Dlouhodrážní šampionát se vrací na svou tradiční dráhu

Mariánské Lázně – 13. dubna
Pakliže jste loni v říjnu shlédli mistrovství republiky na dlouhé dráze v Kopřivnici, stali jste se svědky vpravdě historické události. O dlouhodrážní titul se totiž mimo Mariánské Lázně bojovalo v české historii vůbec poprvé, ale všechno nasvědčuje, že také naposledy. Letos se šampionát vrátí na západočeský lázeňský kilometr, ačkoliv půjde o improvizované řešení.

 

Josef Franc drží ojedinělý rekord, protože jako jediný se stal mistrem republiky na dlouhé dráze na dvou různých stadiónech

V současných dnech je v Mariánských Lázních doopravdy rušno, protože po dlouhatánském ovále, kudy vpravdě kráčely světové dějiny, se pohybují pracovní stroje. „Grejdruje se dráha,“ popisuje aktuální dění Karel Kadlec, který současně s koncem svého závodění rozhodně neopustil své aktivity manažerského charakteru. „Stáhnou písek, co tam byl, dolů a daj‘ tam něco novýho, což nebude tak finančně náročný jako nový materiál.“

Letos se v Mariánských Lázních bude závodit jeden jediný den. V sobotu 2. června je sem naplánovaná světová kvalifikace o postup do challenge. Po jejím skončení přijde na řadu mistrovství republiky, což je koncept obdobný letům 1997 a 1998.

Plán je rozšířit české závodníky o cizince startující ve světovém šampionátu a vytvořit desetičlennou startovní listinu. S ní by se konala dvě semifinále, odkud by se postupovalo do finále, které by určilo pořadí šampionátu republiky.

V Mariánských Lázních se pilně pracuje na tamním kilometru

Foto: Mirek Horáček a Martin Šiška