Stíhačka Antonína Klatovského za českým titulem začala včera

Růžená a Osečná – 19. února 10:30
Bezprostředně po středeční Ceně prezidenta ruské republiky Mordávie, v níž skončil šestý, se Antonín Klatovský vydal domů, aby stihnul víkendový šampionát na ledové dráze. V něm si vytkl za úkol dohnat bodovou ztrátu z úvodního lednového kola, kdy jeho duel s mladším bratrem Janem skončil pádem a diskvalifikací. Česká ledařská jednička však zatím netuší, zda bude mít na svůj útok jeden nebo dva závody. Zatímco startovní listina sobotní Růžené je zaplněna šestnácti jmény, do Osečné se Rakušanům a Němcům příliš nechce.

Vedle Holanďanů se o víkendu v Čechách nepředstaví ani Poláci, kteří mají závody ve Švédsku a Finsku. Omluvil se také frýdecko-místecký Lukáš Hromádka. Jeho startovní číslo zdědil Stefan Pletschacher, jenž v první verzi startovní listiny chyběl. Společně s ním by měl přijet ještě jeden jeho krajan. Bude mít číslo tři a tak by se na hrázi Pařezitého mělo nakonec přece jen stanout šestnáct závodníků. Mezinárodní rámec dodají Rakušané, Němci a Britové.

Právě převaha německy mluvících jezdců staví kámen úrazu do cesty nedělního klání v Osečné. Před čtrnácti dny rakouské trio odjelo ze severočeského městečka jen pár minut po spatření kolečka na louce u místního Mlékárenského rybníka. Jejich postoj víceméně zaujali také ostatní Němci a Rakušané. Kritizují, že dráha je příliš krátká a nebezpečná s ohledem na blízké stromy a potok.

Situaci stěžuje i fakt, že v mistrovství republiky nejsou žádné finanční náhrady. „Je nám líto všech kluků v Osečné, kteří se hodně nadřeli s přípravou dráhy,“ konstatoval Petr Moravec, předseda VV SPD. Zároveň přislíbil, že společně s Antonínem Klatovským udělají maximum, aby se závodilo i v neděli. Nicméně připustil, že definitivní verdikt přinese s největší pravděpodobností až osobní setkání se závodníky v sobotu v Růžené.

Protože René Stellingwerf pozítří nepřijede, je Antonín Klatovský prakticky třetím mužem průběžné klasifikace. Na Stefana Pletschachera ztrácí bod, na svého bratra Jana tři. Těsné rozdíly dávají velkou naději na dramatický boj, a už se o mistrovské body bude bojovat jenom v sobotu v Růžené nebo i v neděli v Osečné.

Startovní listina víkendové mistrovství republiky na ledech:

1 Jan Klatovský, CZ
2 Andrej Diviš, CZ
3 dodatečně, D
4 Dmitrij Čačin, D
5 Josef Kreuzberger, A
6 Martin Běhal, CZ
7 Jan Pecina, CZ
8 Antonín Klatovský, CZ
9 Mario Schwaiger, A
10 Stefan Pletschacher, D
11 Graham Halsall, GB
12 Lukáš Volejník, CZ
13 Roger Newton, GB
14 Karl Ebner, A
15 Martin Leitner, A
16 Christoph Kirchner, D


Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon EOS D Mark II)