Souboj o postup vyvrcholí dnes ve Mšeně

Mšeno – 1. července
Základní část letošní extraligy vyvrcholí dnes večer odloženým posledním kolem ve Mšeně. Zatímco Praha, která si vybírá svůj volný los, Pardubice a Slaný jsou už za vodou a mají finálovou účast zajištěnou, Mšeno svede existenční souboj s Plzní. Všem celkům přitom komplikuje život termínová kolize se semifinále polského šampionátu jednotlivců. To vezme Západočechům Daniela Jeleniewskeho, přičemž Mšeno se na závod před domácím publikem posílilo o Grega Hancocka. Domácí navíc svým vetem zmařili plzeňský návrh na úpravu pravidel.

Plzeň navrhovala, aby vzhledem k prodloužení základního extraligového kola kvůli přesunutí mšenského závodu z původního květnového termínu došlo k posunutí uzávěrky soupisek bez souhlasu ostatních soutěžících o jediný den z 30. června na 1. července. Včera jím byli obeslány všechny kluby. Své ano postupně řekly Plzeň, Slaný, Praha a Pardubice, nicméně ze Mšena přišlo ne. Protože vzhledem ke skutečnosti, že se změnou jakéhokoliv článku pravidel rozjeté soutěže musí bezvýhradně souhlasit všichni soutěžící, zůstalo původní znění regulí v platnosti.

Mšeno má za sebou rozpačitý úvod letošní extraligové kampaně. Navzdory vydatnému posílení ani jednou neskončilo na lepším než třetím místě. V průběžné tabulce je čtvrté, když Plzeň ztrácí jediný bod. Silné sponzorské zázemí však středočeskému celku dovolilo skutečně velkorysý tah.

Mšenskou vestu dnes oblékne americká star seriálu velkých cen Greg Hancock. Jeho jméno je prozatím v české extralize spjato s Pardubicemi, kde však třetí muž průběžné klasifikace SGP získal také pověst slibotechny. Jeho jméno si fanoušci ze svých programů většinou škrtali, nebo Greg Hancock ze slibované účasti vycouval.

Dnes má tedy příležitost napravit si pošramocenou reputaci. Společně s ním projde českým extraligovým debutem také v Kanadě narozený Polák Krzysztof Slaboň. By King’s Lynn jede utkání s Rye House, nebude v sestavě domácích chybět Tomáš Topinka. Jan Jaroš, Filip Šitera a náhradník Miroslav Horák už jsou mšenskou klasikou.

Své nejlepší vysílá do boje i Plzeň, která se přesně před týdnem na svých Borech poprvé dostala na pódium. Polskou část jejího kontingentu vytvoří Slawomir Pyszny a český extraligový debutant Mariusz Frankow. Také tady je zbytek kádru bez překvapení, Zdeněk Simota, Jan Holub, Michael Hádek a v roli náhradníka Jiří Lang.

Pardubice minulou středu přetavily koncepci třech silných mužů v kádru v suverénní triumf v Plzni. Nyní jim však budou chybět Lukáš Dryml a Hynek Štichauer. Aleš Dryml a Matej Ferjan však budou k dispozici na znamení, že úřadující mistr nechce ponechat nic náhodě.

V základní sestavě nechybí ani Tomáš Suchánek, junior Václav Milík a Němec Mathias Schultz, jenž si loni získal extraligové renomé s plzeňskou vestou. Náhradnickou vestu oblékne René Vidner.

Milan Mach se minulý týden přesvědčil, co to znamená startovat bez Martina Vaculíka. Slovenský junior je už zpátky po otřesu mozku z juniorského světového semifinále v Miskolci. Kromě něj nastoupí také staří známí Poláci Slawomir Drabik a Pawel Staszek, Martin Málek a Michal Dudek. Protože Roman Čejka je na dovolené v Bulharsku a další junior s českou licencí není k mání, nastoupí Slaný pouze v pěti.

Jak dnes nastoupí:

Grepl PDK Mšeno: Jan Jaroš
  2 Tomáš Topinka
  3 Krzysztof Slaboň, PL
  4 Filip Šitera
  5 Greg Hancock, USA
  21 Miroslav Horák
 
PK Plzeň: 6 Slawomir Pyszny, PL
  7 Michael Hádek
  8 Jan Holub
  9 Mariusz Frankow, PL
  10 Zdeněk Simota
  22 Jiří Lang
 
ZP Pardubice: 11 Matej Ferjan, H
  12 Aleš Dryml
  13 Václav Milík
  14 Tomáš Suchánek
  15 Mathias Schultz, D
  23 René Vidner
 
AK Slaný: 16 Martin Málek
  17 Pawel Staszek, PL
  18 Slawomir Drabik, PL
  19 Martin Vaculík, SK (ACCR)
  20 Michal Dudek
  24 neobsazeno
 
PSK Olymp Praha: volný los

Aktuální tabulka prvního kola:

  závody malé body velké body
1. Praha 4 163 11
2. Pardubice 3 134 11
3. Slaný 3 116 9
4. Mšeno 3 116 5
5. Plzeň 3 94 4

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon EOS D Mark II) a Michal Kohout