Už se nám to blíží

Praha – 25. září
Memoriál Luboše Tomíčka se pojede se v pondělí 1.řijna v tradičním terminu den po pardubické Zlaté přilbě. Už se proto stalo normou, že pražští pořadatelé zvou na své tiskové konference představitele partnerského podniku. Tentokrát Zlatou přilbu zastupoval šéf pardubického klubu Evžen Erban. Ten mezi jinými udělal velice trefnou poznámku, že největším úspěchem obou slavných závodů je právě jejich dlouhá tradice. Poukázal na fakt, že spoustu zahraničních pořadatelů zkoušelo podle českých vzorů organizovat obdoby Tomíčkova memoriálu, Zlaté přilby či Zlaté stuhy, ale ty po třech, čtyřech ročnících většinou skončily v zapomenutí. Proto stojí za ocenění úsilí spousty lidí, kteří se léta angažují na různé úrovni, aby se mohly závody konat.

 

Liknavé i potvrzené hvězdy

Startovní listiny podzimních plochodrážních závodů je hlavní téma připrav a letos jsou ve všech kategorii nadmíru zajímavé. O Zlaté přilbě jsme psali nedávno, stojí za to upřesnit, že většina pozvaných jezdců skutečně přijede do Pardubic. Zatím není jasná účast Poláků, kteří obvykle absentují kvůli termínové kolizi s fází play off tamní ligy.

Letos je to ale trochu jinak, protože v neděli se jede jediný ligový podnik, a to baráž o extraligu, ale většina polských hvězd přece má volno i po sobotní odvetě o extraligového šampióna. Přesto méně než týden před českými závody není známo, zda a kdo bude reprezentovat Polsko jak na Zlaté přilbě, tak Tomíčkově memoriálu.  Je zato jasné,  že největší Polska hvězda této sezóny Bartosz Zmarzlik to nebude.

Atmosféra včerejší tiskové konference

Omluvil se kvůli marketingovým povinnostem vůči sponzorům. Ani Maksym Drabik, který v pátek pojede finále mistrovství světa juniorů svou účast na Zlaté přilbě a Memoriálu Luboše Tomíčka zatím nepotvrdil a je spíše odmítavý. Údajně počítá se ziskem titulu do 21 let a pak bude slavit?! Takže uvidíme.

Nepřijede ani Brit Tai Woffinden, který se už léta vymlouvá, takže pořadatelé už zvažují, zda má cenu ho do budoucna vůbec zvát? Dobrou zprávou je zato potvrzená účast Martina Vaculíka, která byla ohrožena po zranění, jež Slovák utrpěl v sobotní SGP Německa. Už je ale po problémech a máme se na co těšit.

Z cyklu velkých cen dále pojedou Jason Doyle, Nicki Pedersen a Matej Žagar a to jak v Pardubicích, tak v Praze. Zůstaňme ale už u Tomíčkova memoriálu. Na startovní listině zatím zůstávají jen dvě prázdná místa. Číslo jedna, tradičně rezervované pro vítěze Zlaté přilby, pokud to nebude někdo z už angažovaných jezdců. A patnáctka pro polského zástupce.

Každopádně zájem o účast v Praze je tak velký, že ať všechno dopadne jakkoliv, budou to určitě velmi kvalitní závodnici. Za zmínku stoji i účast nové hvězdy americké ploché dráhy Luke Beckera vedeného Gregem Hancockem, který ale v Praze nebude.

Dále francouzského univerzála na dlouhé a klasické ploché dráze Davida Bellega anebo Němce Tobiase Busche a Ukrajince Alexandra Loktajeva. Dobrý známy Peter Kildemand, můj tajný favorit a vždy ambiciózní Jurica Pavlic a Ital Michele Castagna.

 

Dobrá nálada českých závodníků

Nechyběli ani Josef Franc, ani Eduard Krčmář

Pojďme pokračovat s dalšími hosty včerejší tiskové konference. Byli to přední domácí jezdci Eduard Krčmář a Josef Franc. Pražan v neděli pojede finále mistrovství světa na dlouhé dráze, ale v pondělí by neměl v Praze chybět. Sám hodnotil letošní sezónu jako sice úspěšnou, ale přece jen kolísavou a rád by ji zakončil pozitivním výsledkem. A tím je přinejmenším účast ve finále.

Podobně je na tom s předzávodní náladou i mladší Eduard Krčmář. Ten si připomenul loňský rok, kdy se mu Tomíčkův memoriál jednak nepovedl dle představ, jednak byl předčasně ukončen kvůli dešti, takže Eduard Krčmář neukázal zdaleka své možnosti, byť skončil těsně pod stupni. Letos, na rozdíl od loňska každý den od pátku do pondělí pojede jenom  nedělní Zlatou přilbu a pak Memoriál Luboše Tomíčka.

Na tiskovce tentokrát chyběl Václav Milík, ale na Markétu určitě přijede. Celá trojice má za cíl účast ve finále a snad se jim to povede ve prospěch diváků a české ploché dráhy.

 

Déšť není zván

Skvělá startovní listina je pochopitelně největším lákadlem, ale až se v pondělí vypravíte na Markétu stoji za to vědět, že po otevření stadiónu pro diváky v 16:30 bude zpřístupněno i depo závodních strojů a to na celou hodinu až do 17:30. Ihned nato bude od 17:45 následovat autogramiáda. Nástup je posunout proti obvyklému o cirka 15 minut na 18:45 a nyní nikoliv kvůli televiznímu přenosu, ale proto, aby diváci měli víc času podívat se na plochodrážní hvězdy před začátkem jízd bez přileb a ochranných brýlí a hodně zblízka.

Evžen Erban hovořil o Zlaté přilbě města Pardubice

Televize také nebude chybět, ale z důvodu jiných závazků přímý přenos na programu ČT 2 je až od 20:15 až do ukončení závodu zhruba okolo 21:15. O důvod víc, proč nechybět přímo na stadiónu. Uvidíte navíc český dakarský tým včetně závodních strojů a děti se budou moci zúčastnit zábavně ankety o nejmíň tři zajímavé ceny.

Do Pardubic letos dostali pozvání všichni vítězové předchozích ročníků Zlaté přilby. Někteří jako dlouhodobě upoutaný na vozíku Leigh Adams mají problém cestovat, další, například Jason Crump se omluvili kvůli jiným plánům. Do Prahy byli pozvaní všichni, kteří přijedou do Pardubic a už tradičně i čeští veteráni plochodrážního sportu v počtu celkem třiatřiceti bývalých závodníků. Nechte se překvapit, koho všechno můžete v pondělí večer potkat na Markétě.

Zůstává jediná nezodpovězená otázka. Jaké bude počasí. „Skvělé,“ těší se traťmistr Tomáš Topinka. „Přece nebude třetí rok v řadě pršet?“

A kdyby náhodou ano, tak trať určitě bude na to připravena, ať se dočkáme skvělého finále s pěti jezdci a na pět kol. A tam se uvidí.

Foto: Pavel Fišer