Českou juniorskou reprezentaci čeká bitva o finále

Pardubice – 5. června
Mistrovství světa juniorských družstev má prozatím krátkou historii. Jeho první ročník odstartoval v roce 2005, kdy se finále uskutečnilo v Pardubicích. Český nároďák však v uplynulých čtyřech sezónách zažil opravdu hodně. Další kapitolu napíše už zítra, kdy všichni domácí fandové budou držet palce kvintetu Filip Šitera, Matěj Kůs, Martin Gavenda, Michael Hádek a Jan Holub v jejich úsilí dosáhnout podruhé finálových bran.

Roku 2005 skončili Češi ve svém domácím prostředí poslední. V následující sezóně vypadli v semifinále v Kumle. Luboši Tomíčkovi tehdy zakázal start lékař a našim chybělo v dálkovém souboji s Němci osm bodů.

Vše si vynahradili v sezóně 2008. Z Debrecenu postoupili do finále v Abensbergu, kde nakonec cinkali bronzovými medailemi. Loňskou smůlu máme ještě v živé paměti. Česká pětka vedla takřka celý semifinálový závod v Pardubicích, aby nakonec těsně podlehli Švédům.

Nejpřímější cesta do letošního finále vede přes zítřejší triumf. Šance číslo dvě je druhé místo a zisk minimálně jednačtyřicet bodů, které by našemu týmu pomohly překonat Němce, druhé z pondělního semifinále v Abensbergu.

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon EOS D Mark II)