Upadlý kabel a excelující Jiří Brummer snížili náskok Jaroslava Hladkého

Praha – 28. července
Třetí díl mistrovství republiky stopětadvacítek na malé dráze si včera nikterak nezadal s českým semifinále, jemuž předcházel. Triumf si odvezl Jiří Brummer, když ztratil jediný bod. V průběžném pořadí snížil náskok Jaroslava Hladkého na pouhé tři body. Leader klasifikace doplatil na poruchu svého motocyklu a nakonec musel vzít zavděk pátým místem. Na stupně vítězů se dostali také Ondřej Smetana, který ztratil poprvé body až ve finále A, a vůbec poprvé v kariéře David Štěrovský.

Základní část mítinku opanoval Ondřej Smetana. Šastná ruka při losování startovních čísel mu neposlala do cesty ani Jiřího Brummera, ani Jaroslava Hladkého. Nicméně mšenský závodník se v sedle svého žlutého motocyklu na cestě k osmibodovému maximu nenudil.

V rozjížďce s číslem dvě dokonce roztleskal hrstku přítomných. Do čela totiž letěl Michal Škurla. Ondřej Smetana však setrvával v těsném závěsu a ve druhé zatáčce proklouzl vnitřkem do čela. S tím se však Pražan nehodlal smířit jen tak. Na začátku předposledního kola vedl zase on. Jenže Ondřej Smetana se nevzdával a cílovou metu protínal jako první.

Posléze už jen přidával jednu dvojku za druhou. Ani Dominik Hinner, který z dnešních závodů odkulhal, když si přejel hákem vlastní chodidlo, ani Lukáš Kovařík a znovu Dominik Hinner pro něho nepředstavovali výraznější hrozbu.

O jeho soupeři pro finále A musel rozhodnout rozjezd mezi trojicí závodníků. Richard Geyer během tréninku neustále padal, takže si mohl jet otestovat dráhu ještě jednou. Na počátku jej sice odvedl Jaroslav Hladký, ale pak už Němec neznal nic než vítězství. Jiří Brummer dovezl tři triumfy a na jeho štítě zůstali i Jaroslav Hladký a Michal Škurla. V rozjížďce s číslem čtrnáct se mu však Jaroslav Hladký pomstil i s úroky. Třetím do party sedmibodových se stal David Štěrovský.

Pardubický závodník, jehož křivka výkonnosti si udržuje stabilně vzestupný charakter, neměl zásadní trable s Dominikem Hinnerem a Lukášem Kovaříkem. Ve dvanácté jízdě na něho odstartoval Michal Škurla. Za své drobné zaváhání v nájezdu do třetího kola však zaplatil ztrátou vedení. Nakonec se David Štěrovský musel sklonit před Ondřejem Smetanou.

V rozjezdu zpočátku živil naději na finále A. Po startu se dostal dopředu a vedl takřka polovinu předepsané vzdálenosti. Jenže Jiří Brummer prahnul po postupu. Dotíral na vedoucího borce tak dlouho, až se mu ho ve druhé zatáčce druhého kola podařilo překonat.

Jiří Brummer si dokázal spočítat, že každý bod ho v průběžné klasifikaci posunuje blíž k Jaroslavu Hladkému. Ten si sice přivezl z francouzského Tayacu obrovský pohár za třetí místo, ale dnes neměl svůj den. Vinou kabelu zapalování upadlého od kostry musel v osmé jízdě přenechat dva body Richardu Geyerovi a sám se k šachovnicovém praporku vypravit po svých. Ob jednu rozjížďku později v kombinaci s vypůjčeným motocyklem od Michala Škurly byl snadným soustem pro Jiřího Brummera.

Dva body ztráty jej dostaly jen do finále C. V něm se mu snažil komplikovat život Michal Škurla, avšak Jaroslav Hladký vše zvládl. Vzápětí si David Štěrovský zajistil první pódium kariéry, když divoký nájezd Richarda Geyera v první zatáčce jen o vlásek neskončil nárazem do mantinelu. A nakonec si Jiří Brummer šel jednoznačně za svým cílem. Po vylétnutí pásky ukázal výfuk Ondřeji Smetanovi a před posledním závodem ztrácí na Jaroslava Hladkého už jen tři body.

    D C B A TOT
1. Jiří Brummer, Praha 2 2 2 1       4 11
2. Ondřej Smetana, Mšeno 2 2 2 2       2 10
3. David Štěrovský, Pardubice 2 2 2 1     2   9
4. Richard Geyer, D 1 2 2 2     1   8
5. Jaroslav Hladký, Praha 2 1 1 2   2     8
6. Michal Škurla, Praha 1 1 1 2   1     6
7. Dominik Hinner, Praha L 1 1 1 2       5
8. Lukáš Kovařík, Praha 1 1 1 1 1       4

Poznámka: při rovnosti bodů rozhodl o obsazení finále A a B rozjezd: Jiří Brummer, David Štěrovský, Richard Geyer

Průběžné pořadí šampionátu:

  12.5. 26.5. 28.7. TOT
1. Jaroslav Hladký, Praha 12 12 8 32
2. Jiří Brummer, Praha 9 9 11 29
3. Ondřej Smetana, Mšeno 7 9 10 26
4. Michal Škurla, Praha 10 8 6 24
5. David Štěrovský, Pardubice 7 6 9 22
6. Dominik Hinner, Praha 7 5 5 17
7. Lukáš Kovařík, Praha 5 5 4 14
8. Michaela Krupičková, Slaný 6 6 12
9. Tom Irrasch, D 9 9
10. Richard Geyer, D 8 8
11. Jaroslav Drbal, Slaný 6 6
12. Zdeněk Vrba, Praha 6 6


Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon EOS D Mark II)