Neděle v Divišově bude horká, pořádně dlouhá, ale také nesmírně zajímavá

Divišov – 26. července
Meteorologové už museli opravit sví červnová tvrzení o nepříliš teplotně výrazném létu a trumfují se hodnotami, kam až se rtuť teploměru dokáže vyšplhat. Neděle v Divišově bude nejen tropicky žhavá, ale na místním plochodrážním stadiónu i pořádně dlouhá. Diváky čekají mistrovské podniky v obou českých šampionátech a jako hlavní chod závodního menu poslední mítink české juniorky, která musí začít kvalifikací. Leader aktuální klasifikace Filip Hájek po svém daugavpilském pádu již dvakrát trénoval, nicméně před rozjetým tandemem Petr Chlupáč – Jan Kvěch má náskok jen pět bodů. Juniorské mistrovství republiky má tedy prvek, který excelentní Eduard Krčmář v předchozích dvou sezónách nepřipustil, a sice nic menšího než boj o titul.


Stěžejní otázka ještě jednou:

Kdo se v neděli stane juniorským mistrem republiky?

View Results

Loading ... Loading ...

Poptávka převyšuje nabídku

Filip Hájek vede juniorku, Jaroslav Vaníček oba šampionáty stopětadvacítek

O nedělní závod v Divišově byl ze strany závodníků takový zájem, že sportovní komise již v úterý musela vyhlásit, že přihlášky cizinců již nebudou akceptovány. Výjimku představují pouze ti, kteří se již některého z podniků české juniorky zúčastnili.

I tak by se v divišovských boxech mělo objevit neuvěřitelných jednadvacet plochodrážníků, přičemž pouze tři osedlají dvěstěpadesátku. Personální krize juniorky byla vlastně zažehnána již zjara. Od té doby se objevili kopřivničtí Jan Macek a Roman Marek. A do půllitrů rovnou ze stopětadvacítky naskočil Lukáš Vinter.

Účast v hlavním závodě má garantováno pouze deset nejlepších držitelů licencí AČR a SMF z průběžné klasifikace vzniklé z předchozích klání v Praze a v Plzni. Ostatních jedenáct musí absolvovat kvalifikaci, jež opět po mnoha letech připomíná malý závod.

Jan Kvěch a Petr Chlupáč ztrácí na Filipa Hájka pět bodů

Skládá se totiž z šesti rozjížděk. Její filozofie je jednoduchá. Všichni aspiranti nejprve změří své síly v trojici jízd. Vítězové se kvalifikují rovnou, ostatní pošle klíč na startovní rošt rozjížděk s čísly čtyři a pět. Jejich vítězové opět postoupí, ale pozor, poslední v cíli budou vyřazeni. Zbývající čtveřice se objeví u pásky ještě v šesté jízdě. Její vítěz získá poslední volné místo v hlavním klání, dva další se stanou náhradníky, zatímco poslední bude vyřazen.

David Pacalaj může být černým koněm závodu

Kvalifikace proběhne ihned po skončení tréninku, jehož začátek byl s ohledem na natřískaný program posunut již na čtvrt na dvě. Do hlavního závodu musí totiž jury vetknout ještě dvanáct rozjížděk stopětadvacítek, které čeká pátý díl jejich klasického šampionátu. Přitom mistrovství republiky na malé dráze se svými patnácti jízdami od půl jedenácté celou dlouhou divišovskou plochodrážní neděli otevřou.

 

O titul se bude bojovat až do konce

Patrika Mikela letos nechce paní Smůla pustit k vodě

Poslední díl juniorky láká již nyní. Filip Hájek sice nekompromisně kráčel za patnáctibodovými maximy jak na Markétě, tak na Borech, nicméně vinou své zlomené kličky více než měsíc nezávodil. Předevčírem a včera však již absolvoval dva tréninky a výhodou na jeho straně je i náskok, který si na hrotu aktuální klasifikace vytvořil.

Pět bodů se sice nezdá jako bůhvíjaké vítězství, jenže do konce šampionátu se každý junior postaví na startovní rošt již jen pětkrát. Do karet Filipa Hájka hraje i úzus, že se nejlepší čtveřice utká až v rozjížďce s číslem devatenáct. V ní Pražan narazí nejen na dvojici svých mladších klubových kolegů, nýbrž i na Davida Pacalaje, jenž ztrácí již sedm bodů.

Sindy Weber dorazí do Divišova po ose z Poznaně, kam ji tamní klub pozval na trénink

Na druhou stranu vývojem závodu může zamíchat i Patrik Mikel. Milenec paní Smůly, která mu letos dopřává vskutku velkorysé koupele v černočerném asfaltu, by se klidně mohl smát z nejvyššího stupínku pódia. Na bedně v juniorce byl i Ján Mihálik a myšlenka podívat se sem rozhodně nebude cizí ani Jakubu Valkovičovi či Danielu Klímovi. Každopádně neděle v Divišově bude určitě dlouhá a horká, ale i zajímavá a dramatická.

Startovní listiny horké divišovské neděle:

Kvalifikace (po skončení tréninku, který začíná v 13:15):

1. jízda: Daniel Šilhán, Michal Baštecký, Sebastian Kössler, Jan Macek
2. jízda: František Klier, Michal Tomka, Sindy Weber, Lukáš Vinter
3. jízda: Josef Novák, Michal Danko, Roman Marek
4. – 6. jízda: startují postupně závodníci, kteří nezvítězí

Hlavní závod (14:00):

1 Jakub Valkovič, SK – Žarnovica
2 vítěz kvalifikační jízdy 1
3 Filip Hájek, Praha
4 Pavel Kuchař, Praha (250 ccm)
5 Patrik Mikel, Pardubice
6 David Pacalaj, SK – Žarnovica
7 vítěz kvalifikační jízdy 2
8 Pavel Čermák, Praha
9 vítěz kvalifikační jízdy 3
10 vítěz kvalifikační jízdy 4
11 Daniel Klíma, Praha
12 Petr Chlupáč, Praha
13 Jan Kvěch, Praha
14 Ján Mihálik, SK – Žarnovica
15 vítěz kvalifikační jízdy 5
16 vítěz kvalifikační jízdy 6
17 druhý z kvalifikační jízdy 6
18 třetí z kvalifikační jízdy 6

Mistrovství republiky 125 ccm na krátké dráze (10:30):

1 Jaroslav Vaníček, Praha
2 Jakub Exler, Praha
3 Adam Bednář, Praha
4 Adam Nejezchleba, Chabařovice
5 Mateusz Lopuski, PL
6 Bruno Belan, Slaný
7 Vojtěch Zamazal, Slaný
8 Vojtěch Šachl, Divišov
9 Matouš Kameník, Divišov

Mistrovství republiky 125 ccm (během MR):

1 Jaroslav Vaníček, Praha
2 Vojtěch Zamazal, Slaný
3 Mateusz Lopuski, PL
4 Kacper Makowski, PL
5 Matěj Frýza, Plzeň
6 Vojtěch Šachl, Divišov
7 Štěpán Jurča, Březolupy
8 Bruno Belan, Slaný
9 František Hřib, Březolupy
10 Jakub Exler, Praha
11 Milan Dobiáš, Chabařovice
12 Matouš Kameník, Divišov

Foto: Karel Herman a Mirek Horáček