Dvěstěpadesátky vrací do juniorky kvalifikaci

Praha – 24. dubna
Rekordní čtyři tituly a ten první navíc s titulem nejmladšího šampióna pětistovek vůbec. Dvanáct vítězných závodů, z toho osm s maximálním bodovým ziskem. To je laťka, kterou v mistrovství republiky juniorů nastavil Eduard Krčmář svým následovníkům. Letošní ročník začíná dnes večer na Markétě a vzhledem k zájmu závodníků se po šesti letech vrací na scénu kvalifikace. A to ještě startovní listinu ochudily blížící se maturitní zkoušky.

Kvalifikace po letech

Eduard Krčmář za sebou v české juniorce zanechal hlubokou stopu

Kvůli zkouškám z dospělosti nejsou přihlášeni Josef Novák a Michal Tomka, který se po bezmála roční rekonvalescenci vrátil na ovály při březolupském přeboru. I bez nich chce dnes večer startovat osmnáct závodníků. A jelikož je ve startovní listině pouhých šestnáct míst, musela přijít ke slovu kvalifikace.

Plochodrážní komise se rozhodla do ní poslat pětici závodníků sedlajících dvěstěpadesátky. Ti se v rámci tréninku utkají ve dvou jízdách po pěti na startovním roštu s bodováním 4-3-2-1-0 a pořadí vznikne prostým součtem. V případě bodové rovnosti se vychází z běžných zvyklostí plochodrážních pravidel, ovšem los na místě posledního kritéria bude uplatněna zásada lepšího výsledku kvalifikační rozjížďky s číslem dvě.

Patrika Mikela nečeká dnes snadný úkol

Tři nejlepší doplní hlavní šestnáctku, zbylí dva budou náhradníky. Ovšem bude-li to možné a vhodné, pořadatel se zavázal zařadit do hlavního klání zvláštní jízdu pro závodníky s čísly sedmnáct a osmnáct.

 

Favorit neznámý

Jan Kvěch svým březolupským počínám zaskočil mnohé

Kromě českých závodníků nechybí ve startovní listině tradičně žarnovický kontingent a Sindy Weber s licencí AČR, ale najdeme v ní i Rakušana, Němce a Holanďana. Na první pohled se zdá, že večerní mítink postrádá jednoznačného favorita.

Patrik Mikel, dvojnásobný šampión devatenáctek, totiž stále léčí svou pravačku poraněnou při slovenském šampionátu v Žarnovici. Filip Hájek si zase v Březolupech stěžoval na bolesti ramene a Richard Geyer si při pádu během pardubického přeboru natáhnul vazy v noze.

Pódium Petra Chlupáče by dnes rozhodně nebyl nečekaný šok

Na druhou stranu Petr Chlupáč a především Jan Kvěch předvádějí zjara úžasné věci. Ruku na srdce, pakliže někdo z nich přijde okolo osmé večer na pódium, překvapí to pouze dokonalého ignoranta. Rovněž mladí Slováci jsou lepší a lepší, přičemž Ján Mihálik si už vavříny v naší juniorce užil již loni. A tak je jistá jen jediná věc, a sice že Markéta uvidí znovu skvělou podívanou.

Kvalifikace:

1 Sebastian Kössler, A (250 ccm)
2 Milan Dobiáš, Chabařovice (250 ccm)
3 Daniel Šilhán, Liberec (250 ccm)
4 Michal Baštecký, Praha (250 ccm)
5 Pavel Kuchař, Praha (250 ccm)

Hlavní závod:

1 Jan Kvěch, Praha
2 druhý z kvalifikace
3 Pavel Čermák, Praha
4 Richard Geyer, D
5 Patrik Mikel, Pardubice
6 František Klier, Divišov
7 třetí z kvalifikace
8 Jakub Valkovič, SK – Žarnovica
9 Daniel Klíma, Praha
10 Petr Chlupáč, Praha
11 Ján Mihálik, SK – Žarnovica
12 Sindy Weber, D – Liberec (ACCR)
13 vítěz kvalifikace
14 Filip Hájek, Praha
15 David Pacalaj, SK – Žarnovica
16 Jarno de Vries, NL – Plzeň
17 čtvrtý z kvalifikace
18 pátý z kvalifikace

Foto: Karel Herman a Mirek Horáček