowicki – Pavel Ondrašík, který však rozhodl zadřený motor kmenového pražského závodníka. Ve čtvrté jízdě zopakoval Tomáš Suchánek své sólo, ovšem druhé místo pro sebe urval osamocený Krzysztof Nowacki.

Březolupy vstoupily do závodu rozjížďkou s číslem tři duelem s Libercem. Dariusz Lowicki se v první zatáčce dostal do čela před Ronnyho Weise. Avšak Němec vypůjčený do moravského týmu shodou okolností právě z Liberce se v nájezdu do druhého oblouku vrátil zpátky. Martin Gavenda skončil třetí, když za sebou nechal Pavla Ondrašíka. „Neodstartoval jsem,“ omlouval stručně svůj jediný bod Martin Gavenda.

„Potřebuju ho zvednout,“ říkal na jeho adresu Miloš Plzák, březolupský kouč. „Proto ho teď nechám stát.“ Do šesté jízdy proto směřoval Grzegorz Strozyk. Mladý Polák, jenž se s březolupskou vestou představil už loni, dnes ukázal, že od svého debutu urazil pořádný kus cesty. S Rony Weisem za zády směřovali k jednoznačnému triumfu nad Slaným.

A Březolupy se ve svém triumfálním tažení nezastavily. V rozjížďce s číslem osm na hlavu porazily pražské juniory. Praha se předtím musela smiřovat se stejným výsledkem rovněž o dvě jízdy dříve v utkání s Tomášem Suchánkem a Jaroslavem Petrákem. Jenže v pardubickém plánu stáli jako další bod Grzegorz Strozyk a Rony Weis.

Polský junior vyhrál desátou jízdu stylem start – cíl. Rony Weis marně dotíral na Jaroslava Petráka, nicméně i 4:2 stačilo Březolupům, aby v průběžné klasifikaci stály na čele o tři body před Pardubicemi. Liberec prozatím hájil třetí příčku. Rozhodlo se o tom v soubojích se Slaným a Prahou.

V sedmé jízdě odčinil Pavel Ondrašík své dvě nuly hladkým triumfem. Roman Čejka na druhém místě musel čelit atakům Vladimíra Višvádera. Jenže druhý Liberečák ve druhé zatáčce upadl. „Včerejší den,“ usmál se nad otázkou, co na povrchu dráhy hledal. „Neměl jsem rychlost, neroztočilo se to a já spadnul jako pytel brambor.“ Vrátil se však do sedla, aby přivezl alespoň jediný bod. Ob jednu jízdu později Dariusz Lowicki s Vladimírem Višváderem bez větších problémů porazili Jaroslava Hladkého a Jiřího Brummera.

Březolupský triumf i v improvizované sestavě
V polovině mítinku stále pršelo. Avšak padlo rozhodnutí pokračovat dál, by právě po deseti jízdách nastává v rozpisu jediná chvíle, kdy všechny týmy mají stejný počet jízd. Naštěstí srážky záhy kulminovaly a ustaly. Slaný, by startoval opět jen se dvěma závodníky, se sápal po stupních vítězů. V jedenácté jízdě uletěl Roman Čejka Jakubu Fenclovi, když další bod dodal Krzysztof Nowacki. Navíc vzápětí dostal Liberec na zadek od Pardubic.

Tomáš Suchánek perfektně odstartoval a Jaroslav Petrák se záhy zařadil za jeho výfuk. Dariusz Lowicki vedl slibný nájezd vnějškem první zatáčky, ale nakonec klesl i za svého kolegu Pavla Ondrašíka. A nakonec neprojel ani cílem a zamířil rovnou do svého depa. Pardubice však hned po přestávce přibrzdily v rozletu Březolupy.

Martinovi Gavendovi šlo vystřídání k duhu a po vylétnutí pásky se pevně usadil v čele. Grzegorz Strozyk pronikl v prvé zatáčce před Tomáše Suchánka. Okamžitě vytvořil nepřekonatelnou hráz, proti níž byl Tomáš Suchánek bezmocný. A navíc Jaroslav Petrák trčel beznadějně vzadu.

„Zazmatkoval jsem na startu,“ vysvětloval svou nulu. „Místo, abych po zeleným světle koukal na pásku, díval jsem se pořád na světlo. Stihnul jsem to, ale ta vteřinka tam chyběla.“ Ani Tomáš Suchánek však neměl v otázce startu úplně čisté svědomí. „Měl jsem jít do tý druhý koleje,“ litoval. „Zahrabal jsem se a mydlil až do nájezdu. A oni si mě pohlídali.“

V patnácté jízdě však Březolupům notně zatrnulo. Rony Weis dojel pouze k vratům u depa. Odložil porouchaný motocykl a utíkal pro náhradní. Jenže ten byl bez zadního kola. Chvilku koketoval s myšlenkou sednout na vypůjčený stroj od Martina Gavendy, avšak mechanici stačili mezitím připravit ten druhý. Němec stanul u pásky na poslední chvíli, ale ve vzorné spolupráci s Grzegorzem Strozykem obrali Slaný o pět bodů.

Středočechům se vidina pódia začal vzdalovat. A to tím spíše, inkasovali-li prve Pavel Ondrašík s Vladimírem Višváderem pět bodů na pražský vrub. Ani v pardubickém týmu nešlo vše optimálně. V rozjížďce s číslem šestnáct sice triumfoval Tomáš Suchánek, ovšem před René Vidnerem protnul metu před Jiřím Brummerem, ale za Jaroslavem Hladkým.

Březolupy si však ze zaváhání svého hlavního rivala nedělaly těžkou hlavu. Dariusz Lowicki s Vladimírem Višváderem zůstali v sedmnácté jízdě na štítě Grzegorze Strozyka a Martina Gavendy. Pardubice hned na to ujeli se Slaným remízu. Slaný živil teoretickou naději na předstižení Liberce, stejně jako Pardubice mohly ještě předstihnout Březolupy.

Leč veškeré teorie vzaly v praxi závěrečných rozjížděk za své. Ronny Weis a Martin Gavenda nepustili dotírajícího Jaroslava Hladkého ke slovu. A Jakubovi Fenclovi nezbylo než odtušit: „Dnes mi to nejelo.“ Březolupy mohly slavit triumf, zatímco Dariusz Lowicki a Pavel Ondrašík nakonec vítězstvím 5:1 nad Romanem Čejkou a Krzysztofem Nowackim stvrdili třetí příčku domácích.

Hlasy z depa
„Vyhrávat mě baví pořád,“ nechal se slyšet Martin Gavenda, avšak jinak zůstával skoupý na slovo. „Jelo se mi dobře. Jedna rozjížďka byla blbá, neodstartoval jsem. Jinak v poho.“

„Zase ta jedna jízda,“ poukazoval Tomáš Suchánek na jednu jedničku v řadě jeho trojek. „Byly tam dvě koleje a já měl jít do tý druhý. Zahrabal jsem se a mydlil až do nájezdu. A oni si mě pohlídali. Škoda, že jsme nevyhráli, ale druhý místo je pěkný. Určitě, na to, jak to vypadalo na začátku sezóny.“

„Po extralize jsem si spravil chu, tam jsem měl čistou nulu,“ liboval si Jaroslav Petrák. „Extraliga je někde jinde a já vůbec netrénuju a nezávodím. Přijdu z práce, skočím na motorku a jedu na závody. Nemůžu mít takový výsledky. Dnes mě to ale bavilo kromě jedný jízdy. Zazmatkoval jsem na startu. Místo, abych po zeleným světle koukal na pásku, díval jsem se pořád na světlo. Stihnul jsem to, ale ta vteřinka tam chyběla. Pak jsme se nemohli porovnat s Tomášem a tak jsem se na to vyprd‘. Dojmy ze závodu byly dobrý, kéž by to tak bylo dál.“

„První jízdu jsem zadřel,“ nechal se slyšet Pavel Ondrašík. „Pak to bylo hrozný, ale pak už trošku lepší. Udělal jsem chybu v rozjížďce s Březolupy. Pořád se na krátký trápím a musím to pasovat. Nakonec jsme aspoň zachránili tu bednu. Byla by to ostuda, kór v tomhle obsazení, kde některé týmy byly poloviční.“

„Jsem tři dny na závodech a přežil jsem to,“ pochlubil se Vladimír Višváder, který se ze Mšena dostal do Liberce zajížďkou přes maďarský Szeged. „Jdu se teď domů vyspat. S manželkou. Jak jsem spadl, hledal jsem včerejší den. Z výjezdu se mě to neroztočilo, neměl jsem rychlost a spadnul jako pytel brambor. Jak říká pan Plzák, každej‘ bod má cenu zlata a tak jsem jel dál.“

„Dneska to byl dobrej‘ závod,“ hodnotil Roman Čejka. „Dalo mi to moc zkušeností. Každej‘ závod něco dává. K bedně byl kousek, ale zase jako ve Svitavách nám chyběl ten třetí. Je to škoda, mně se jelo dobře, hezky jsem si zatrénoval.“

„Když hodnotím své dnešní vystoupení, nejsem spokojený se svým bodovým ziskem, i když byl, pravda, lepší než ve Svitavách,“ netajil se Krzysztof Nowacki. „Nemohu se ještě srovnat ve dvojici s Romanem, ale myslím, že všechno bude dobré. Škoda jen, že v dnešních závodech nemohl startovat Michal Dudek. To by byla šance zajet třetí místo. Gratuluji Romanovi, že získal tolik bodů a jedeme dále. Děkuji za pomoc bratru Andrzejovi. Zdravím všechny fanoušky a zvu je na svoje stránku www.speedwayknowacki.tl.pl .

„Nebylo to ono,“ nechtělo se slovům z úst Jakuba Fencla. „Nejelo mi to.“

1. AK Mitas Březolupy   38
Martin Gavenda 1 – 3 3 2 2 11(2)
Ronny Weis, D 3 2 1 – 2 3 11(2)
Grzegorz Strozyk, PL 3 2 3 2 3 3 16(2)
 
2. ZP Pardubice   28
Tomáš Suchánek 3 3 3 3 1 3 16
Jaroslav Petrák 1 2 2 2 0 3 10(2)
René Vidner 1 0 1 – 2
Jaromír Otruba 0 0
 
3. GRS Liberec   25
Pavel Ondrašík E 0 3 1 3 2 9(1)
Dariusz Lowicki, PL (ACCR) 2 2 3 R 1 3 11
Vladimír Višváder 1 2 2 0 5(2)
 
4. AK Slaný   19
Roman Čejka 3 1 2 3 1 2 1 13
Krzysztof Nowacki, PL (ACCR) 2 2 E 1 R 1 E 6(2)
 
5. AK Markéta Praha   10
Jakub Fencl 1 0 1 2 1 0 5
Jaroslav Hladký 0 1 1 0 2 1 5
Jiří Brummer 0 0 0 0 0

Aktuální pořadí šampionátu:

  malé body velké body
1. Březolupy 239 32
2. Liberec 180 22
3. Pardubice 155 21
4. Praha 146 18
5. Slaný 119 12

Foto: Jiří Brummer st.