Junior s českou licencí začíná být nedostatkovým artiklem

Praha – 12. května
Dnes úderem osmnácté hodiny se na pražské Markétě začne odvíjet druhý podnik úvodního kola české extraligy. Před čtrnácti dny jsme byli v Pardubicích svědky skvělé podívané, i když Slaný svým suverénním triumfem nevybočil z vítězství ve stylu start – cíl, jež jsou pro rozpis a la SWC tolik typické. Leader průběžné klasifikace si vybírá volný los a poražení ze svítkovského závodu prahnou po maximálním bodovém přídělu. Situaci jim však mnohdy komplikuje absence juniorů s českou licencí, protože každý kouč potřebuje do své sestavy dva.

Náhradník samozřejmě není povinný a dosavadní zkušenosti ukázaly, že jej manažeři do svých taktických plánů vůbec nezařazují. Jeho důležitý přínos spočívá ve dvou nových hranách, které svému družstvu přináší. Návrh, aby každý tým mohl použít dvanáct nových hran nezávisle na počtu svých členů zatím nezískal kompletní podporu.

Personální trable rozhodně netrápí pražský Olymp. Domácí tým, který ve svítkovském dramatu bojoval o vítězství do poslední jízdy, nakonec skončil až třetí. Dnes bude jeho barvy hájit stejná pětice, tedy Josef Franc, Adrian Rymel, Luboš Tomíček, Richard Wolff a Matěj Kůs. Jedinou změnou je post náhradníka. Místo Pavla Pučka jím bude Martin Gavenda.

Ani Plzeň, která do letošní soutěže zasáhne poprvé, nemá problém angažovat dva kvalitní domácí juniory. V základní pětici je Jan Holub, zatímco zkušenější Michael Hádek oblékne vestu s náhradnickou třiadvacítkou, což naznačuje volnější prostor pro taktizování. Po svém loňském zranění se českému publiku poprvé představí Zdeněk Simota.

„Je potřeba, aby se rozjel,“ uvedl na jeho adresu Leopold Klíma, předseda klubu. By je celek postižen odchodem Filipa Šitery, rozhodně nechce paběrkovat. „Nejedeme do Prahy, abychom prohráli. Rádi bychom, aby se podařil výsledek. Ale to se ukáže až tam,“ nechal se slyšet plzeňský šéf.

Vedle zmíněného českého tria ponesou západočeské praporce už jenom polští závodníci. Dariusz Lowicki, který má opět licenci AČR, dostal přednost místo Jaromíra Otruby. Daniel Jeleniewski je už ostříleným harcovníkem v české extralize. Patryk Pawlaszczyk, který na poslední chvíli zastoupil Grzegorze Zengotu, ovšem prožije svou premiéru.

Sestavy Pardubic a Mšena však nejsou kompletní. Jejich předběžně nahlášené sestavy uvádějí u pozic náhradníků strohé slůvko dodatečně. Pardubické martýrium je dobře známé. Při ouvertuře juniorského šampionátu ve Slaném se zranil Václav Milík, minulý týden při tříčlenných družstvech ve Svitavách také René Vidner. A Jana Račáková ve Svitavách nad možností nastoupit dnes s půlkoněm na vestě jen kroutila hlavou s poukázáním na svůj jediný trénink v sedle pětistovky.

Patovou situaci řeší úřadující mistři zápůjčkou Jakuba Fencla, který na sebe upozornil svými výkony ve Svitavách. Ovšem co s druhým juniorem? Stáhnou Pardubice z hostování Pavla Fuksu? Absence nahlášeného juniora mšenského Greplu by tuto hypotézu mohla podpořit.

„Ne, Pavla Fuksu stahovat nebudeme,“ má v této záležitosti jasno Petr Moravec, místopředseda klubu. „O tom, kdo bude tím šestým u nás i ve Mšeně, se rozhodne dnes dopoledne.“ Ani dnes pardubické barvy nebude hájit žádný cizinec. Oporami tedy budou především oba bratři Drymlové podporovaní Tomášem Suchánkem a Hynkem Štichauerem.

Po úvodním závodě zavládlo ve Mšeně rozčarování a především česká část jeho týmu má co napravovat. Jan Jaroš s Filipem Šiterou budou v akci i dnes stejně jako Norbert Kosciuch. Piotr Protasiewicz však bude závodit ve Švédsku, což otevřelo dveře Danielu Pytelovi. Petr Vandírek však bude mít k dispozici Tomáše Topinku.

Jak v 18:00 nastoupí:

PSK Olymp Praha: 1 Josef Franc
  2 Adrian Rymel
  3 Luboš Tomíček
  4 Richard Wolff
  5 Matěj Kůs
  21 Martin Gavenda
 
Grepl PDK Mšeno: 6 Tomáš Topinka
  7 Daniel Pytel, PL
  8 Norbert Kosciuch, PL
  9 Jan Jaroš
  10 Filip Šitera
  22 dodatečně
 
PK Plzeň: 11 Zdeněk Simota
  12 Daniel Jeleniewski, PL
  13 Patryk Pawlaszczyk, PL
  14 Dariusz Lowicki, PL (ACCR)
  15 Jan Holub
  23 Michael Hádek
 
ZP Pardubice: 16 Aleš Dryml
  17 Lukáš Dryml
  18 Hynek Štichauer
  19 Tomáš Suchánek
  20 Jakub Fencl
  24 dodatečně
 
AK Slaný: volný los

Aktuální tabulka prvního kola:

  závody malé body velké body
1. Slaný 1 41 4
2. Pardubice 1 40 3
3. Praha 1 39 2
4. Mšeno 1 36 1
NC Plzeň 0 0 0

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon EOS D Mark II), Jan Neruda a Michal Kohout