Budoucnost trhla oponou letošní extraligy

Mšeno – 1. července
Včerejší závěrečný závod úvodní části extraligy ve Mšeně definitivně vrazil černého Petra vyřazeného týmu do plzeňských dlaní. Na zasedání jury byl bleskově schválen termínový kalendář finálového kola. To začne ve Mšeně poslední srpnový pátek, který Pardubice uvolnily přesunutím juniorských družstev na svou obvyklou středu. V rychlém sledu budou následovat mítinky v Pardubicích a ve Slaném, aby po menší pauze soutěž vyvrcholila v Praze v původním termínu vyhrazeném Tomíčkově memoriálu. Pravidla umožňují zařazení plzeňských závodníků na soupisky jiných klubů, nicméně úterní mšenské veto plzeňského návrhu posunout termín uzávěrky poněkud komplikuje situaci.

Problém je v termínu, do něhož je možné doplňovat soupisky prakticky libovolně. Doposud se vystačilo s 30. červnem, protože první extraligová půle končila vždy před tímto datem. Plzeň nechtěla, aby její závodníci v případě vyřazení klubu stáli, a proto navrhla posunout uzávěrku o jeden den. Je-li však jakákoliv soutěž rozjetá, je potřeba ke změně všeobecný souhlas. A ke sto procentu chybělo pouze mšenské ano.

„Všechno se dá řešit,“ odtušil Petr Moravec, předseda VV SPD na otázku, kudy vede cesta ven z patové situace. Je tedy možné, že má v rukávě jisté řešení. Speciálně junior s českou licencí schopný pravidelně vozit body je v české extralize podpultovým zbožím. Jaké šance tedy mají vyřazení Plzeňané v jiných celcích?

Pražský Olymp netrpí personálními úbytěmi a slánský kouč Milan Mach znovu zopakoval, že jezdit extraligu se závodníky z jiných soupisek pokládá za nesportovní. Zbývají tedy Mšeno a Pardubice. Mšeno už oukávalo Jana Holuba, o jehož služby usilovalo už loni na podzim. Michael Hádek a Zdeněk Simota po skončení včerejšího závodu ještě žádné nabídky neměli.

Kalendář finálové části extraligy 2009:

pátek 28.8. finále 1 – Mšeno
středa 2.9. finále 2 – Pardubice
středa 16.9. finále 3 – Slaný
pondělí 5.10. finále 4 – Praha

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon EOS D Mark II)