Nová přilba zůstane ve vlastnictví AMK Žarnovica minimálně ještě tři roky

Žarnovica – 20. srpna
Pouze třem mužům se v uplynulých pětapadesáti ročnících Zlaté přilby SNP podařilo získat do svého vlastnictví krásnou putovní trofej. Jsou jimi Jiří Štancl, Antonín Kasper a Martin Vaculík, co jméno, to obrovský pojem. Posledně jmenovaný si jako první nechal na svou hlavu nasadit i čtvrtou přilbu, jíž pořadatelé nejstaršího slovenského motoristického klání nechali vyrobit loni. Pokud mu osud dopřeje získat natrvalo, rozhodně se jí nezmocní hattrickem. V nedělním pětapadesátém ročníku legendárního závodu bude totiž chybět.


Tipujte:

Označte šestici závodníků, která se postaví na finálový rošt nedělní ZP SNP.

View Results

Loading ... Loading ...

Jediný předchozí vítěz ve startovní listině

Tuto trofej, čtvrtou v pořadí, měl na hlavě prozatím jen Martin Vaculík

Zlatá přilba SNP se totiž koná v co nejbližší termín vypuknutí ozbrojeného vystoupení Slováků vůči německé moci. Polo jubilejní ročník je na programu tuto neděli odpoledne, kdy v Polsku vrcholí základní část extraligy.

Jelikož hlavní trofej může závodník získat jednou provždy buď po třech triumfech v řadě či po pěti dohromady, je jisté, že se Martin Vaculík může dočkat až v srpnu 2021. A to ještě za předpokladu, že se napřesrok vrátí do startovní listiny a od té doby bude projíždět jako první cílem finálové jízdy třikrát. Jakékoliv další zaváhání či absence přinese slovenskému esu čekání na pátý triumf v řadě.

Norbert Magosi – na snímku při triumfu z roku 2006 – má teoreticky kratší cestu k trvalému vlastnictví nové trofeje než Martin Vaculík

Přitom Martin Vaculík je již na hrotu mnoha statistik spojených se Zlatou přilbou SNP. Loni svým šestým prvenstvím předčil pětinásobné vítěze Jiřího Štancla a Antonína Kaspera. Je také jedním z hrstky plochodrážníků, kteří stříkali šampaňské se dvěma různými trofejemi na hlavě. Těmi dalšími jsou Zdeněk Kudrna, Jiří Štancl a Antonín Kasper.

V neděli by se jim mohl vyrovnat Norbert Magosi, jenž Zlatou přilbu SNP vyhrál v letech 2005 a 2006. Tím pádem, pakliže by svůj výsledek dokázal letos zopakovat, teoreticky by mohl současnou trofej sbalit již za dva roky.

 

Favorit netipuje

Při svém předloňském debutu při Zlaté přilbě SNP skončil Eduard Krčmář druhý

Vyjma Eduarda Krčmáře postrádá startovní listina slavného podniku velké jméno. Ve startovní listině Zlaté přilby SNP se prvně představil před dvěma lety. A hned skončil ve finále druhý. Pakliže bychom se slánského závodníka otázali na jeho nedělní ambice, příliš bychom se nedozvěděli. On totiž již léta zachovává postoj, že se předem do žádných prognóz nepouští.

Nálepku favorita mu však nikdo neodpáře. Spolu s ním najdeme ve vyrovnané startovní listině, jež by se dle AMK Žarnovica již neměla příliš měnit, čtyři další Čechy. Dále čtyři Slováky, po dvou zástupcích Dánska, Polska, Slovinska a Itálie, jednoho Maďara, Němce a Ukrajince.

Jak všechno dopadne, zjistíme v nedělní podvečer. Do té chvíle si však obsazení startovního roštu finálové rozjížďky můžete tipnout v anketě magazínu speedwayA-Z.

 

Startovní listina nedělního 55. Zlaté přilby SNP v Žarnovici:

Česká republika: Zdeněk Holub, Eduard Krčmář, Patrik Mikel, Ondřej Smetana, Michal Škurla
Dánsko: Lasse Bjerre, Mathias Rex
Itálie: Michele Castagna, Alessandro Milanese
Maďarsko: Nobert Magosi
Německo: Steven Mauer
Polsko: Eryk Borczuch, Przemyslaw Konieczny
Slovinsko: Matic Ivačič, Denis Štojs
Ukrajina: Stanislav Mělničuk
Slovensko: Ján Mihálik, David Pacalaj, Michal Tomka, Jakub Valkovič

Foto: Karel Herman, Martin Búri a Mirek Horáček