Zdeněk Holub přidal k souboji koncepcí svůj vlastní rozhodující názor

Praha – 17. dubna
Názory na dva juniory v pražské sestavě prvního závodu letošní extraligy se pochopitelně lišily dle míry zainteresovanosti. Své si o nich myslel Tomáš Topinka, zatímco Ondřej Smetana a Michal Škurla, jimž kouč přidělil roli otvíračů vrat do depa pro tuto myšlenku nebyli příliš nadšeni. Každopádně Lubomír Vozár, jenž se opřel o hvězdného cizince, okolo čtvrt na devět držel v rukou pohár za druhé místo a jeho pohled dával výmluvně najevo, že měl pravdu, když včera tvrdil, že Pardubice nejsou jednoznačným favoritem. Praha se ujala vedení již v rozjížďce s číslem jedna, když Josef Franc porazil Eduarda Krčmáře, Hynka Štichauera a Andreje Kobrina, jenž neměl v naší extralize zrovna oslnivý debut. Patryk Dudek sice kontroval triumfem nad kousajícím Matějem Kůsem, ale do cíle juniorské jízdy dorazil jako první Filip Hájek. Pražské věci pomohl rovněž Eduard Krčmář, když v rozjížďce s číslem šest získal skalp jinak neporaženého Václava Milíka. Východočeský celek však fungoval skvěle a v jedenácté jízdě jej Patryk Dudek dostal do čela. Jenže Matěj Kůs troubil ob rozjížďku později k ofenzívě, ale základní část ukončili domácí o bod za Pardubičany. Poslední série však východočeské sestavě nevycházela dle představ, Pražané je přeskočili, ale zasáhl Patryk Dudek, když vítězství v  rozjížďce s číslem devatenáct srovnal krok s Markétou. Závěrečným úkolem Zdeňka Holuba bylo skončit před Hynkem Štichauerem. O vítězství jej nakonec po lítém boji připravil Jakub Jamrog, ovšem pardubický závodník byl až třetí, takže Markéta rozehrála extraligu vítězstvím. Jak Milan Mach, tak dokonce Ján Daniel bojovali o lepší příčky užitím žolíků a jejich závodníci brali body Praze i Pardubicím, ale nakonec jim zůstal duel o třetí místo. Středočeši v něm tahali za delší konec provazu, ale slovenská naděje na pódium zhasla až v samotném závěru vinou pádu Adriana Galy v první zatáčce.

Pražané měli na stupních vítězů pod sebou Pardubice a Slaný

Pražský nástup

Předzávodní pohoda v pražských boxech – Matěj Kůs, Zdeněk Holub a Josef Franc

Hodně přetřásané téma před úvodním kolem letošní extraligy, byla přece jenom sestava pražské Markéty. Dva domácí juniory měl ve svém týmu i Ján Daniel. Nicméně žarnovický kouč jistil svou sestavu zahraničními posilami a ke všemu nebyl v pozici obhájce titulu. Loni zjara v Pardubicích vehnaly Tomáše Topinku k preferování mladých závodníků personální trable, nyní šlo o jeho rozhodnutí.

Josef Franc vede rozjížďku s číslem jedna před Eduardem Krčmářem, Hynkem Štichauerem a Andrejem Kobrinem

Nicméně domácí celek, který jako jediný nepřišel na nástup se zahraničními závodníky, dal od prvních okamžiků najevo, že v žádném případě nebude dnes hráčem druhých houslím i s projuniorskou strategií. Ujal se vedení rovnou v rozjížďce s číslem jedna, v níž Josef Franc hned s letem pásky změřil Eduarda Krčmáře, Hynka Štichauera a Andreje Kobrina.

Patryk Dudek dostal Matěje Kůse za svá záda

Patryk Dudek se do české extraligy vrátil raketovým startem v rozjížďce s číslem dvě. Jenže Matěj Kůs byl v první zatáčce absolutně nekompromisní a po vnější straně převzal vedení. Aktuální vicemistr světa se ale s takovým vývojem nehodlal smířit. První oblouk si v druhém kole najel dovnitř a vmžiku bylo vedení zase jeho.

David Pacalaj odpovídá, proč v juniorské jízdě skončil už v první zatáčce:

„Metyl nepustili…“

David Pacalaj nechtěně odevzdává vedení v juniorské jízdě Filipu Hájkovi

Za Žarnovicu prozatím bodoval je Patrik Búri, jenž si dojem po své lehčím tréninkovém pádu vylepšil v rozjížďce s číslem dvě, v níž k bodu nepustil Martina Málka. V juniorské rozjížďce však slovenský tým mohl udeřit naplno. Na let pásky totiž nejlépe reagoval David Pacalaj, avšak okamžiky jeho vedení utnul už první nájezd.

Václav Milík před zraky Zdeňka Holuba úspěšně útočí na Adriana Galu

První příčku zdědil Filip Hájek, díky němuž se Praha udržela na čele, jelikož Josef Novák skončil až třetí za Petrem Chlupáčem hostujícím ve slánské vestě. Jenže to už se v depu chystal na ovál Václav Milík. Na začátku sezóny laboruje se starty, ovšem Adrian Gala se mohl z postavení leadera těšit je krátce, než se pardubický kapitán mihnul okolo něho zprava po protilehlé rovince.

Eduard Krčmář (modrá) se řítí před Václava Milíka (bílá)

Zdeněk Holub neměl ještě dokonale vychytaný set-up, nicméně na Zdeňka Simotu, který plným právem žehral na svůj startovní manévr, si vyšlápnul. A jeho bod udržel Pražany v čele, což Josef Franc posichroval hned po první přestávce. Páska páté jízdy vylétla vzhůru a na pražského rutinéra byl krátký i Jakub Jamrog, jímž Milan Mach vystřídal Martina Málka.

Václav Milík v rozhovoru s Josefem Francem

Josef Franc byl prvním závodníkem, který dokázal udržet čisté konto, což se ovšem v rozjížďce s číslem šest nepodařilo ani Václavu Milíkovi. Tentokrát nemohl naříkat na svou reakci. Jenže Eduard Krčmář letěl vnějškem první zatáčky jako raketa. Z jedné vody načisto vzal jak Matěje Kůse, tak i Václava Milíka.

 

Pardubická ofenzíva

Patryk Dudek (bílá) vede před Adrianem Galou (žlutá), Zdeňkem Holubem (červená) a Petrem Chlupáčem (modrá)

Po šesti rozjížďkách měli Pražané stále převahu třech bodů nad Pardubicemi. Slaný byl o další bod pozadu, zatímco Žarnovica stále zůstávala beznadějně poslední se čtyřkou na svém kontě. Druhá série ale ještě neměla čas skončit, aby se zavedené pořádky začaly měnit.

V sedmé jízdě vystřihl nejlepší start Patrik Búri, avšak Hynka Štichauera nešlo na venku úvodního oblouku zadržet. Cestu Zdeňka Simoty zkřížil Jan Kvěch, který vystřídal Filipa Hájka. Svůj první dnešní výjezd na ovál přetavil v jednobodový zisk, jelikož se plzeňský Jihočech ve slánské vestě navzdory veškeré svojí snaze na třetí místo neprobil.

Zdeněk Simota přemítá nad svou druhou nulou v řadě v sedmé jízdě:

„Druhej‘ start už byl lepší, ale ten mladej‘ mi tam skočil, až jsem myslel, že se jízda bude zastavovat!“

Zdeněk Holub měl v úvodní části závodu zamotanou hlavu ohledně nastavení svého motocyklu

Jeden bod Jana Kvěch udržel Markétu na čele aktuální klasifikace. Ovšem Patryk Dudek vyhrál osmou jízdu stylem start – cíl. A Adrian Gala se ve druhé zatáčce odvážně nacpal pod Zdeňka Holuba. Tím pádem Pardubice vystřídaly Prahu na čele průběžné klasifikace a Žarnovica se dotáhla na Slaný. Závod dostal vizáž loňské extraligy rozdělené napůl, kdy dva celky většinou bojovaly o vítězství, zatímco ostatní dva usilovaly o nejnižší stupínek pódia.

Druhá přestávka uběhla jako voda. Josef Franc dokonale odstartoval do rozjížďky s číslem devět, jenže v první zatáčce se přece jen prosadil Václav Milík. Pražan ale vyzkoušel stejnou fintu, s níž deklasoval soupeře během Prague Open. Ve druhém nájezdu se objevil pod pardubickým kapitánem a byl nazpět v čele. Vyhráno však prozatím neměl ani zdaleka.

Senzace prvního řádu – Jan Kvěch vodí za svými zády Zdeňka Simotu

Ve třetím kole nechal zleva otevřené až nezdravě moc prostoru. „Nechal jsem se vycukat a Venca mě předjel,“ litoval později. Za zády es obou vedoucích týmů si Patrik Búri vybudoval post dvojky svého týmu, když už po vylétnutí pásky odvedl Petra Chlupáče. Milan Mach na nebezpečí ze strany Žarnovice reagoval jediným správným způsobem.

Od Josefa France (červená) se Václav Milík (bílá) nenechal porazit

„Není to jediná šance,“ říkal, když místo Zdeňka Simoty pohledem do rozjížďky s číslem deset vyprovázel Jakuba Jamroga, do jehož rukou navíc vložil žolíka. „Ale radši dřív než nikdy. A teď nejede ani Milík, ani Dudek.“

Jakub Jamrog v roli slánského žolíka pádí před Matějem Kůsem pro šest bodů

Záměr slánského kouče klapnul dokonale. Jakub Jamrog vystřelil jako raketa před Matěje Kůse a šest bodů vzdálilo Slaný od Žarnovice. Pro ni ale Andrej Kobrin připsal jeden bod na úkor Josefa Nováka, takže Pražané opět dotáhli Markétu. Leč Lubomír Vozár měl v kapse ještě jedno ze svých es. Do jedenácté jízdy nejlépe odstartoval Eduard Krčmář, avšak Patryk Dudek nepřipustil, aby si slánský závodník připsal další cenný skalp a v prvním výjezdu se přesunul do čela.

Patryk Dudek vede před Eduardem Krčmářem

I tak však Praha začínala mít problém se Slaným. Filip Hájek totiž ve druhém kole kvůli pádu přepustil svou třetí příčku Jakubu Valkovičovi. Středočeský celek byl za domácími již jen o dva body, zatímco Pardubice odskočily o další tři.

Dvanáctá jízda prodloužila slánský nápor. Martin Málek nejlépe odstartoval, ale byť v prvním výjezdu tlačil Hynka Štichauera na venek, pardubického závodníka neudržel. Nicméně Zdeněk Holub nakonec mezi nimi převzal vedení. A ke všemu Martin Málek zkraje třetího okruhu upadl.

Hynek Štichauer jezdí před Zdeňkem Holubem a Davidem Pacalajem

„Nějak to nevyšlo, chtěl jsem udělat nájezd na venek, něco mě tam nakoplo, vyskočila mi noha z háku a už jsem to nezvládl,“ krčil rameny diskvalifikovaný slánský závodník, když sledoval, kterak se Zdeněk Holub po opakovaném startu nikterak nepáral s Hynkem Štichauerem.

 

Verdikty poslední jízdy

Zleva Matěj Kůs, Petr Chlupáč a Adrian Gala

Pardubice čtyřiadvacet, Praha dvaadvacet, Slaný sedmnáct a Žarnovica dvanáct. Za takového stavu odstartovala čtvrtá série. Ján Daniel udeřil žolíkem, jehož svěřil Adrianu Galovi, jímž vystřídal Jakuba Valkoviče v rozjížďce číslem třináct. „Byl bych somár, kdybych ho tam nedal,“ říkal žarnovický kouč.

Pád Petra Chlupáče se stejně jako ostatní dnes obešel bez následků

Třináctá jízda se ovšem musela rovnou dvakrát opakovat. Nejprve v úvodní zatáčce upadl Petr Chlupáč, při repete se k zemi poroučel Hynek Štichauer. V obou případech jel vpředu Matěj Kůs, který i po druhém restartu triumfoval ve stylu start – cíl přes vytrvalé útoky Adriana Galy. Čelo bylo opět srovnáno a Žarnovica stála za Slaným jen o jediný bod. Čtrnáctá jízda viděla opět skvělý start Josefa France. Jenže Patryk Dudel byl vnějškem první zatáčky rychlejší. Pražanovi nezbylo než útočit, což až k šachovnicové vlajce činil stejně vytrvale jako marně.

První letošní pád prožil dnes i Hynek Štichauer

Zdeněk Simota prostál dlouhých sedm jízd, ale Davida Pacalaje o bod připravil. V rozjížďce s číslem patnáct byl Jakub Jamrog krátký na Václava Milíka, ale Jan Kvěch se blýsknul porážkou Andreje Kobrina. Slaný tím pádem ustál další slovenskou ofenzívu, ale Ján Daniel ještě nepokládal pódiové umístění za ztracenou věc. Defétismem ostatně šetřil i Tomáš Topinka.

Nasazování do poslední série bývá dramatickou záležitostí

Lubomír Vozár totiž nemohl střídat Josefa Nováka s ohledem na pravidla stranící juniorských závodníkům. Zdeněk Holub sice neuspěl s pokusy předjet Eduarda Krčmáře v rozjížďce s číslem šestnáct, nicméně Patrika Búriho za sebou uhlídal. Pardubice měly na Prahu k dobru opět jen jediný bod.

Adrian Gala porazil Patryka Dudka

„Já si vezmu radši tu dvojku, teď jsem jel z jedničky a taky jsem odjel,“ nahlížel Josef Franc do programu v rukou Tomáše Topinky, když se radil o nominaci pro kvartet posledních jízd. Tím pádem se úřadující český šampión ocitnul v nominaci pro rozjížďku s číslem sedmnáct. Lubomír Vozár hlásil své závodníky až jako poslední, takže pochopitelně kontroval Patrykem Dudkem.

Patrik Búri jezdí před Janem Kvěchem

Ovšem nejhlasitější slovo do pranice pronesl Adrian Gala. Skvěle odstartoval a rychle si vybudoval klíčový náskok. Patryk Dudek jej v první zatáčce nestihl, navíc měl spoustu starostí s dravým Josefem France. Pražan se pod pardubického Poláka tlačil celou protilehlou rovinku, než se mu v druhém oblouku povedlo proniknout na druhou příčku. Jakub Jamrog stačil jen zírat a závěr dnešního závodu sliboval ještě větší drama.

Na Ondřeje Smetanu dnes zbyla jen nevděčná práce při otevírání vrat

Pražané srovnali krok s Pardubicemi a Žarnovica se znovu přiblížila Slanému. Středočeský problém vyřešil Eduard Krčmář, triumfující v osmnácté jízdě ve stylu start – cíl před Patrikem Búrim, který dnes zaznamenal svou nejlepší extraligu své dosavadní kariéry. Josef Novák se ve druhé zatáčce posunul před Jana Kvěcha. Pražský benjamínek mu však jeho předjetí oplatil v úvodním oblouku závěrečného kola, čímž dostal svůj tým do čela aktuální klasifikace.

Václav Milík (bílá) versus Matěj Kůs

V nájezdu do úvodní zatáčky devatenácté jízdy upadl David Pacalaj, ale také on dostal šanci v repete. V něm už byl Václav Milík po vylétnutí pásky rychlejší než Matěj Kůs, který odstartoval lépe v prvním případě. Jenže pražský kapitán svůj pardubický protějšek podjel spodní stranou první zatáčky.

Adrian Gala je po svém pádu v rozjížďce s číslem dvacet v bezpečí a za jeho zády vodí Zdeněk Holub Jakuba Jamroga

Václav Milík nestáhnul roletu, ale po vnějšku protilehlé rovinky se v druhém okruhu dopředu nedostal. Cestičku si však nešel hned v následujícím výjezdu. Svým triumfem vyrovnal pražské skóre, takže zadání pro rozjížďku s číslem dvacet pro Zdeňka Holuba a Hynka Štichauera bylo jednoduché. A sice dovézt do depa více bodů než soupeř.

Zdeněk Holub vypráví o rozjížďce s číslem dvacet:

„Dostal jsem instrukce, že mám dojet před pardubickým koněm a to byl cíl tý jízdy. Povedlo se, škoda, že mě v poslední zatáčce předjel Slaňák. Nedá se svítit.“

Dramatický závod nakonec rozhodl Zdeněk Holub

Jako první padl verdikt v otázce bronzu. Adrian Gala totiž potřeboval vyhrát za současné podmínky bodového výpadku Jakuba Jamroga. Jenže ono to dopadlo přesně obráceně, protože žarnovický závodník spadl hned v prvním oblouku. Dostal se včas do bezpečí a tak knoflík červených světel tentokrát nepřišel ke slovu.

Mezitím Zdeněk Holub po fantastickém startu upaloval na čele. O druhý triumf večera jej v poslední zatáčce připravil Jakub Jamrog. Nicméně Hynek Štichauer skončil až třetí, takže Markéta vyhrála celý závod navzdory ryze juniorské sestavě.

 

Hlasy z depa

Josef Franc litoval své prohry s Václavem Milíkem

„Myslím si, že Praha překvapila,“ nikterak se netajil Josef Franc. „Všichni se snažili bodovat a neměli jsme poslední místa. Všichni kluci nás podrželi a tou poslední jízdou nám to Holoubek vyhrál. Mně osobně se dařilo. Akorát mi bylo líto, že jsem se nechal vycukat a Venca mě předjel. Jsem spokojenej‘, že všechno funguje.“

Matěj Kůs chválil tým, sám sebe již o poznání méně

„Celý tým dnes jel pěkně a kluci bojovali,“ komentoval pražský triumf Matěj Kůs. „Každý bod se počítá a nikdo nedovezl žádnou nulu. S osobním výsledkem ale spokojenej‘ nejsem.“

„Jsem finálovej‘ specialista, jak v Žarnovici, tak tady,“ porovnával Zdeněk Holub dnešní dvacátou jízdu a finále slovenského šampionátu. „Super závody! Ladil jsem do začátku, až jsem to doladil a jelo to. V závěru se to zlepšilo.“

Jan Kvěch musel být naprosto spokojený

„Dost mě mrzí, že se mi to čaplo a vjel jsem tam Simoťákovi,“ vracel se Jan Kvěch ještě k incidentu z rozjížďky s číslem sedm. „Spokojenej‘ s jeho porážkou bych byl, kdybych nemusel klapnout a závodili jsme spolu. Jinak paráda, nasbíral jsem pár zkušeností a jsem za to rád.“

„Ztratil jsem bod na hovno,“ bilancoval Václav Milík. „Je začátek sezóny, hodně jsem toho musel otestovat. Jak říkám, jeden bod jsem ztratil, spíš z hlouposti a mojí blbostí, jel jsem na té lajně, ale ani venek mě nepopotáh‘. Ale to je poslední vítězství, které nade mnou někdo získal.“

„Dneska to byl jeden z dnů, kdy to nevyjde,“ posteskl si Hynek Štichauer. „Dráha byla podobná jako na Prague Open. Nešly mi starty, nebylo to ono. Seděl jsem na tom, ale možná by bylo lepší, aby na to seděl někdo jinej‘. Mám za sebou i první letošní pád, zejtra přebor v Pardubicích, budu se snažit.“

Eduard Krčmář si mohl nechat gratulovat také od Václava Milíka

„Bylo to špatný,“ odtušil Josef Novák. „Od začátku jsem měl špatný nastavení a musím se ještě na začátku sezóny vyjezdit. Motorky byly pod zámkem, táta mi zakázal plochou dráhu, dokud neudělám maturitu. Kdybych víc bodoval, vyhráli jsme my.“

„Spokojenej‘,“ usmíval se Eduard Krčmář. „Potřeboval jsem vyzkoušet jeden motor. Nakonec jsme to doladili. Porážka Vaška byl trénink na první finále (smích). Ale chci porážet každýho, ať je to Venca nebo kdokoliv.“

Petr Chlupáč prožil extraligovou premiéru ve slánské vestě

„Pěkný to bylo,“ pochvaloval si Petr Chlupáč svůj extraligový debut. „První jízda byla hezká, trošku jsme manipulovali s motorem. Jsem trošku pomlácenej‘, ale jinak dobrý.“

„Nepoved‘ se mi první start,“ zpytoval Zdeněk Simota své svědomí. „Skočil jsem na druhou motorku, ale měl jsem zůstat u převodu. Pak jsem jel až ve čtrnáctý jízdě, dráha se změnila, chtělo to s ní zůstat v kontaktu. Kdyby se mi povedla první jízda, bylo by to jiný, Milan by mě nemusel vyndávat ze závodu.“

Patrik Búri zajel prozatím nejlepší extraligu svého života

„Dobré,“ nemohl být Patrik Búri nespokojen. „Zase si můžu zaškrtnout nájezd na tréninku, co jsem se tam šúchol. Ale dobré. Sedm bodů je pěkný výsledek, starty se mi daří, jeden jsem prohrál se Zdeňkem, až co jsme šli do nájezdu. Teď ještě pracovat, abychom se ještě zlepšili.“

„První jízdu jsem mohl vyhrát, ale nepustili mi metyl,“ litoval David Pacalaj. „Celkem dobré, jen na konci byl problém se spojkou. V poslední jízdě jsem musel bojovat s Petrem Chlupáčem, to se mi líbilo. Celkem dobré závody.“

Pád Adrina Galy definitivně sebral Žarnovici vidinu pódia

1. AK Markéta Praha 37
Zdeněk Holub 1 1 3 2 2 9
Filip Hájek 3 – F – 3
Matěj Kůs 2 1 2 3 2 10
Josef Franc 3 3 2 2 2 12
Jan Kvěch 1 1 1 3
2. AMK ZP Pardubice 36
Josef Novák 1 0 0 0 0 1
Václav Milík 3 2 3 3 3 14
Patryk Dudek, PL 3 3 3 3 1 13
Hynek Štichauer 1 3 2 1 1 8
Jaroslav Petrák DNR
3. AK 3ton Slaný 29
Eduard Krčmář 2 3 2 3 3 13
Martin Málek 0 – X – 0
Zdeněk Simota 0 0 – 1 1
Petr Chlupáč, Praha 2 0 0 0 0 2
Jakub Jamrog, PL 2 6* 2 0 3 13
4. SC Žarnovica 23
Patrik Búri 1 2 1 1 2 7
Andrej Kobrin, UA (SMF) 0 – 1 0 1
David Pacalaj E 0 1 0 1 2
Jakub Valkovič – 1 1 – 2
Adrian Gala, PL 2 2 4* 3 F 11
Eduard Krčmář vede před Václavem Milíkem a Matějem Kůsem

Aktuální extraligová tabulka:

bilance výsledků: malé body: velké body:
1. Praha 1-0-0-0 37 4
2. Pardubice 0-1-0-0 36 3
3. Slaný 0-0-1-0 29 2
4. Žarnovica 0-0-0-1 23 1
Matěj Kůs v souboji s Patrykem Dudkem

Foto: Karel Herman a Pavel Fišer

Patrik Búri – na snímku před Josefem Novákem – zajel svou prozatím nejlepší extraligu