V Chabařovicích se lítalo na obloze i na dráze

Chabařovice – 1. září
První zářijový den jsme nabídli všem, co si potřebují zatrénovat, možnost celodenního tréninku na severu Čech. I když meteorologové strašili s celodenním deštěm a částečně jim to vyšlo, naštěstí v Chabařovicích jen mrholilo a dráha tak měla ideální stav. Po spočítání seznamu mi vyšlo konečné číslo dvaadvaceti účastníků všech kubatur počínaje 500 ccm, 250 ccm, 125 ccm, flat track a 50 ccm. Na ovál vyjel dokonce i ledař!

 

V Chabařovicích létala na obloze letadla a na ovále zase závodníci

Možnost využil Ondřej Smetana. Přivedl s sebou i kamarády, aby se dnes mohli svézt, konkrétně Jirka Wildt, prý jezdí druhým rokem na ledařském speciálu, který v zimě půjčil pražskému závodníkovi. A teď chtěl okusit i kouzlo smyku, který na ledáku vyvolat prostě  nejde a Ondřej Smetana mu mohl na oplátku půjčit zase svůj speciál.

Jiří Wildt okusil i tvrdost naší dráhy, když si při neopatrném manévru ustlal. Na Ondřejův povel zastav, chtěl ihned zastavit, ale to u plochodrážních motorek přeci nejde. Naštěstí z toho byl jen odřený loket. A druhý z kamarádů, Jan Hornof, v zapůjčené kombinéze kroužil na oválu, aby poznal, jaké to vůbec je sedět na pětikilu.

Ondřej Smetana půjčil svůj motocykl svému mechanikovi Janu Hornofovi i ledaři JIřímu Wildtovi

Dorazil i Petr Chlupáč, ten zase potřeboval vyzkoušet motocykl, který nedával stoprocentní výkon, nakonec to bylo  svíčkou. A mohl se tedy připravovat na blížící se finále šampionátu republiky v Plzni. Přijela i speedway školka z Německé Míšně v počtu osmi jezdců.

Kolibřík Vojta Šachl dorazil do Chabařovic už v pátek a nemohl se dočkat rána a doplnil ho pardubický Jan Jeníček, ten chtěl vypilovat nastavení na čtvrteční mini cup, ve kterém pravděpodobně uvidíme i nově korunovaného neoficiálního mistra Evropy i světa ve 125 ccm Jaroslava Vaníčka, ten v nočních hodinách vybojoval ve francouzském Morizes tu nejcennější trofej!

Ondřej Smetana v plném tempu

Další stopětadvacítky měly zastoupení v podobě  stále se zlepšujícího Petra Marka z Chabařovic, Karla Průši nejmladšího a Adama Bednáře, ten měl jeden pád, při kterém si vyrazil dech, naštěstí je z motokrosu zvyklý na pády a za chvíli už  byl v pohodě. Po divišovském pádu a zlomenině prstů jsme konečně mohli vidět trénovat Milana Dobiáše,  před týdnem mu sundali sádru, tak chtěl zkusit, zda mu půjde mačkat spojka.

Zájemců tedy bylo tolik, že nám ani nestačily depa, a tak to má být, jsme rádi, že byl o trénink zájem! Nebýt prasklého řetězu Ondřeje Smetany, líbilo by se všem…


A  hned ve čtvrtek  6. září zveme na další díl seriálu PRO-TEC Speedway Mini Cup, který začíná v sedmnáct hodin u nás v Chabařovicích.


Foto: Jiřina Šifaldová