Češi a Slováci v akci 276

Minulý týden na našich oválech nabídl plochodrážní závodění vlastně jen v podobě druhého Srandamače, k němuž dokonce dorazil fanoušek vlakem až z Budapešti! Nicméně jinak jsme si v Čechách a na Slovensku mohli o sportu levých zatáček jen číst. Vedle podniků z kalendáře FIM a FIM Europe se naši plochodrážníci objevovali i v jiných závodech. Pojďme se za jejich účinkováním ohlédnout v rámci tradiční pondělní kompilace magazínu speedwayA-Z, jehož dnešní díl bude o poznání výživnější než jeho starší bratříčci.

 

 

Základní část Elitserien finišuje

Václav Milík začal svůj natřískaný program ve Švédsku

Začneme tradičně úterním Švédskem, kde v úterý měli na programu třinácté kolo Elitserien. Martin Vaculík se do akce nedostal, jelikož duel Västervik vs. Masarna Avesta byl kvůli dešti zrušen již po své první rozjížďce.

Václav Milík přidal sedm bodů s jedním bonusem na konto své Indianerny Kumla při jejím výjezdu do Eskilstuny. Domácí Smederna těsně vyhrála 47:42 a za lepší vzájemné skóre si do tabulky připsala i bonus. Zítra je na pořadu poslední kolo základní části.

 

Pódium v Miramontu

Martin Málek přivezl z Miramontu třetí místo

Úterní večer se nesl ve znamení ploché dráhy rovněž v Miramontu. České barvy ve volném závodě na travnaté dráze hájili Martin Málek a Hynek Štichauer. Detailní výsledky bohužel nejsou k dispozici.

„Vláďa Kalina to popsal dobře na Facebooku,“ usmívá se Martin Málek, který skončil třetí. „Bylo to, jako bychom se učili jezdit. Malinká dráha, úzká, nedalo se pořádně zahnout. Před závodem tam dva noci pršelo, tak z toho asi nejvíc byli v prdeli domácí.“

 

Skvělý kemp na Baltu

Vojtěch Šachl na pódiu v Gdaňsku

Stopětadvacítky navzdory všem úspěchům a skvělým soubojům na oválech jsou v Čechách přece jen poněkud přehlíženou kubaturou. Samotní pořadatelé přistupují k jejím závodům stejně jako k velkým podnikům. Stejné je to v Polsku, kdy Plech Agency uspořádala akci Speedway Camp 2018.

Mladí závodníci se mohli setkat také s Patrykem Dudkem

Z našich závodníků se jej zúčastnil Vojtěch Šachl. Vedle trénování měli kolibříci i další aktivity, setkali se kupříkladu s Patrykem Dudkem. A pochopitelně mohli i se svými rodiči poznávat krásy Baltu. Jaképak by to ale bylo soustředění bez závodů.

Vojtěch Šachl udělal v Gdaňsku dobrý dojem

Ve středu se konal závod jednotlivců. Organizátoři spojili kubatury 85 ccm a 125 ccm, což je poněkud ošemetné, jelikož dvoutaktní pětaosmdesátky jsou rychlejší než čtyřdobé stopětadvacítky. Proto hrála prim dánská čtveřice Ruhe Thorst (15 bodů), Jesper Knudsen (14), Chris Waenerstrom (12) a Noah Moss (11) sedlající právě stroje Honda 85.

Snímeček s Patrykem Dudkem

Nicméně poslední z Dánů byl jen na pomocná kritéria lepší než Vojtěch Šachl. Divišovský závodník skončil s jedenácti body pátý (2 2 2 3 3) před jedenácti Poláky. Ve čtvrtek se jela čtyřčlenná družstva, do jejichž sestav byli borci rozděleni rovnoměrně dle kubatur a národnostní.

Vojtěch Šachl byl v družstvu bílých s Poláky Mikolajem Krokem, Dorianem Biedrzyckim a Igorem Sawickim a Dánem Chrisem Waenerstromem, které skončilo druhé. Český borec dodal na konto sestavy osm bodů (1 2 2 2 1) z celkových devětatřiceti.

Ze závodů se natáčelo i video, které je dostupné na Youtube. Kvalita jeho zpracování včetně grafiky si v ničem nezadá s vrcholnými podniky.

 

Dva triumfy Matěje Kůse

Matěj Kůs ve čtvrtek v Sheffieldu

Po delší době se Matěj Kůs dostal do akce v rámci britského Championship. Ve čtvrtek jeho Newcastle dorazil do Sheffieldu, aby domácí Tygry předčil 55:35. Pražský kapitán se rozjel ke skvělému výkonu, jejž mu pokazila jen porucha motocyklu v rozjížďce s číslem patnáct. Suma sumárum dvanáct bodů a bonus navrch (3 3 2 1 3 E).

Včera byl Matěj Kůs nejlepším mužem svého Newcastlu, který na domácí dráze porazil Peterborough 47:43. Pražan inkasoval jedenáct bodů s jedním bonusem.

 

MACEC Cup a německý pouťák

Druhé kolo středoevropského poháru MACEC Cup viděl v pátek Rawicz. O vítězství se rozjížděla hned trojice třináctibodových závodníků, kteří dojeli do cíle v pořadí Alan Szczotka, Marko Levišin a Szymon Szlauderbach.

O pouhý bod za nimi zaostal David Pacalaj (3 2 2 3 2). Z ostatních Čechů a Slováků se Ján Mihálik (2 X 1 0 1) umístil na třináctém, Josef Novák (1 0 0 0 2) na čtrnáctém, Martin Mejtský (X 1 0 1 0) na patnáctém a Jaroslav Petrák (0 0 0 E E) na sedmnáctém místě.

V sobotu se v Teterowě konal patnáctý ročník Schildbürgerpokalu, jenž se stylem svým kvalifikačních skupin inspiroval pardubickou Zlatou přilbou. Vyhrál jej Brady Kurtz, spolu s nímž šli na pódium Jacob Thorssell a Patrick Hougaard.

Z dvojice českých závodníků vypadl jako první Zdeněk Holub, když skončil pátý (0 1 0) v páté eliminační skupině. Matěj Kůs se třetím místem z třetí skupiny (3 1 2) dostal do druhé semifinálové skupiny, kde byl šestým místem (0 2 F) vyřazen.

 

V Polsku opět bez Eduarda Krčmáře

Eduard Krčmář opět nestartoval za Gniezno

Včerejší šlágr první polské ligy Gniezno vs. Lublin poutal pozornost dříve, než páska měla šanci poprvé letět vzhůru. Jednak závodník hostujícího klubu Oskar Bober nadýchal do alkoholtesteru, jednak v důležitém klání opět chybělo eso domácích Eduard Krčmář. Manažer Rafael Wojciechowski už jeho absenci musel mediálně komentovat.

„S Edou jsem v kontaktu,“ vysvětloval. „Má vůči mně zášť, že nejezdí. Ale ve skutečnosti je to závodník, který má poměrně vysoký average a v jiných klubech by měl určitě pevné místo v sestavě. Ale my máme vyrovnaný tým a musíme ho stavět na závodnících okolo průměru 1,7.“

Kouč Gniezna rovněž uvedl, že se prý snaží pro Eduarda Krčmáře najít jiné závody, aby mohl sledovat jeho formu. Dokonce zmínil, že by v novém Diamantovém poháru mohl zastoupit za Olivera Berntzona.

Gorzow jel své utkání třináctého kola polské extraligy s Lesznem již v červenci, takže Martin Vaculík se včera v Polsku neobjevil. Wroclaw doma remízovala s Toruní 45:45 a Václav Milík jí přispěl devíti body (3 3 0 1 2). Na tiskové konferenci se netajil, že není úplně spokojený, protože chtěli porazit své hosty, kteří jim však ve své touze po play-off postavili do cesty hodně překážek. Také bonusový bod za skóre 88:92 skončil v Toruni. Základní část soutěže vrcholí v neděli.

Foto: Lucie Šachlová a Terry Barlow, ilustrační Petr Čunek