Češi a Slováci v akci 278

Září na kalendáři je neklamnou známkou, že plochodrážní sezóna anno domini 2018 projíždí pod žlutočernou vlajkou do svých závěrečných kol. Ve středu ve Slaném potvrdily Pardubice prakticky již svůj extraligový titul, jelikož není reálné, aby Lubomír Vozár skončil příští čtvrtek ve Svítkově poslední se ztrátou devatenácti bodů na vítěznou Markétu. Ze zahraničí dorazila skvělá zpráva před sobotní půlnocí z Morizes, kdy Jaroslav Vaníček vyhrál světový pohár stopětadvacítek a Bruno Belan skončil třetí. Naši nejmladší závodníci jsou vzhledem k přízni výrobce Shupa a sofistikovanému systému závodění na světové špici své kubatury. Ale obraťme list a podívejme se jako ostatně každé jiné pondělí na výkony českých a slovenských závodníků na zahraničních kolbištích.

 

 

Václav Milík se ve švédském play-off neobjevil

V úterý odstartovalo čtvrtfinále švédské Elitserien. Vetlanda remízovala 45:45 doma s Västervikem, pro nějž Martin Vaculík přivezl šest bodů (1 E 3 2 0). Indianerna Kumla doma podlehla Smederně Eskilustuna 39:51, ovšem Václav Milík ve vestě s indiánem chyběl.

„Nevešel jsem se do sestavy kvůli average,“ svěřoval se pardubický kapitán po středeční extralize ve Slaném. „To je ale blbost. A podle mě je to nefér, celou sezónu jsme bojovali o play-off a mně teď vyřadí ven?!“

Josef Franc hodně cestoval

Minulou neděli cestoval Josef Franc do Krosna kvůli dešti zbytečně, takže se na východ Polska musel otočit ještě před odjezdem na světový šampionát dlouhoudrážních družstev v Morizes. Ve čtvrtek jeho Krosno prohrálo v odloženém závodě posledního dvanáctého kola druhé ligy s Rawiczem 37:53 i v celkovém součtu skóre 76:104. Krosno skončilo v tabulce na sedmé, poslední příčce a Josef Franc pro něj tentokrát skóroval osmi body (3 1 1 – 3).

Sobota viděla Night of Fights v Cloppenburgu. Zvítězil Timo Lahti (19 bodů) před Martinem Smolinskim a Nielsem Kristianem Iversenem (oba 14). Matěj Kůs (2) byl šestnáctý.

Příští týden má evropský individuální šampionát vyvrcholit na legendárním stadiónu Slaski v Chorzowě. V sobotu zde pořádali utkání Polsko vs. Zbytek světa, které červenobílí vyhráli těsně 46:44. Ve výběru jejich protivníků startoval i Martin Vaculík, jenž přispěl šesti body s jedním bonusem (0 1 2 3 E).

Na své cestě z Morizes se Josef Franc včera zastavil na mezinárodním pouťáku na travnaté dráze ve Zweibrückenu. Zvítězil Theo Pijper (20 bodů) před Andy Appletonem (16) a Mathieu Tresarrieu (15). Josef Franc (14) byl šestý, Michal Dudek (7) osmý. Ve zvláštní jízdě o Stříbrnou růži zvítězil Theo Pijper, Josef Franc skončil pátý.

Eduard Krčmář se vrátil do Gniezna

Po delší absenci se včera do polské ligy vrátil Eduard Krčmář. První semifinálový duel Gniezno vs. Rybnik skončil nerozhodně 45:45. Slánský závodník inkasoval sedm bodů (1 3 1 2 0).

V semifinálové fázi svého play-off je také extraliga. Wroclaw včera doma podlehla Lesznu 42:48. Václav Milík jí pomohl třemi body (2 1 0 0). Rovněž druhý duel skončil výhrou hostů, když Czestochowa prohrála s Gorzowem 41:49, v jehož řadách nepoznal Martin Vaculík hořkost porážky (3 3 3 3 3).

Foto: Eduard Krčmář Racing, ilustrační Karel Herman