Loňští stopětadvacítkářští rivalové dnes ve dvou soutěžích osedlají motocykly třech kubatur

Pardubice – 18. dubna
Do Prvního máje je ještě relativně daleko, ale o programu sedmi mužů na první z květnových svátků se začne rozhodovat již dnes vpodvečer. V Pardubicích totiž startuje přebor, který společně s jeho druhým pokračováním v sobotu v Březolupech, doplní osmičku nejlepších z loňského roku pro pražské finále. Jak se na přebor sluší, startovní listina je vskutku pestrá, a protože o doplňkový program obstarají stopětadvacítky prvním dílem svého klasického šampionátu, vzniká poněkud kuriózní situace.

 


Tipujte:

Označte trojici, které dnes v Pardubicích budeme tleskat na stupních vítězů:

View Results

Loading ... Loading ...

 

Stopětadvacítky, dvěstěpadesátka a půllitry

Daniel Klíma nastoupí dnes v obou závodech

Závodníci, kteří se ještě v loňském roce potkávali na stupních vítězů, se totiž objeví v sedlech motocyklů s motory různých kubatur. Daniel Klíma svůj debut s pětistovkou při Prague Open prostál na pozici náhradníka, takže křest půllitrářským ohněm jej čeká až dnes. Přitom stihne ještě závod stopětadvacítek.

Při přeboru mu bude konkurentem i Pavel Kuchař, který vzhledem k věku může mezi pětistovky jen s dvěstěpadesátkou, zatímco Filipa Šifaldu a Milana Dobiáše uvidíme jen v mítinku kolibříků. „Domluvili jsme se s Milanem, že pojedeme ještě stopětadvacíkty,“ vysvětluje Ladislav Šifalda. „Věkově je můžou jezdit a motorky nás stály dost peněz, takže si to užijeme až do konce.“

Pavel Kuchař odstartuje půllitrovou část své kariéry v sedle dvěstěpadesátky

Stopětadvacítek je přihlášeno dvanáct, přičemž žhavou novinkou je debut březolupské dvojice Štěpán Jurča a František Hřib, jež jsme v akci viděli jen v posledním díle loňského poháru Speedway Mini Cup. První mistrovský závod na klasické dráze je proto vypsán na dvanáct jízd.

 

Maturita ochudila startovní listinu

Hynek Štichauer nebude v Pardubicích večer chybět

Velký zájem je rovněž o první díl přeboru, jehož startovní listina čítá devatenáct jmen. Dvacítka zůstává stále volná. Ještě včera na ni aspiroval Josef Franc, jenže se zase odhlásil Martin Málek, protože o víkendu v britském Swingfieldu bude aspirovat na postup do finále evropského šampionátu na trávě.

David Pacalaj přespal v Praze, aby mohl absolvovat ouverturu přeboru

Jenže včera bylo včera a dnes je dnes. A ráno dorazila informace, že na třináctce neuvidíme Josefa France, ale přece jenom Martina Málka. Startovní listina je klasicky přeborová, najdeme v ní špičkové závodníky, kteří vítají možnost svezení ve slušné konkurenci, stejně jako začínající mladíky. Kde jinde by na nástup přišel čtrnáctiletý Pavel Kuchař ve společnosti Jaroslava Petráka, jemuž v únoru bylo pětačtyřicet? Po včerejší extralize v Praze zůstali v Čechách i David Pacalaj a Jakub Valkovič, zatímco Patrik Búri pospíchal domů, protože se blíží jeho odlet na evropský šampionát v Balakovu.

Zdeněk Holub potřebuje přebor, aby se kvalifikoval do prvomájového finále v Praze

Hlavní závod přináší dvacet rozjížděk, přičemž na startu každé z nich stane pět závodníků, samozřejmě s výjimkou jízd s prázdnou kolonkou po chybějící dvacítce. Jistě není bez zajímavosti, proč ji nemá Josef Novák. Jeho otec mu totiž u vidiny blížících se maturit zamknul oba motocykly pod zámek, aby nezanedbával studium. A výjimku učinil pouze v případě včerejší extraligy.

Startovní listina:

1 Pavel Čermák, Divišov
2 Hynek Štichauer, Pardubice*
3 David Pacalaj, SK – Žarnovica
4 Pavel Kuchař, Praha (250)
5 Filip Hájek, Praha
6 Martin Mejtský, Pardubice
7 Jan Kvěch, Praha
8 Jaroslav Petrák, Pardubice
9 Sindy Weber, D – Liberec (ACCR)
10 Ondřej Smetana, Praha*
11 František Klier, Divišov
12 Zdeněk Holub, Praha
13 Martin Málek, Březolupy
14 Michal Škurla, Praha
15 Daniel Klíma, Praha
16 Jakub Valkovič, SK – Žarnovica
17 Zdeněk Simota, Plzeň*
18 Petr Chlupáč, Praha
19 Martin Gavenda, Březolupy
20 neobsazeno

Poznámka: závodníci kvalifikovaní do prvního finále MR jednotlivců v Praze (1.5.) jsou označeni hvězdičkou *

Mistrovství republiky 125 ccm:

1 Vojtěch Šachl, Divišov
2 Jan Jeníček, Pardubice
3 Jaroslav Vaníček, Praha
4 Filip Šifalda, Chabařovice
5 Daniel Klíma, Praha
6 Michal Baštecký, Praha
7 Štěpán Jurča, Březolupy
8 František Hřib, Březolupy
9 Milan Dobiáš, Chabařovice
10 Jakub Exler, Praha
11 Bruno Belan, Slaný
12 Vojtěch Zamazal, Slaný

Foto: Karel Herman