Sváteční úterý vyřešilo slovenskou reprezentační otázku

Plzeň – 8. května
Včerejší sváteční den měl dopad na podobu slovenského působení ve světových šampionátech. Ján Mihálik si v druhém díle české juniorky v Plzni vyjel místo v kvalifikaci o Speedway Grand Prix 2019, jež se bude v Žarnovici konat příští sobotu. Zároveň londýnská společnost BSI ohlásila, že Slovensko odstoupilo z letošního Speedway of Nations.

 

Michal Danko včera z amerického džípu vystupoval jako kvalifikovaný závodník, pro reprezentační vestu si ale přijel Ján Mihálík sedící za ním

Strohá tisková informace z Londýna uvádí, že za rezignací slovenské sestavy na světový šampionát družstev stojí zranění jeho předních hvězd včetně esa velkých cen Martina Vaculíka. K tomu je nutno přidat vyřazení Patrika Búriho. Slováky v Teterowě nahradí Ukrajina.

Zranění obou nejlepších slovenských závodníků udělala díry rovněž do startovní listiny žarnovického světového podniku. Místo Martina Vaculíka pojede rozhodnutím slovenské exekutivy jeho synovec David Pacalaj.

Jakub Valkovič měl pech

O třináctce po Patriku Búrimu se rozhodlo právě včera na plzeňských Borech. Michal Danko přijel na ovál v sousedství známé věznice sbírat především cenné zkušenosti a evidentně nepočítal, že se kvalifikuje do hlavního závodu. Nakonec se mu to po pádu Michala Tomky ale povedlo.

Ján Mihálik si vyjel světový šampionát

Protože jsme Michala Tomku v roli náhradníka neviděli vyjet na ovál, boj o mistrovství světa se zúžil mezi Jána Mihálika a Jakuba Valkoviče. Rozhodnutí ale přinesla již rozjížďka s číslem osm. Jakub Valkovič se ani neodlepil od startovního roštu a do depa se vrátil s přetrženým sekundárním řetězem v ruce.

Generálové slovenské dráhy za kvalifikační kritérium určili jednoduchou zásadu. Místo v závodě kvalifikace o SGP měl brát ten závodník, který ve výsledkové listině skončí výše. Samozřejmě s výjimkou Davida Pacalaje. A tak tuto podmínku splnil Ján Mihálik svým pátým místem.

David Pacalaj stál prvně na pódiu české juniorky

Foto: Karel Herman