Boj o titul o mistra světa odstartuje na Markétě

Praha – 5. března
Zima pomalu končí a blížící se začátek nové plochodrážní sezony na českém území bude mít jeden ze svých vrcholů hned na úvod, a to v podobě 13. ročníku Speedway Grand Prix České republiky. U příležitosti tohoto významného podniku na domácí půdě se konala ve čtvrtek v Paláci Aventin na pražské Národní třídě tisková konference. Pořadatelský sbor v čele s ředitelem závodu JUDr. Petrem Ondrašíkem odkryl veškeré zajímavosti a novinky, týkající se samotného plochodrážního svátku.

V sobotu 25. dubna se stane naše hlavní město již potřinácté v řadě pořadatelem jednoho z podniků závodu Grand Prix, čímž drží primát v novodobé historii co do rekordního počtu pořádání velkých cen nepřetržitě od roku 1997. Pořadatelé zároveň odtajnili tajenku divoké karty, na kterou byl navržen úspěšný junior z loňské sezony a velký talent, devatenáctiletý Matěj Kůs. Posty náhradníků obsadí Luboš Tomíček a Adrian Rymel. S tímto obsazením by neměl být problém, čeká se jen na schválení od FIM.

Termín závodu proti letním zvyklostem posledních let sice není z hlediska počasí ideální, ale organizační výbor v tom vidí jednu velkou výhodu: o to je větší zájem fanoušků o vstupenky, zejména ze zahraničí. Hlad po ploché dráze z řad fanoušků po zimní přestávce nám může v tomto směru jen pomoci.

Předprodej je v plném proudu a naznačuje slušnou návštěvu okolo deseti tisíc, sdělil Petr Ondrašík. Ceny vstupenek se pohybují od 700 Kč na stání až na 2.350 Kč na hlavní tribunu u startu. Ostatní ceny k sezení jsou odstupňovány podle jednotlivých sektorů. Více informací o cenách vstupenek můžeme najít na e-mailových adresách www.speedway-prague.cz a www.ticketstream.cz.

Plochodrážní stánek na pražské Markétě přes zimu také prošel další rekonstrukcí. Přibyla místa k sezení na úkor míst k stání. Již 4/5 celkové kapacity břevnovského stadionu tvoří místa k sezení. V následujícím roce se budou pořadatelé snažit pokračovat v nastaveném trendu zvelebování stadionu, protože letos vyprší smlouva o pořádání dalších závodů Grand Prix.

„Zda se budeme chtít ucházet o další pokračování úctyhodné série, je zapotřebí zkvalitňovat prostředí jak pro jezdce, tak pro diváky,“ dodal ředitel závodu. Celý stadion by měl být v blízké době jen s místy k sezení. Na protější rovince od startu vyroste protihluková stěna, která umožní navýšení tribuny o dalších 4-5 řad po celé délce.

Pořadatelé nejvíce trápí změna systému Grand Prix pro rok 2009. To se týká startovní listiny. Jezdci mají svá startovní čísla podle pořadí, v jakém se umístiliv SGP v loňském roce, to se však liší od pořadí ve startovní listině. To bylo v minulých ročnících losováno FIM, avšak jezdci si často stěžovali na neregulérnost tohoto losování. Proto došlo pro letošní ročník ke změně systému a losování proběhne den před závodem za přítomnosti jezdců.

V Praze by mělo toto losování proběhnout při tiskové konferenci v den tréninku ve 13.00 hodin. Nový systém je jistě regulérnější a transparentnější, nese s sebou drobná negativa v podobě nepřehlédnosti startovní listiny pro diváka. V současné době organizační výbor zvažuje různé varianty řešení a vybírá tu, která povede k největší spokojenosti diváka.

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon EOS D Mark II)