Česká sezóna startuje o víkendu hned třemi šampionáty

Slaný – 10. dubna
Sezóna s letopočtem 2009 se už začala roztáčet vesměs po celé Evropě. Česká republika si dala v tomto směru už tradičně na čas. Nicméně i domácí příznivci se po dlouhém zimním půstu konečně dočkají. O víkendu zahájí ve Slaném hned tři šampionáty.

Program odstartuje už zítra odpoledne úvodním kolem českého juniorského šampionátu. Bohužel budou scházet Matěj Kůs s Filipem Šiterou, které čeká nedělní kvalifikace o SGP 2010 v německém Pockingu. Na základě jejich reprezentačního startu VV SPD změnil pravidla.

Nejenže se do celkové klasifikace budou počítat pouze čtyři nejlepší výsledky, ale navíc oba dva nebudou muset příští měsíce ve druhém podniku do kvalifikace. Ta se zřejmě opět po dvouletých personálních trablech stane opět stálou součástí české juniorky.

Zítra by se v ní mělo objevit šest borců, kteří se v loňském ročníku neumístili na prvních dvanácti místech závěrečné klasifikace redukované o zestárlé a zahraniční závodníky. Nicméně oproti původní verzi startovní listiny dojde ke změnám, které by s definitivní platností měly být potvrzeny během dneška.

Ve středu při tréninku na plzeňských Borech upadl Jiří Lang. Omluvil se Lukáš Hromádka. A slánský kouč Milan Mach nahlásil start Martina Vaculíka, který ovšem jako cizinec bude muset absolvovat kvalifikaci.

Vedle cenných bodů do mistrovství republiky, které budou při absenci Filipa Šitery a Matěje Kůse k mání snadněji, nabízí slánský závod další lákadlo. Ve hře je jedno místo v juniorském mistrovství světa v Rye House a dvě náhradnické vesty pro Mšeno. Kritérium je jednoduché a sice umístění v celkové klasifikaci. Pokud dojde k bodové rovnosti, bude vypsán rozjezd.

Nedělní odpoledne zaplní mistrovské klání stopětadvacítek, v nichž dvojnásobný šampión Eduard Krčmář vyklidil kolbiště, a juniorská družstva. Jejich startovní listina se pyšní vcelku kompaktními týmy, což je nejlepší zárukou kvalitní podívané.

Startovní listiny:

Mistrovství republiky juniorů – sobota 15:30:

1 Martin Gavenda, Praha
2 kvalifikace
3 Václav Milík, Pardubice
4 Lukáš Hromádka, Březolupy
5 Jan Holub, Plzeň
6 Roman Čejka, Slaný
7 kvalifikace
8 Michal Dudek, Slaný
9 Michael Hádek, Plzeň
10 Jakub Fencl, Praha
11 Miroslav Horák, Mšeno
12 Pavel Fuksa, Mšeno
13 Václav Lacina, Plzeň
14 kvalifikace
15 kvalifikace
16 Pavel Pučko, Praha
17 kvalifikace
18 kvalifikace

Účastníci kvalifikace:
René Vidner (Pardubice), Jiří Vonásek (Plzeň), Jiří Brummer (Praha), Jiří Lang (Plzeň), Ondřej Veverka (Praha), Denis Wienke (D – Chabařovice).

Dle posledních zpráv se omluvil Lukáš Hromádka a při středečním tréninku se zranil Jiří Lang. Start naopak potvrdil Martin Vaculík, ale jako držitel zahraniční licence bude muset absolvovat kvalifikaci.

Mistrovství republiky 125 ccm – neděle 15:30:

1 Michal Škurla, Praha
2 Jaroslav Drbal, Slaný
3 Michal Průcha, Slaný
4 Daniel Hádek, Plzeň
5 Zdeněk Vrba, Praha
6 Ondřej Smetana, Mšeno
7 David Plecitý, Plzeň
8 David Štěrovský, Pardubice
9 Jaroslav Hladký, Praha
10 Michaela Krupičková, Slaný
11 Zdeněk Vitman, Slaný

Mistrovství republiky juniorských družstev – neděle 15:30:

AK Slaný 1 Roman Čejka, 2 Michal Dudek
PK Plzeň 3 Michael Hádek, 4 Jan Holub
Grepl PDK Mšeno 5 Marcel Kajzer (PL), 6 Pavel Fuksa, 13 Miroslav Horák
Markéta Praha 7 Martin Gavenda, 8 Pavel Pučko, 14 Jakub Fencl
ZP Pardubice 9 Václav Milík, 10 René Vidner

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon EOS D Mark II)