Mladé plochodrážníky čeká ve Slaném našlapaný víkend nižších kubatur

Slaný – 18. září
Mladé plochodrážní naděje zavítají o víkendu 22. a 23. září do Slaného, aby absolvovaly celou sérii závodů jak na malém, tak na klasickém oválu. V sobotu 22. září je na programu od 10:00 hod mistrovství ČR 125ccm jednotlivců na krátké dráze. Odpoledne přijde na řadu velká dráha a druhý ročník českého šampionátu dvěstěpadesátek doprovodí klasické mistrovství republiky stopětadvacítek. A nedělní dopoledne bude patřit Velké ceně Královského města Slaný se závody obou nižších kubatur.

 

První mistr ráno

Ve Slaném se o víkendu bude závodit na krátké i na klasické dráze

Mistrovství republiky na krátké dráze dospěje ve Slaném do finiše. Vedle suveréna seriálu Jaroslava Vaníčka z AK Markéty Praha se na start postaví celá řada jeho pronásledovatelů, Vojtěch Šachl z divišovského AK, Jan Jeníček ZP Pardubice a objev letošní sezony Štěpán Jurča z AK Březolupy.

Domácí AK Slaný vyšle do boje tradičně Vojtěcha Zamazala a Bruna Belana. Ten využil letní prázdniny nejen k tomu, aby načerpal síly na další školní rok, ale především vybojoval v Divišově titul neoficiálního vicemistra. A v září si z francouzského Morizes přivezl bronz ze světového poháru, takže by rád domácímu publiku předvedl, že tyto úspěchy nebyly dílem náhody, ale systematické tréninkové činnosti ve slánském středisku pod taktovkou Miroslava Rosůlka.

Jaroslav Vaníček se s největší pravděpobností bude ze Slaného vracet jako dvojnásobný mistr republiky

V jednání je rovněž účast závodníků z Polska a Německa, takže tuzemské naděje budou moci změřit své dovednosti se zahraniční konkurencí.

 

Druhý a třetí mistr odpoledne

Při loňské prmiéře mistrovství republiky dvěstěpadesátek v Kopřivnici se na pódium postavili Karol Zupinski, Jan Kvěch a Petr Chlupáč

Odpolední program ve Slaném začne ve čtrnáct hodin. Na klasické dráze se uskuteční mistrovství republiky jednotlivců v kubatuře do 250ccm a zároveň proběhne závěrečný mistrovský závod ve třídě do 125ccm.

V závodě o mistra republiky do 250ccm se divákům představí jezdci z Německa, Polska, Rakouska a pochopitelně z České republiky. V jednání je účast mladých závodníků i z jiných evropských  federací.

Z českých jezdců by o příčky nejvyšší měli zabojovat Pavel Kuchař, Michal Baštecký, oba z pražské Markéty, po zranění se do ostrého boje chystají Filip Šifalda a Milan Dobiáš, odchovanci severočeských Chabařovic. Svou účast zvažuje i Daniel Šilhán, který po svých červencových patnáctinách nastartoval svou kariéru s pětistovkou.

Pavel Kuchař jezdí s dvěstěpadesátkou celý rok

Souběžně s kláním ve třídě do 250ccm se uskuteční poslední mistrovský závod v kubatuře do 125ccm. Většina jezdců přeladí nastavení svých strojů na klasický ovál a po krátkém odpočinku se závodu na malé dráze usednou znovu do sedla svých speciálů, aby bojovali o poslední body v mistrovském klání na klasické dráze.

 

Dva pouťáky v neděli

Velká cena Královského města Slaný se konala naposledy v září před třemi lety

Na začátku sportovní sezony avizovaná Velká cena Královského města Slaný dospěla termínově k navazující sérii mistrovských klání konaných v sobotu. Většina účastníků z předešlého dne ve Slaném přenocuje a postaví se na start, aby bojovali o poháry věnované slánským starostou Martinem Hrabánkem jak v kubatuře do 125ccm, tak i 250ccm.

Program slánského víkendu nižších kubatur tuto sobotu a neděli:

sobota 22.9: 10:00 MR 125 ccm na krátké dráze
14:00 MR 250 ccm
MR 125 ccm
neděle 23.9. 10:00 Velká cena Královského města Slaný

Foto: Mirek Horáček, Miroslav Klimsza, Eva Palánová a Antonín Škach