Naši nejmladší se náramně činili

Pardubice – 5. července
Sváteční čtvrtek přivedl do Svítkova tropické počasí a také šestatřicet nejmladších závodníků, aby ve dvou semifinálových závodech bojovali o dvakrát osm postupových míst do finále evropského poháru devatenáctiletých. Jako první vypadl Dmitro Mostovyk, když se při formální přejímce přišlo na to, že mu je dvacet. Nutno předeslat, že naši reprezentanti rozhodně nehráli druhé housle. Jan Kvěch odpolední závod vedl ještě v jeho dvou pětinách. Ze čtvrtého místa mu na pódium chyběl jediný bod, ale byl pochopitelně spokojený s postupem. Po podvečerním závodě se Petr Chlupáč, který teprve v pondělí slavil šestnácté narozeniny, smál ze třetího stupínku. Do finského Varkausu postoupil i David Pacalaj, jenž však navzdory dvoucifernému skóre v natřískanější skupině, nebyl sám se sebou spokojený.

Jonas Saifert – Salk, Szymon Szlauderbach a Artjom Trofimovs na stupních prvního semifinále

Z šestnácti je patnáct

Odpolední nástup

Bylo po tréninku a Tom Brennan se svým doprovodem neodolal vůni, která se linula od stánku prodejce Martina, jenž je již léta pevnou součástí pardubického depa. Nezlákala je však charakteristická grilovaná kuřata, dali přednost klobáse. K ní si poručili chipsy, aby však záhy zjistili, že nejde o hranolky, ale britské crisps.

Nakonec odešli s chlebem a se smíchem, že brambůrky se k uzenině doopravdy nehodí. O pár hodin později šly veškeré žerty stranou. Tom Brenner vykročil za postupem do finále tím nejlepším způsobem. V rozjížďce s číslem jedna triumfoval stylem start – cíl před Jonasem Salk-Saifertem.

Tom Brennan míří k úvodnímu triumfu před Jonasem Saifert-Salkem

Tři body si hned vzápětí připsal také Jan Kvěch. V nájezdu do druhé zatáčky jej sice podjel Mattia Lenarduzzi, ale na cílové rovince třetího okruhu zůstal stát s mechanickou poruchou a benjamínek pražské Markéty se na čelo vrátil.

Mezi vítěze se v následujících jízdách zapsali Alan Scczotka a Artjom Trofimovs. Jemu rovnou do svítkovských ochozů přijela fandit i skupinka harleyářů, jež mířila na pražské oslavy sto patnáctého výročí legendární americké značky. Nutno poznamenat, že jako jediný na startovním roštu čelil pouze dvojici soupeřů.

Mattia Lenarduzzi (bílá) zatím vede před Janem Kvěchem (červená) a Szymonem Szlauderebachem (žlutá)

Startovní listina už tak sama o sobě prořídla již před dneškem, což zavedlo do hlavní listiny prvního semifinále Sindy Weber a Michala Danka, kteří měli být původně náhradníky v obou skupinách. Jenže Dmitro Mostovyk skončil závod, sotva na formální přejímce ukázal pas. Záhy vyšlo najevo, že Ukrajinec oslavil devatenáctiny již loni, takže jej jury závodit nenechala.

Pikantní na celé záležitosti byl ale fakt, že se údajně nešťastníkova národní federace na FIM Europe tázala, zda Dmitro Mostovyk může startovat. Měla se dočkat pozitivní odpovědi, čemuž by Ukrajincův výlet na východ Čech dával za pravdu.

 

Jan Kvěch ztrácí bod, ale průběžné vedení nikoliv

Alan Szczotka – na snímku před Williamem Björlingem – na úvod vyhrál, avšak pak měl honičku s postupem

Sindy Weber prožila svůj debut na mezinárodní scéně, nicméně ambice na startovní vestu ve Varkausu si zrovna nedělala. Po úvodní nule se v páté jízdě vracela do depa pro druhý motocykl, v jehož sedle ovšem nedojela do cíle. Nakonec získala jeden bod až na závěr, když měl spolu s ní v osmnácté jízdě startovat i vyloučený Dmitro Mostovyk.

Rovněž František Klier přijel především sbírat zkušenosti a přítok jedniček na jeho bodové konto ustal po rozjížďce s číslem pět. České ploché dráze zůstávalo jediné želízko na postup, ale zato pořádně žhavé. Jan Kvěch sice zdůrazňoval, že jeho hlavním cílem je především postup do finále, avšak po dvou sériích celý závod vedl, aniž by ztratil jediný bod.

František Klier (červená) v souboji se Sindy Weber

Přitom v rozjížďce s číslem pět zprvu vedl Tom Brennan. Český reprezentant jej nedokázal podjet v prvním výjezdu. Jel však po vnitřní čáře celou protilehlou rovinku, aby protáhnul následující nájezd a nakonec přece jen převzal vedení.

Druhým vítězstvím v řadě mohl Janu Kvěchovi konkurovat pouze Artjom Trofimovs. Lotyš stylem start – cíl v šesté jízdě zabránil Alanu Szczotkovi, aby svůj úvodní triumf rozvinul do vítězné šňůry. Jenže po dvanácti rozjížďkách se čistým štítem nemohl chlubit už nikdo.

William Björling (červená) má plné ruce práce s Janem Kvěchem (modrá)

Na Jana Kvěcha v rozjížďce s číslem deset vyzrál William Björling, jenž se doposud postupně musel sklánět jen před Poláky Alanem Szczotkou a Szymonem Szlaudeerbachem. Na Čecha však odstartoval, nepustil jej před sebe, kam se cpal spodní stranou první zatáčky, a až do cíle mařil jeho veškeré útoky. Hned vzápětí Artjoma Trofimovse odvedl Szymon Szlauderbach, a v prvním výjezdu Lotyše podjel také Jonas Saifert-Salk.

Szymon Szlauderbach profitoval z úvodní závady Mattii Lenarduzziho stejně jako Jan Kvěch. A protože před jedenáctou jízdou s přehledem vyhrál také rozjížďku s číslem osm, spojovalo jej s pražským juniorem rovněž vedení v aktuální klasifikaci. Stejnou sumou disponoval i Alan Szczotka, když vévodil dvanácté jízdě.

 

Dva rozjezdy cizelují pořadí

Snímek Sindy Weber ilustruje, jaké vedro panovalo

Szymon Szlauderbach se od dvou bodů zděděných na úkor Italovy smůly odrazil k vítězství. Kraloval čtrnácté jízdě, a když o tři rozjížďky později odstartoval na Toma Brennana a Alana Szczotku, jeho čtrnácti bodům nemohl nikdo jiný konkurovat.

Alan Szczotka přitom zachraňoval postup. Na jeho triumf v rozjížďce s číslem dvanáct již přišla řeč. Ovšem jeho motocykl do depa tlačili mechanici s prázdnou zadní pneumatikou a stejná závada jej stála bod z rozjížďky s číslem patnáct. Vzhledem k výrazně lepší úvodní polovině však Polák na seznamu postupujících nechyběl.

Artjom Trofimovs s lotyšskou fanynkou, která mířila do Prahy na sraz motocyklů Harley Davidsson

Rovněž zmiňované třetí místo z jedenácté jízdy bylo jediné zaváhání, jímž Artjom Trofimovs odbočil z vítězné cesty. V rozjížďce s číslem třináct vnějškem první zatáčky objel Williama Björlinga, jehož ve druhém okruhu poslal v nájezdu do zatáčky u depa za sebe také Tom Brennan. Dvacátá jízda viděla Lotyšovo velké sólo od startu až do cíle, když prvním z jeho poražených byl Jan Kvěch.

Szymon Szlauderbach míří k vítězství nejen v sedmnácté jízdě, ale i v celém závodě

Pražan měl prve na dohled vítězství v patnácté jízdě, v níž své soupeře za sebou nechal velkoryse střiženým vnějším obloukem první zatáčky. Jenže Jonas Saifert-Salk prahnul po trojbodovém zářezu a v úvodní zatáčce druhého kola se dostal dopředu. Dán posléze opanoval rozjížďku s číslem devatenáct a vyrovnal třináct bodů Artjoma Trofimovse. Jan Kvěch skončil čtvrtý, když mu k rozjezdu o druhé místo chyběl jediný bod.

Dodatkové jízdy musely nakonec být vypsány dvě. Nejprve Timi Salonen díky objetí v první zatáčce připravil Andreie Popu o místo náhradníka. Vzápětí dlouho vedl Artjom Trofimovs, avšak Jonas Saifert-Salk na něho permanentně útočil.

Jonas Saifert-Salk (modrá) útočí na Artjoma Trofimovse (červená)

Jejich duel rozhodla poslední zatáčka. Dán zaútočil spodem a vyhnal svého lotyšského soka na venek, což na hony zavánělo nebezpečnou kolizí. „Ještěže tam s nima Honza nejel,“ komentovala situaci Lenka Kvěchová, maminka českého reprezentanta.

 

Hlasy z depa

Jan Kvěch úspěšně vyřešil postupovou rovnici

„Dobrý,“ komentoval svůj výkon Jan Kvěch. „Udělal jsem pár chyb, ale myslím, že to bylo dobrý. Hlavní pro mě bylo postoupit. Vyhrávat se bude, doufám, ve finále… Poslední jízdu jsem neodstartoval a pak ho už nedokázal předjet.“

Jan Kvěch na cestě za postupem

Semifinále 1:

1. Szymon Szlauderbach, PL 2 3 3 3 3 14
2. Jonas Saifert – Salk, DK 2 3 2 3 3 13+3
3. Artjom Trofimovs, LAT 3 3 1 3 3 13+2
4. Jan Kvěch, CZ 3 3 2 2 2 12
5. Tom Brennan, GB 3 2 2 2 2 11
6. Alan Szczotka, PL 3 2 3 E 1 9
7. Mattia Lenarduzzi, I E 1 3 3 2 9
8. Willam Björling, S 2 2 3 1 1 9
9. Timo Salonen, FIN 1 2 1 2 1 7+3
10. Denní Fazekas, H 1 1 2 0 3 7+2
11. Enzo Dubernard, F 2 0 1 2 0 5
12. Andrei Popa, RUM 1 1 1 1 0 4
13. Michal Danko, SK R 0 0 1 2 3
14. František Klier, CZ 1 1 0 0 0 2
15. Sindy Weber, D (ACCR) 0 E 0 0 1 1

Poznámka: Dmytro Mostovik nebyl připuštěn ke startu, jelikož nesplňoval horní věkovou hranici


Oleg Michajlovs, Marko Levišin a Petr Chlupáč stojí na stupních vítězů

Pořád je to lepší a lepší

Nástup před podvečerním závodem

Ani osm dnů neuteklo od chvíle, kdy se soumrakem po pardubické extralize spolu se svým týmem meditoval nad zadřeným motorem a svěřoval se, že svítkovský ovál není zrovna podle jeho gusta. O víkendu do Francie s českým juniorským nároďákem ještě nemohl, byť by se Milanu Špinkovi v sestavě náramně zamlouval. V pondělí oslavil své šestnácté narozeniny, díky čemuž mohl na start dnešního podvečerního semifinále.

A Petr Chlupáč hned zkraje dal jasně najevo, že jednička na jeho vestě nebude dnes pouze symbolická. V rozjížďce s číslem jedna odstartoval jako první. Byť jej v úvodním výjezdu podjel Oleg Michajlovs, do depa se vrátil se skalpy Kamila Nowackeho a Kyle Bickleyho. Dva body z debutu na mezinárodní scéně byly skvělé. Ovšem Petr Chlupáč psal svému příběhu ještě lepší stránky.

Petr Chlupáč (červená) neodevzdal vedení v první jízdě Olegu Michajlovsovi (modrá) zadarmo

V rozjížďce s číslem pět odstartoval jako plochodrážní pánbůh. Když se Truls Kamhaug na protilehlé rovince dostal na druhou příčku, Petr Chlupáč již ujížděl daleko vpředu. Zatížil své konto dalším třemi body, zatímco Nor zůstal vinou technické závady stát v posledním nájezdu před cílem.

O přestávce po první sérii Petr Chlupáč zaskočil za svou maminku Vlaďku a na lavičce v depu jí doplňoval výsledky do programu, když musela odběhnout do jejich dodávky. Další pauzu však již relaxoval ve stínu, jehož v tropickém večeru nebyl dostatek.

Marko Levišin (modrá) za sebou vede Jána Mihálika, Gaetana Stellu a Miku Meijera

Startovní číslo jedna jej poslalo do akce hned na začátku třetí série. Startu Petra Chlupáče v rozjížďce s číslem devět bylo opět stěží, co vytknout. Opět ujel svým pronásledovatelům, ale David Pacalaj se přibližoval a v posledních dvou kolech nedopřál Pražanovi klidu. Jenže Petr Chlupáč nezaváhal a pod šachovnicovou vlajkou v rukou Jaroslava Kocka projel zase jako první.

V ten moment měl osm bodů. Z odpoledního semifinále se postupovalo s devíti, v podvečerním závodě nakonec měla stejná suma stačit na post náhradníka, jak se později ukázalo. Protože místo ve Varkausu měl mít odsud garantováno nejlepší Fin. Niklas Säyriö přistupoval k závodu poměrně vlažně. Seděl s přítelkyní na lavičce a na svých motocyklech nechal pracovat hlavně svého otce, který se během jeho jízd briskně proměnil v šikovného fotografa.

Hynek Štichauer a Luboš Tomíček v roli zasvěceného publika

Petr Chlupáč však hrál aktivnější roli. Vždyť po třech sériích svítila na monitoru počítače, který visel v depu, u jeho jména trojka v aktuálním pořadí. Více bodů dokázali nasbírat jen Oleg Michajlovs a Marko Levišin, kteří šli od vítězství k vítězství a o jejichž pořadí nakonec měl rozhodnout jejich vzájemný duel.

 

David Pacalaj potvrzuje roli slovenské juniorské jedničky

Michal Danko prošel v odpoledním závodě svým debutem na mezinárodní scéně

Podvečerní semifinále nabídlo větší prostor pro slovenskou plochodrážní scénu. Odpoledne startoval za SMF pouze Michal Danko. Jeho debut na mezinárodní scéně je nutno označit za sympatický. Pochopitelně s počtem závodů, na něž by stačily prsty jedné dlaně, přijel sbírat zkušenosti. Nicméně v přímé konfrontaci připravil o body zkušenější Františka Kliera a Sindy Weber a v konečné klasifikaci umístil svoje jméno před ně.

David Pacalaj (modrá) míří k úvodnímu triumfu před Emilem Peroněm (červená), Trulsem Kamhaugem (bílá) a Niklasem Säyriöem (žlutá)

Druhé semifinále zahrnovalo dvě slovenská jména. Jako první šel do akce Ján Mihálik ve druhé jízdě. V první zatáčce se razantně probil na druhou příčku před Gaetana Stellu. Francouz, jenž jel u nás během měsíce již počtvrté, se dvou bodů stejně dočkal, když se Ján Mihálik přetočil v úvodním oblouku druhého okruhu.

Ján Mihálik posléze hodně laboroval se spojkou ve snaze zlepšit pronikavě své starty a bohužel již paběrkoval. Zato David Pacalaj do Pardubic přijel potvrdit svůj statut slovenské juniorské jedničky a postup do Varkausu proto bral jako povinnosti. Třetí jízdu opanoval stylem start – cíl. Nicméně optimální doladění motocyklu se v jeho boxu nemělo dařit. Navíc rozjížďka s číslem sedm nebyla z kategorie těch snadnějších.

Petr Chlupáč svůj druhý start proměnil v zisk třech bodů

Nejlépe odstartoval Mads Hansen a David Pacalaj po vnitřní čáře v první zatáčce proniknul na druhou pozici. Ve druhém oblouku však upadli Marko Levišin a Kyle Bickley, který byl diskvalifikován. Angličan měl na celou věc jiný názor. V depu se hned hrnul k telefonu, odkud jej musel vyhánět Miroslav Štens, tradičně dohlížející na pořádek v boxech.

V repete svůj nejlepší start zopakoval Mads Hansen, zatímco Marko Levišin v první zatáčce objel Davida Pacalaje. Ukrajinec si posléze ve třetím kole vyměnil svou roli s vedoucím Dánem, jehož evidentně zaskočil z pravé strany úvodního oblouku. Byť se Mads Hansen odmítal smířit s novými pořádky sedmé jízdy, dočkal se první prohry. Druhou mu v desáté jízdě uštědřil Oleg Michajlovs.

 

Petr Chlupáč ozdobil reprezentační debut pódiem

Oleg Michajlovs (bílá) svádí souboj s Alexanderem Woentinem (červená) a Emilem Peroněm (modrá)

Jak již víme, v rozjížďce s číslem devět David Pacalaj nepředjel Petra Chlupáče, nicméně šest bodů dávalo slušné postupové vyhlídky. Ve čtvrté sérii spojila Čecha a Slováka skutečnost, že narazili na doposud neporažené leadery. A také to, že si Marko Levišin a Oleg Michajlovs na jejich úkor udělali další zářez.

Petr Chlupáč však v rozjížďce s číslem třináct nebyl daleko, aby vítěznou dráhu Marka Levišina zkřížil. Ten totiž prakticky celý okruh trčel na třetím místě za Alexanderem Woentinem. Sotva však Švéda předčil, vzal v prvním oblouku druhého kola z jedné vody načisto také Petra Chlupáče. Toho už ovšem díky deseti bodům šlo oslovovat jako finalistu a navíc i velkého adepta na stupně vítězů.

Mads Hansen (žlutá) měl při objíždění Kamila Nowackeho (bílá) štěstí

V tomto směru se pro něho ukázal jako největší hrozba Mads Hansen, který v šestnácté jízdě uštval Kamila Nowackeho. Polák potřeboval body jako sůl, ale ve druhé zatáčce vymetl díru zrovna v okamžiku, kdy se Dán dostával dopředu. Málem jej sestřelil, ale nakonec pykal jen ztrátou vedení. Mads Hansen tak srovnal krok s Petrem Chlupáčem.

Verdikt musela přinést sedmnáctá jízda. Oleje do ohně přilévala i účast Emila Peroně, který doháněl rozpačitější počátek a vyhrál rozjížďku s číslem patnáct. Jenže Petr Chlupáč si žádné vrásky nedělal a znovu se skvělým startem ujal vedení.

Pád Hanse Madsena byl jedním z momentů rozhodujících pro obsazení stupňů vítězů

Mads Hansen se pod ním mihnul v první zatáčce, ale Pražan z výjezdu kontroval rychlejším vnějškem. Dán udeřil opět ve druhém oblouku. Podjížděl českého reprezentanta, ale zaskočila jej přesně stejná kolej jako prve Kamila Nowackeho. Na rozdíl od Poláka však situaci nezvládl, motocykl se mu vzepjal na zadní, Dán vrazil do nafukovací bariéry a byl diskvalifikován.

Petr Chlupáč se mu vyhnul elegantním obloukem a v repete odstartoval, dalo by se napsat tradičně, jako první. Emil Peron nejprve objel Miku Meijera, aby v nájezdu do druhé zatáčky spodem předčil i Petra Chlupáče. Dostal se mezi postupující, ale Čechovy pódiové aspirace ohrozit nemohl.

Petr Chlupáč (červená) v souboji s Emilem Peroněm

Bylo totiž nad palčivé slunce jasné, že skončí minimálně třetí. A to se také splnilo. V rozjížďce s číslem osmnáct jezdil Marko Levišin první od startu až do cíle, což jej postavilo na nejvyšší stupínek pódia. Olega Michajlovse sice v první oblouku překonal nečekaně Truls Kamhaug, ale jeho manévr druhou příčku Lotyšovi nesebral.

Happy endem skončila i dnešní story Davida Pacalaje. Slovák se ve čtrnácté jízdě skláněl před Olegem Michajlovsem, proto musel v závěru ještě zabrat. V rozjížďce s číslem devatenáct Gaetan Stelle ve třetím kole v zatáčce u depa podtrhnul Niklase Säyriö. Po repete mohl Slovák předvést svou dravost, když nejprve připravil Kamila Nowackeho o druhé místa a posléze proháněl Alexandra Woentina až k metě. Dopředu před Švéda se nedostal, avšak postup do Varkausu mu neunikl.

 

Hlasy z depa

Petr Chlupáč prošel reprezentační premiérou s rutinou mazáka

„Dneska hezký,“ reagoval Petr Chlupáč spontánně na tradiční otázku magazínu speedwayA-Z, jaké to dnes bylo. „Nervy ale určitě pracovaly. Viděl jsem, jaký semifinále má, myslím, že bylo docela těžký. Ale já se vyspal, Aďa Rymel mi přivez‘ hezkou novou kombu placenou od pana Moravce. Jsem rád, že se na mě přišlo podívat tolik známejch‘. Na to, že mi v pondělí bylo šestnáct, dobrý.“

David Pacalaj (žlutá) prohání Petra Chlupáče

„Neuměli jsme to dopasovat,“ nebyl David Pacalaj dnes příliš hovorný. „Nevadí… Na finále ve Finsku se uvidí…“

„Na dráze už bylo vidět, že už na ní jeden závod byl,“ přemítal Ján Mihálik. „Ale nebylo to špatné. První start dobrý, ale přetáčel jsem se a předjel mě ten Francouz. Pak jsme změnili nastavení a už se to nepřetáčelo, zatěžoval jsem to v materiálu, aby to tahalo. S ocinom jsme měnili spojky, vyměňovali lamely, pracuju totiž na startech.“

Ján Mihálik v plném tempu

Semifinále 2:

1. Marko Levišin, UA 3 3 3 3 3 15
2. Oleg Michajlovs, LAT 3 3 3 3 1 13
3. Petr Chlupáč, CZ 2 3 3 2 2 12
4. Alexander Woentin, S 2 2 3 1 3 11
5. Mads Hansen, DK 3 2 2 3 X 10
6. Emil Peron, PL 2 1 1 3 3 10
7. David Pacalaj, SK 3 1 2 2 2 10
8. Kamil Nowacki, PL 1 2 2 2 1 8
9. Kyle Bickley, GB 0 X 2 2 3 7
10. Niklas Säyriö, FIN 0 3 1 0 2 6
11. Leon Arnheim, D 1 2 0 1 1 5
12. Truls Kamhaug, N 1 E 1 1 2 5
13. Gaetan Stella, F 2 0 1 0 X 3
14. Ján Mihálik, SK 1 1 0 1 0 3
15. Mika Meijer, NL 0 1 0 0 1 2
16. Danil Zelenskij, RUS F F 0 0 ex 0

Poznámka: Danil Zelenskij byl před startem osmnácté jízdy diskvalifikován za ztracený tlumič výfuku

Čerstvě šestnáctiletý Petr Chlupáš šel za postupem jako zkušený mazák

Foto: Karel Herman

David Pacalaj míří za postupem před zraky Kamila Nowackeho