Pohár přátelství vrcholí o víkendu

Kopřivnice a Žarnovica – 14. září
Po mítincích v maďarském Nagyhalaszu a ukrajinském Rovně vyvrcholí pohár přátelství o tomto víkendu. Zítra je na programu závod v Kopřivnici, která opět nabídne domácí prostředí pražským závodníkům. Soutěž poté v neděli skončí na Městském stadiónu v Žarnovici.

 

Pražským kapitánem bude Ondřej Smetana

Seriál, který se loni vydal ve stopách někdejšího poháru míru a přátelství socialistických zemí, se ve svém druhém ročníku dočkal pár změn. Nejvýraznější jsou absence polských Swietochlowic a také závodu jednotlivců, který se zastávky v každé zemi činil celovíkendovou záležitost.

Letos se závodí dle formule čtyřčlenných družstev, která je dobře známá z naší extraligy. Na čele aktuální klasifikace stojí pražská Markéta. Nicméně při stejném počtu šesti tabulkových bodů ji tam před Rovnem udržuje pouze o čtrnáct bodů vyšší skóre.

Tomáš Topinka své svěřence zítra na cestu na východ naloží do dvou dodávek. Protože Jan Kvěch startuje ve finále mistrovství Evropy juniorů, bude jeho sestava juniorská jen ze tří pětin. Petra Chlupáče, Filipa Hájka a Daniela Klímu doplní Michal Škurla a Ondřej Smetana, jemuž jeho kouč na rukáv navlékne pomyslnou kapitánskou pásku.

Milen Manev se vrací do Kopřivnice

Sestavy na nedělní závod v Žarnovici nebyly ještě zveřejněny, nicméně je jisté, že Tomáš Topinka složení pražské Markéty měnit nebude. U Jána Daniela však podobná filozofie jasná není. Jeho SC Žarnovica je v aktuální tabulce třetí, ale má čtyři tabulkové body jako čtvrtý Nagyhalasz.

Slovenské barvy budou zítra tradičně hájit junioři Ján Mihálik, Michal Tomka, David Pacalaj a Michal Tomka. Podpoří je Bulhar Milen Manev, který si kopřivnický ovál vyzkoušel již loni při červnovém přeboru a letos o extralize. Jeho se ostatně účastnil i Norbert Magosi, jenž nechybí v maďarském týmu, zatímco Stanislav Mělničuk, kapitán Ukrajinců, tu v září triumfoval ve volném mezinárodním podniku.

Jakub Valkovič je slovenskou oporou

Pro žarnovický závod však není vyloučené, že se v sestavě domácích objeví Michal Danko. Ten při tréninku nadchnul Jána Daniela natolik, že slovenský kouč včera v pardubických boxech hovořil o jeho angažmá jako o hotové věci.

V sobotu program v Kopřivnici neskončí rozjížďkou s číslem dvacet nebo případným rozjezdem o pódiové umístění. Pořadatelé totiž vypsali zvláštní jízdu pro čtveřici nejlepších z každého týmu o Memoriál Michala Matuly. Protože jeho první ročník před deseti lety vyhrál Richard Wolff a loni Martin Málek, do listiny vítězů se zapíše nové jméno.

Sestavy zítřejšího závodu Poháru přátelství v Kopřivnici:

AK Markéta Praha: 1 Petr Chlupáč, 2 Filip Hájek, 3 Daniel Klíma, 4 Michal Škurla, 5 Ondřej Smetana (C)
Speedway Club Žarnovica: 1 Ján Mihálik, 2 Milen Manev (BG – SMF), 3 Michal Tomka, 4 David Pacalaj (C), 5 Jakub Valkovič
Nagyhalasz Speedway Team: 1 Dennis Fazekas, 2 Roland Kovacs, 3 Norbert Magosi (C), 4 Andrej Kobrin (UA – SMF), 5 neobsazeno
Speedway Club Rovno: 1 Vitalij Koval, 2 Stanislav Mělničuk (C), 3 Marko Levišin, 4 Vitalij Lysak, 5 neobsazeno
V Kopřivnici zítra připomenou památku Michala Matuly

Foto: Karel Herman a Antonín Škach