Plochodrážní sezóna ve Slaném byla odstartována

Slaný – 5. května
Sobota byla na plochodrážním stadionu ve znamení úvodního závodu nové sezony. V permanenci byly obě dráhy, dopoledne se závodilo na malém oválu a odpoledne jezdci otestovali ten velký. Vzhledem k obsazení tréninku jste si mohli připadat jako, kdybyste se vrátili o nějakých pět let nazpět.

 

Premiérové vítězství Vojtěcha Šachla

Kolibříci dopoledne zaplavili slánský ovál

Na malém oválu se uskutečnilo mimo jiné další pokračování PRO-TEC Speedway Mini Cupu, v jehož rámci se uskutečnil po dvou odložených termínech avizovaný Slaný Speedway Academy. Jak již magazín speedwayA-Z informoval, třetí díl PRO – TEC Speedway Mini Cupu měl na startu devět adeptů sportu levých zatáček, sedm českých nadějí a dva jezdci přijeli z Německa.

Samotný závod po základním rozpisu přinesl plný bodový zisk pro Jaroslava Vaníčka a rovněž tak se stejným ziskem se mohl pochlubit Vojtěch Šachl. Ti účast v áčku měli jasnou, ale o třetím na startovním roštu musel rozhodnou rozjezd dvou devítibodových závodníků, a sice Lukáše Vintra a Bruno Belana.

Vojtěch Šachl vyhrál svůj první závod

Nekompromisní souboj obou aktérů vyústil v pád domácího jezdce a výsledkem byl převoz do slánské nemocnice. Po návratu lékařského personálu se uskutečnily závěrečné tři finálové rozjížďky. Ve finále C zvítězil jezdec SC Chabařovice Adam Nejezchleba před slánským Ericem Pufferem.

Finále B přineslo souboj slánské dvojice Vojtěcha Zamazala se Sandrou Fischer, když Bruno Belan byl na opačné straně Slaného v péči lékařů. Slaňák přivezl do cíle tři body a celkově si zajistil čtvrtou příčku. Finále A přineslo výborný start Vojtěcha Šachla, a byť Jaroslav
Vaníček za jeho zády dělal, co mohl, na jezdce AK Divišov neměl nárok.

výsledky ze slánského závodu PRO-TEC Speedway Mini Cup

 

Slánsko – plzeňská akademie

Tony Katra jezdil tradičně s Karlem Průšou

Plochodrážní slánská akademie se vlastně stala záležitostí plzeňsko-slánských nadějí. V přestávkách Mini Cupu se na oválu střídali Matěj Frýza a po hodně dlouhé době se ve Slaném objevil Josef Černý. Domácí Karel Průša z Tony Katrou dostali stejný časový prostor jako Západočeši.

Celá čtveřice malých závodníků a jejich doprovod mohli být z porcí tréninkových jízd spokojeni. Michael Hádek s mladším bratrem Danielem, kteří se starali o Matěje Frýzu, celkem rozumně vzhledem k malému počtu tréninků na malé dráze nepřihlásili svého svěřence do hlavního dopoledního závodu.

Využili tak možnosti, aby se tento nadějný jezdec zdokonalil na malé dráze a zalitovali toho, že zatím na plzeňských Borech realizace malého oválu není na pořadu dne.

 

Babičky i Čejky na ovále

Bruno Belan bojuje s Vojtěchem Zamazalem před zraky Erica Puffera

Odpolední program na klasické dráze v rámci soustředění Sportovního centra mládeže využili jezdci ve třech kubaturách. Jan Hlačina ve 250 ccm byl sice osamocen, neboť ostatní závodníci, kteří sedlají
tuto kubaturu, se zúčastnili závodu v Toruni.

Tréninkového procesu ve třídě 125 ccm využili Jaroslav Vaníček, Vojtěch Šachl, Vojtěch Zamazal a Matěj Frýza. Po dopoledním závodění na malé dráze si tak měli možnost vyzkoušet své schopnosti před úterním mistrovským mítinkem v Plzni.

Lukáš Vinter vs. Jaroslav Vaníček

Michal Dudek, Petr Babička, František Klier a Roman Čejka přijeli otestovat stav dráhy před blížícím se Memoriálem Antonína Vildeho. Petr Babička po loňské pauze by se rád v letošní sezoně objevil v některých přeborových mítincích. Roman Čejka zatím není na sto procent rozhodnutý, zda se k plochodrážnímu sportu vrátí, ale jeho tréninkové vystoupení bylo prakticky shodné s tím jako před dvěma lety.

František Klier, který v sobotu bude při Memoriálu Antonína Vildeho startovat po boku Pavla Čermáka, marně svého kolegu vyhlížel, byť byl na trénink ohlášen. Dal ale přednost maturitní přípravě. Zkušený Michal Dudek si s dráhou hravě poradil a jeho jízdy měly dravost a výbušnost, která mu někdy chybí při mistrovských závodech.

 

Báječná plochodrážní sobota

Vojtěch Šachl si dláždí cestu k vítězství

Celý sobotní plochodrážní den ve Slaném proběhl až na zranění Bruna Belana bez zjevných problémů. Trenér Miroslav Rosůlek sice k sobě neměl žádného asistenta, ale jeho elán by mu mohl závidět nejeden mladík. O dráhy se pečlivě po celý staral Jan Buřič, Jaroslav Drbal organizoval depa, aby závodníci byli včas na svých startovacích pozicích, Václav Buřič, František Čipera a Otakar Večerka zajistili další organizační záležitosti.

Firma Shupa, kterou zastupoval Jaroslav Šůs ,který je od letošní sezóny součástí realizačního týmu SCM, měl připravené nejen náhradní díly, ale i odbornou radu. Petr Křikava z pozice vedoucího SCM mohl první soustředění sportovního centra mládeže považovat za zdařilé stejně jako Antonín Vilde s přístupem určených členů AK Slaný, kteří se podíleli na realizaci sobotního plochodrážního dne a patří jim za to poděkování.

Foto: Václav Buřič