Závod skončil až bezmála čtyři hodiny po svém konci

AKTUALIZOVÁNO – FOTO

Slaný – 6. července
V přeboru tříčlenných družstev není třeba spekulovat o horkém favoritu. Březolupy vyhrály také první z dnešních dvou pokračování šampionátu. Jediný krizový moment nastal v rozjížďce s číslem pět, kdy si Martin Málek vytáhl omylem obráceně osazený chcípák. Poté, co si Tomáš Suchánek rozmyslel svůj konec kariéry, a návratu Jaroslava Petráka a obou uzdravených juniorů se pro druhou příčku natáhly Pardubice. Jenže v šestnácté jízdě nastoupil Tomáš Suchánek jako taktická rezerva, přičemž jeho tým ztrácel na vedoucí Březolupy jediný bod. Jury si problém přehazovala jako horký brambor a po dlouhém jednání byl pardubický závodník diskvalifikován. Rozjezd o třetí místo se tím pádem konal až bezmála o čtyři hodiny později, těsně před odpoledním pokračováním šampionátu. Pavel Pučko v něm podtrhl sympatické vystoupení Pražanů, když porazil libereckého Jana Holuba.

Jsou na to dva
Šampionát tříčlenných družstev je letos poněkud chaotický. Hlavní vinu nese d隝, díky němuž padly mítinky ve Slaném a v Praze. Ten měl nahradit původně zamýšlený závod v Kopřivnici, jehož odvolán zapříčinilo dle vedení klubu mnoho důvodů, které však nikdo nikdy nespecifikoval.

Pouze ve Svitavách, Liberci a Březolupech se mohly závody uskutečnit. Skalní příznivci si přebor spojují především s dominujícími Březolupy. Pouze pod Ještědem jim přistřihli křídla domácí. V ostatních případech hledal moravský tým konkurenci marně. Při posledním kole na domácí dráze ji nenašel vůbec.

Dneska však se na jeho horizontu zjevila nová hrozba. Pardubický tým měl první příležitost představit se v sestavě, s jakou se během zimních příprav počítalo. Václav Milík a René Vidner se vrátili z marodky, Tomáš Suchánek vyřešil svůj problém se soudními procesy za dopravní nehodu a Jaroslav Petrák si vedle práce našel čas i na závodění.

A kvartet, jenž se letos sešel v tomto složení poprvé, vstoupil do závodu naplno. Tomáš Suchánek ve druhé jízdě skvěle odstartoval a Václav Milík v první zatáčce objel Jana Holuba. Maximální triumf nad Libercem, který ještě před sezónou hovořil o útoku na titul, byl skvělým počinem.

Pardubickou cestu však vzápětí zkřížili Pražané. Pavel Pučko předtím v rozjížďce s číslem čtyři poměrně drze podjel v prvním výjezdu Vladimíra Višvádera a zajistil tak svému týmu remízu s Libercem. V souboji s Pardubicemi to však s pražskými nadějemi nevypadalo zpočátku vůbec růžově.

Tomáš Suchánek opět skvěle odstartoval a Václav Milík ohlídal oba pražské juniory. Ve výjezdu na protilehlou rovinku se však Pavel Pučko dostal vnitřkem přece jen dopředu. Pardubický junior prahnul po návratu a pozadu nechtěl zůstat ani Jakub Fencl, druhý z Pražanů. Ve třetím kole klesl Václav Milík na poslední příčku. „Trošku ho to koplo, tak jsem ho podjel,“ vnímal jejich duel Jakub Fencl. Nicméně Pavel Pučko nezářil blahem. „Vzal mi přední kolo,“ vzkázal na adresu svého kolegy, který nakonec protínal metu jako druhý.

Dalšími soupeři Pardubičanů byly fenomenální Březolupy. Tým Miloše Plzáka se ani dnes nechtěl nechat zahanbit. Na úvod si Martin Málek s Martinem Gavendou vůbec nepustili k tělu slánské duo Michal Dudek – Marcel Kalms. Debutující Němec však záhy vypadl vinou zavřeného palivového kohoutku. Nicméně patálie se nevyhnuly ani březolupským boxům. Martin Málek musel v páté jízdě zastavit už v první zatáčce, když se dostával okolo Jana Holuba na druhé místo.

„Vytrhl se mi chcípák,“ omlouval o chvilku později remízu, kterou díky jeho odstoupení jeho tým dobyl na Liberci. Smírný výsledek čekal Březolupy rovněž v osmé jízdě proti Pardubicím. Znovu rozhodl fenomenální start Tomáše Suchánka. Michael Hádek a Martin Gavenda však před sebe nepustili Jaroslava Petráka. Oba celky měly na špici průběžné klasifikace shodný počet bodů, ale ještě před půlkou mítinku byly Březolupy jasně na čele.

René Vidner upadl hned v první zatáčce deváté jízdy. Rozhodčí Karel Voborník jej sice nevyloučil, avšak pardubický závodník si při incidentu bolestivě narazil žebra. Při repete předjel Martin Kalms Jaroslava Petráka, takže Pardubice zaznamenaly prohru 4:2. Naproti tomu Březolupy mířily v rozjížďce s číslem deset k dalšímu 5:1. Jakub Fencl si však nedal pokoj, dokud se v nájezdu do druhého oblouku nevklínil mezi Martina Málka a Michaela Hádka. „Lepší se a já asi potřeboval dostat od mlaďocha na prdel, abych se zamyslel,“ ocenil kmenový závodník Plzně Pražanovy kvality.

Odložený duel
Okolnosti z desáté jízdy nakonec měly klíčový vliv na celkové pořadí na stupních vítězů. Pardubice ztratily další bod v rozjížďce s číslem jedenáct. Vladimír Višváder zastavil s defektem už v první zatáčce. „Nevím,“ krčil rameny nad otázkami po příčinách. „Metyl byl puštěnej‘, kablíky držej‘, zkusím vyměnit svíčku.“ Jeho liberecký kolega Jan Holub sice nestihl Tomáše Suchánka, ale Václava Milíka uhlídal.

Březolupští Martinové byli na koni, když ve třinácté jízdě vyučili Pavla Pučka s Jakubem Fenclem. Těm o jednu jízdu dříve přistřihnul křídla i Michal Dudek, když se přes oba dostal vnější stranou první zatáčky. Praha však zůstávala vážným soupeřem Liberce v boji o třetí příčku. Liberečáci ale neskládali zbraně. Jan Holub v první zatáčce rozjížďky s číslem patnáct podjel vedoucího Martina Málka a inkasoval tak významnou remízu na březolupský úkor.

Na koni byly i Pardubice. Tomáš Suchánek s Jaroslavem Petrákem neměli ve čtrnácté jízdě příliš mnoho práce s Michalem Dudkem, zatímco Marcel Kalms musel začínat z trestné čáry. Tomáš Suchánek s Václavem Milíkem triumfovali maximálním možným způsobem nad Jakubem Fenclem a Jiřím Brummerem.

Kámen úrazu ovšem byl, že pardubický kouč Martin Kratochvíl poslal Tomáše Suchánka do boje jako taktickou rezervu místo zraněného René Vidnera. Popravdě řečeno si jen málokdo uvědomil, že pravidlo šestibodové ztráty na vedoucí tým platí nejen v extralize, ovšem i při tříčlenných družstvech. Rozhodčí nechtěl situaci řešit ihned a zamýšlel ho nechat na zasedání jury po závodech.

Nic však nenasvědčovalo, že by případné odebrání bodů mělo mít vliv na pořadí. Martin Gavenda s Michaelem Hádkem neměli žádné problémy obrat slánské Marcela Kalmse a Krzysztofa Nowackeho hned o pět bodů. Ob jednu jízdu ukončil Martin Málek sérii neporazitelnosti Tomáše Suchánka. By byl Pardubičan zpočátku vpředu, z prvního výjezdu vyjel na čele Martin Málek.

„Zkoušel jsem novej‘ motor,“ popisoval Tomáš Suchánek. „Přetočil jsem a ztratil deset, patnáct metrů.“ Ztrátu už nedohnal, navíc Martin Gavenda před sebe nepustil Jaroslava Petráka. Březolupy mohly slavit další prvenství, zatímco Pardubicím už nemohla sebrat druhé místo ani případná dodatečná diskvalifikace Tomáše Suchánka.

V rozjížďce s číslem osmnáct vyhrál Jan Holub stylem start – cíl před Pavlem Pučkem. Poslední bod inkasoval Ján Halabrín. Triumf 4:2 pro Liberec znamenal, že by Pražané mohli myslet na rozjezd o bronz v případě absolutního výpadku Liberce v poslední jízdě.

Nemožné! To si řeklo mnoho přítomných. Jenže Vladimír Višváder na poslední chvíli musel přesednout na náhradní motocykl, který mu přivezl Bořivoj Hádek z konkurenčního týmu. Mezitím však svůj stroj s fatální poruchou motoru musel odstavit i Jan Holub. A když do dvouminutového limitu zbývalo jen pár sekund, odstoupil i Vladimír Višváder. Příčina byla triviální. V nádrži rezervního motocyklu bylo jen hlt metylu.

Marcel Kalms a Michal Dudek měli pět bodů prakticky bez práce. A zasedání jury dostalo nový náboj. Po dlouhém jednání se prosadil názor, že proti zjevnému porušení pravidel není nutno podávat písemný protest podložený pěti tisícovkami. Tomáši Suchánkovi byly odebrány body a výsledek šestnácté jízdy změněn na remízu.

Tím pádem měla Praha stejný počet bodů jako Liberec. Závodníci si v mezičase sbalili, takže padl verdikt uskutečnit dodatkovou jízdu až těsně před odpoledním závodem. Pavel Pučko v něm vedl od startu až do cíle, by Jan Holub celá čtyři kola pořádně kousal.

Hlasy z depa
„Na hovno,“ zůstával Michael Hádek v pesimismu předchozích dní. „Horším se čím dál tím víc. Rozruch se lepší a já asi potřeboval dostat od mlaďocha na prdel, abych se zamyslel. Vyhráli jsme, ale jakým stylem?! Chtělo to aspoň třicet devět bodů ( smích).“

„Byla krizovka,“ vysvětloval Tomáš Suchánek svého dočasného přerušení kariéry. „A problémy. V zimě jsem přejel chodkyni, měl jsem soudy a neměl čistou hlavu. S tím nešlo jezdit. Dneska to bylo v pohodě. Až na tu poslední jízdu. Zkoušel jsem novej‘ motor a nešlo to. Přetočil jsem se a ztratil deset, patnáct metrů. Doháněl jsem to, ale ujel mně.“

„Celou zimu jsem pracoval,“ zdůvodňoval Jaroslav Petrák svou absenci na oválech až do dnešního dne. „Pořád byla práce. A teď jsem si řek‘, že to zkusím. Dneska to mohlo bejt lepší, i když na tom od října sedím poprvý. Trénoval jsem jen jednou.“

„Bylo to ráno a to se mi nedaří nikdy,“ říkal Pavel Pučko. „Moc to nefungovalo v týmu, nemáme to domluvený a bereme si body navzájem. Závody to nebyly špatný, ale věřím, že odpoledne to bude stokrát lepší.“

„Dneska to byly pěkný závody,“ nechal se slyšet Jakub Fencl. „Tahal jsem, akorát ty dvě poslední jízdy jsem už neměl sílu. Jel jsem rozjížďky pořád za sebou. Jsem rád, že jsem porazil Haďase. A Milíka taky. Trošku ho to nakoplo, tak jsem ho podjel.“

„Mám malý mechaniky a nedolili mi metyl do rezervní motorky,“ vysvětloval Vladimír Višváder příčiny svého odstoupení v poslední rozjížďce. „Na tý první odešlo asi zapalování. Vzal jsem na zkoušku nějakej‘ motor, z pod ponku jsem vyhrabal něco na šroubky a bylo to ono (smích). Už třikrát se mi na volkswagenu potkal motor. Odešlo i turbo a jsem úplně bez peněz. Díky Štěrovským, že mě berou na káru.“

1. AK Mitas Březolupy   32
Martin Gavenda 2 2 1 2 3 1 9(3)
Martin Málek 3 E 3 3 2 3 14
Michael Hádek 3 2 1 1 2 9(2)
 
2. ZP Pardubice   27
Tomáš Suchánek 3 3 3 3 3 ex 2 17
Václav Milík 2 0 – 1 3 – 6(1)
René Vidner – R – – 0
Jaroslav Petrák 0 2 2 0 4(1)
 
3. AK Markéta Praha   21
Pavel Pučko 1 3 1 2 1 2 10(1)+3
Jakub Fencl 3 2 2 1 0 2 10(1)
Jiří Brummer 0 0 1 – 1(1)
Ondřej Veverka 0 0
 
4. GRS Liberec   21
Jan Holub 1 2 3 2 3 3 M 14+2
Vladimír Višváder – 2 1 E – – 3(1)
Ján Halabrín, SK 0 1 2 0 1 4(2)
 
5. AK Slaný   18
Michal Dudek 2 1 1 3 1 2 10(1)
Krzysztof Nowacki, PL (ACCR) F – 0 1 0 0 1
Marcel Kalms, D R 3 R 1 3 7

Poznámka: Tomáš Suchánek byl vyloučen z rozjížďky s číslem šestnáct, kterou vyhrál, protože startoval jako taktická rezerva ve chvíli, kdy Pardubice neztrácely šest bodů na vedoucí Březolupy.

Aktuální pořadí šampionátu:

  malé body velké body
1. Březolupy 139 19
2. Liberec 112 14
3. Praha 89 11
4. Pardubice 69 9
5. Slaný 70 7

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon EOS D Mark II)