Česká svodka 17

UK, Švédsko, Dánsko, Německo, Polsko
Uplynulý týden byl bohatý na závody po celé Evropě, v některých se představili také naši jezdci. Začneme v pondělí 18. května ve Velké Británii, kde se odjela dvě utkání Elite League. V prvním hostilo Lakeside tým Coventry a vyhrálo 48:42, za hosty Filip Šitera osm bodů a bonus. Druhý závod viděl Wolverhampton, kde přijel Swindon a prohrál 53:41. Domácí Hynek Štichauer nebodoval.

Ve středu hostil King‘s Lynn družstvo Berwicku v Premier League KO cupu. Byl v něm k vidění souboj tří našich jezdců, za domácí Tomáš Topinka vyjel devět bodů a dva bonusy, za hosty bodovali Josef Franc deseti a Michal Makovský třemi body. Duel skončil 58:32.

Čtvrtek 21.května měl na pořadu dne, střetnutí Ipswich vs. Eastbourne a Swindon proti Wolverhamptonu v Elite League, v prvním utkání získal hostujicí Lukáš Dryml čtyři body, ale jeho tým prohrál 53:37. Druhé střetnutí vyhráli také domácí a to 50:42, za hosty Hynek Štichauer získal bod. Do Sheffieldu si pro těžkou porážku 62:33 přijel Berwick v Premier Trophy a nepomohlo mu ani třináct bodů Josefa France a sedm bodů Michala Makovského.

V pátek Coventry v sestavě s Filipem Šiterou hladce přejelo Eastbourne, za které jel Lukáš Dryml 55:38. Filip získal šest bodů a bonus, Lukáš o bod více a bonus. Eastbourne jelo hned v sobotu doma s Peterborough a spravilo si chu výhrou 50:43, Lukáš Dryml pěkných deset bodů a bonus.

Pozvolna se rozjíždí i Premier League, v sobotu se konall duel Workingtonu s celkem Rye House, domácí vyhráli 49:41 a Adrian Rymel přispěl k výhře třinácti body a bonusem. Další utkání viděl Berwick, který hostil tým Scuthorpe a zvítězil 47:43 , domácí borci Michal Makovský a Josef Franc udělali po jedenáct bodech, Josef ještě bonus navíc.

Ve švédské nejvyšší soutěži Elitserien se letos poprvé objevil slovenský závodník Martin Vaculík v utkání Lejonen Gislaved proti Smederna Eskiltuna, získal bod a jeho tým prohrál 61:35.

Dánská liga měla ve středu na plánu utkání Brovstu se Slangerupem, které domácí vyhráli 49:38, v jejich dresu Zdeněk Simota vyjel osm bodů a bonus.

Ve čtvrtek se v německém Herxheimu jel volný závod na dlouhé dráze pod názvem ADAC Goldhelm, vyhrál domácí matador Gerd Riss, ve skupině B se představili dva naši navrátilci na dlouhé ovály, Marek Čejka byl desátý a Roman Tomany byl klasifikován na osmnáctém místě, skupinu vyhrál Friedrich Ruf z Německa.

V neděli se v Plattlingu jel další volný závod na dlouhé dráze, opět vyhrál Gerd Riss, Karel Kadlec byl čtrnáctý.

V úterní odpoledne se v polské Toruni konal závod o Pohár Prezidenta Toruně, který vyhrál domácí Karol Zabik. Matěj Kůs za deset bodů získal paté místo, Martin Gavenda byl jedenáctý za pět bodů.

V neděli v Polsku byla na programu jen extraliga a odložené utkání první ligy Daugavpils vs. Rzeszów. Toruň hostila celek Czestochowa a zvítězila 57:33, za domácí získal Matěj Kůs šest bodů a dva bonusy. Mužstvo Gdaňsku přivítalo celek Bydgoszcze a vyhrálo taky 57:33, v domácím celku výborně jezdil Martin Vaculík, který vybojoval dvanáct bodů. Rzeszów byl rozdrcen Lotyši 63:28, za hosty Lukáš Dryml tři body a dva bonusy.

Ilustrační foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon EOS D Mark II)