Nový termín předznamenává novou éru Tomíčkova memoriálu

Praha – 27. července
Nejstarší motocyklový závod v Praze se jezdí každoročně na počest našeho slavného československého plochodrážního reprezentanta Luboše Tomíčka, který při závodě o Zlatou přilbu ČSSR v roce 1968 podlehl následkům těžkého zranění. K uctění jeho památky uspořádal AK Markéta již čtyřicet úspěšných Memoriálů, na které se pravidelně sjíždí výběr předních světových jezdců. Divácí letos možná uvidí i fotbal.

Tento závod byl v minulosti vždy pevně termínově svázán právě se závodem o Zlatou přilbu. Letos se však pořadatelé po zvážení všech argumentů, často i protichůdných, rozhodli změnit termín závodu. Jednačtyřicátý ročník se tak bude poprvé konat v sobotu 5. září v 18 hodin.

Bude zahajovat novou koncepci tohoto slavného závodu neodmyslitelně spjatého s Prahou 6. Pořadatelé chtějí přiblížit tento závod nejen skalním plochodrážním fanouškům, ale i mládeži a rodinám s dětmi a zařadit ho mezi pravidelné velké sportovním akce, které se v Praze konají počátkem školního roku.

Termín se shoduje s kvalifikací ve fotbale. Petr Ondrašík proto při dnešní tiskové konferenci řekl, že uvažují o instalaci velkoplošné obrazovky. Diváci by se tak mohli dívat na fotbal a neutíkali domů.

Ani při letošním ročníku nebude chybět výběr předních světových jezdců. V současné době se vyjednává start s řadou předních světových jezdců Anglie, Švédska, Dánska, Polska, USA, Ruska, Slovinska, Maďarska, Německa a Itálie. Dnes je již přislíben start loňského vítěze Grega Hancocka a zájem má i současný úřadující mistr světa Nicki Pedersen. Ten se vyjádřil, že napotřetí se už do české metropole musí dostat. Jistý je i Chorvat Jurica Pavlic, v jednání je také Emil Sajfutdinov.

Ve startovním poli se zřejmě objeví čtyři Češi. Zaručeně nebude chybět Luboš Tomíček. A můžete vzít jed, že si na svou vestu nalepí svou oblíbenou třináctku. Určitě však nepojede kvintet juniorského národního týmu, který bude bojovat o medaile v mistrovství světa juniorských družstev. Vůbec poprvé nebude přítomen Tomíčkově memoriálu Milan Špinka, který bude samozřejmě své svěřence koučovat.

Součástí dne závodu bude také bohatý doprovodný program zaměřený na mladé začínající motocyklisty, s názvem Den Moto: jezdíme rádi a je to znát.

Hlavním cílem akce je oslovit žáky základních škol a studenty středních škol, kteří rádi jezdí na kolech, maloobsahových motocyklech nebo skútrech a chtěli by jezdit také bezpečně. Ukázat jim, jak získat dovednosti v řízení jednostopých vozidel a ovlivnit jejich chování v silničním provozu tak, aby se snížil počet dopravních nehod a z nich vznikajících zranění a úmrtí této mladé skupiny řidičů.

Cílovou skupinou, pro kterou je moto den připravován, jsou tedy žáci základních škol s rodiči, studenti pražských středních škol a škol seznámených s kampaní „Zranitelný řidič“.

Program bude probíhat formou osobního zapojení návštěvníků do moderovaných soutěží a otázkových kvizů s cenami a tím rozšiřování jejich znalostí v silniční dopravě dále budou mít možnost shlédnou ukázky moderního bezpečnostního oblečení a jeho používání, osvojit si dovedností v ovládání kol a motocyklů a zdokonalit se v nich.

Specialitou bude soutěž o to kdo přinese nejzajímavější cyklistickou nebo motocyklovou helmu, a již historicky, tvarově nebo barevným řešením. První desítka nejlepších unikátů bude odměněna novými přilbami.

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon EOS D Mark II)