Šance stát se českým šampiónem zůstala trojici závodníků

Březolupy – 5. října
V neděli se v Březolupech bude mistr republiky jednotlivců vyhlašovat již poosmnácté, což je primát, jemuž se žádný funkční či nefunkční stadión v republice nemůže ani přiblížit. Diváci si dosyta užijí si burčák, pivko nebo nealkoholický nápoj a dozajista nezapomenou na vyhlášené uzené cigáro z grilu, které nemá obdobu nikde jinde na celém světě. Nicméně po nástupu budou pospíchat najít si pohodlné místečko k stání či sezení, aby jim neunikl ze závodu jediný moment. Podívaná bude vskutku stát za to!

 


Tipujte:

Kdo se v neděli stane českým šampiónem?

View Results

Loading ... Loading ...

Eduard Krčmář je leaderem aktuální klasifikace šampionátu

Josef Franc se loni konečně na devatenáctý pokus dočkal vysněného titulu. Pakliže však něčeho okolo svého prvenství litoval, byla to absence Václava Milíka v rozhodujícím boji. Pardubičan se totiž místo do Březolup vypravil na polskou velkou cenu do Toruně. Pardubického borce však porazil prvního května na Markétě, kdy letošní finále začínalo. Ujal se vedení v průběžné klasifikaci šampionátu a to dokonce o dva body před Eduardem Krčmářem a tři před Václavem Milíkem.

Eduard Krčmář ve chvíli, kdy Josef Franc v jeho Slaném vyhrál před dvaceti lety poprvé českou juniorku, měl na narozeninovém dortu teprve dvě svíčky. Pomalu odkládal kočárek, jezdil na malé elektrické motorce a záhy jej upoutal lední hokej. V půli letošního května však vyhrál druhé finále v Kopřivnici. Josefa France porazil také minulý měsíc v Plzni, kde kraloval neporažený Václav Milík.

Josef Franc má stejný počet bodů jako Eduard Krčmář

Ostatní soupeři postupně ztráceli, takže je nad slunce jasné, že v neděli získá zlato někdo z trojice Eduard Krčmář – Josef Franc – Václav Milík. Pardubičan na své rivaly ztrácí pouhopouhý bod, Slaňáka do pozice leadera šampionátu při rovnosti skóre s Pražanem staví jen lepší výsledek z plzeňského finále.

Za daného stavu je jakékoliv tipování ryzí spekulací, která se velice rychle může zřítit jako domeček z karet. Josef Franc se o víkendu vrátil z německého Mühldorfu jako čtvrtý muž světa dlouhé dráhy a v pondělí byl nejlepším Čechem Tomíčkova memoriálu. Eduard Krčmář přitom nebyl spokojen s výkonem svého motoru, což jej trápilo i během Zlaté přilby města Pardubice. Při ní stál Václav Milík na nejnižším stupínku pódia, ale jeho ošklivý pád v semifinále je dostatečně známý.

„Řežu strom,“ svěřoval se Josef Franc krátce po středečním obědě. „Makám na sobě, abych vyhrál.“ Eduard Krčmář nikdy nespekuluje o nadcházejících závodech, obzvlášť jsou-li důležité. V pondělí v pražských boxech jen odtušil, že pro Březolupy bude muset něco se svými motory vymyslet. A Václav Milík se musel připravit na Speedway Grand Prix do Toruně, takže se stal ještě více obtížně dostupným než obvykle.

Václav Milík je pozadu o jediný bod

Místo tvorby ošemetných hypotéz dodejme jen ryzí fakta. Josef Franc se s Eduardem Krčmářem potká až v rozjížďce s číslem dvacet.  V čtrnácté jízdě jej čeká duel s Václavem Milíkem, který narazí na Eduarda Krčmáře v desáté jízdě.  A ještě trošku historických statistik. Václav Milík se může českým šampiónem stát již popáté, Josef Franc podruhé a pro Eduarda Krčmáře by šlo o první primát vůbec. A protože plochodrážní šampionát ČSMS se nedočkal jediného reprízy, Josef Franc zůstane jediným, kdo se stal mistrem republiky pod křídly dvou motocyklových federací.

startovní listina březolupského finále

Březolupy čeká skvělá plochodrážní neděle

Foto: Karel Herman a Mirek Horáček