Postup českého dua se ztratil v hustém prachu

Diedenbergen – 5. července
O první červencové neděli bylo na pořadu druhé semifinále letošního mistrovství Evropy jednotlivců. Útulné přilehlé městečko Diedenbergen ležící v blízkosti Frankfurtu nad Mohanem s dráhou připomínající jedno velké široké kolo, což slibovalo hezkou podívanou se spoustou zvratů v jednotlivých jízdách. Všem předpokladům ale udělalo škrt přes rozpočet úporné horké počasí, které dráhu vysušovalo před očima a jezdci museli závody absolvovat v hustém prachu.

České duo jezdců Filip Šitera a Hynek Štichauer přijelo s jednoznačným cílem vybojovat postup, přestože dál mohlo proniknout pouze pět nejúspěšnějších plus jeden náhradník.

Hynek začal dobře a po bojovném tříbodovém počinu z úvodní jízdy ho v další jízdě zklamalo zapalování jeho motorky. Poté se už netrefil do startu a i když bojoval, co mohl, tak pouhých šest bodů na jeho kontě stačilo na desáté místo a jeho velké zklamání.

Ještě hůře dopadl Filip Šitera, který doslova a do písmene po mizerném výkonu od začátku až do konce skončil jedenáctý s pěti body.

Nepolapitelným králem dne se stal Rus Renat Gafurov s plným počtem patnáct bodů. Tento výsledek dokázal předvést i po náročné cestě ze závodu mistrovství světa ve švédské Motale den předtím.

O pořadí na druhém a dalších místech musela rozhodnout plnohodnotná dodatková jízda ve čtyřech jezdcích. V ní si po opakovaném startu nejlépe vedl Polák Adrian Gomolski následován Dánem Madsem Kornelliussenem.

Postup si také překvapivě vybojovali Lotyš Jevgenijs Karavackis a Rus Semen Vlasov. Ruský nápor a zájem o účast v letošním finále potvrdil další Rus Sergej Darkin, který domácím finále v Togliatti se představí jako náhradník.

Jediný Čech, který si zatím vyjel právo účasti je zatím Josef Franc. Doprovodit ho může pouze Matěj Kůs, který se představí 25. července v závěrečném třetím semifinále v chorvatském Goričanu.

Foto: Radek Fanta