Pardubický super víkend se napřesrok bude skládat opět ze tří podniků

Pardubice – 25. října
Sotva londýnská společnost BSI zveřejnila svůj provizorní kalendář velkých cen, volný termín mezi Cardiffem a Toruní mohl signalizovat, že se jednasedmdesátý ročník Zlaté přilby města Pardubice konal ve stejném duchu jako letos, tedy 29. září. Toto datum by bylo úchvatnější o to více, že by přesně na den odpovídalo prvnímu ročníku závodu všech závodů roku 1929. Jenže za oněch devadesát let se plochodrážní svět přece jen pořádně změnil, čehož je termín 6. října důsledkem.

 

Zlatá přilba se napřesrok pojede v říjnu

„Bylo by to lákavé,“ připouští Petr Moravec, že kombinace 29. 9. 1929 a 29. 9. 2019 byla ve východočeském klubu zvažována. „Těžké bylo rozhodování, zda pořádat sedmdesátý první ročník závodu poslední zářijovou neděli nebo posunout o jeden týden do října.“

O datu 6. října rozhodla skutečnost, aby se Pardubice vyhnuly termínovým kolizím, které zabraňovaly startu našich závodníků v předchozích letech. Navíc zastřešený stadión v Toruni, kde se o den dříve koná polská velká cen, vylučuje, že by nepřízeň počasí přesunula Speedway Grand Prix na neděli.

Zlatou přilbu města Pardubice by si bez Václava Milíka nešlo ani představit

„Rozhodlo několik argumentů,“ pokračuje Petr Moravec. „Tím prvním je možnost startu Václava Milíka. Hrdina posledních dvou ročníků Zlaté přilby a miláček pardubického publika je členem elitního polského klubu. A vzhledem k tomu, že většinou se extraligové play-off nejlepší ligy světa, je to jasný argument. Velmi rádi bychom na startu viděli i naše specialisty z dlouhé dráhy. Ani mistrovství světa v této disciplíně se nejezdí v říjnu a my bychom neradi jeli bez naší další hvězdy Hynka Štichauera. Samozřejmě na start by mohl i Josef Franc.“

Zda se v Pardubicích bude závodit již v pátek večer, bude jisté v prvních listopadových dnech

Proč AMK Zlatá přilba Pardubice nečekal na zveřejnění termínových kalendářů FIM a FIM Europe do půlky listopadu, je nabíledni. Je totiž potřeba nějaký časový prostor na přípravu předprodeje vstupenek, který startuje 4. prosince. Pro nákup před Vánoci slibuje klub ještě výhodnější podmínky než v loňském roce.

Zároveň se finalizují dohody s promotérem o tom, aby se ve Svítkově opět závodilo od pátku až do neděle. „To potvrdíme 4. listopadu,“ připomíná Petr Moravec právo FIM zveřejnit jako první data světových šampionátů, z nichž jeden z nich by mohl pardubický super víkend zase doprovázet.

Foto: Karel Herman a Mirek Horáček