Pětadvacet závodníků pojede o mistra Slovenska

Žarnovica – 14. března
Stalo se již tradicí, že plochodrážní jaro přichází do Žarnovice poměrně brzy. Již od svého vzniku se Speedway Club prezentuje některým závodem již zkraje dubna. Letošní rok není rozhodně výjimkou, byť Velikonoce posunuly první podnik až na druhou neděli čtvrtého měsíce letošního roku. Po utkáních jadranských lig a test matchů Slováků s Čechy se již podruhé za sebou zkraje pojede o titul mistra Slovenska a o místa v reprezentaci SMF v mistrovství světa a Evropy.

Žarnovicu již zkraje příštího měsíce čeká první závod sezóny 2018

Špatnou zprávou pro fanoušky je neúčast Martina Vaculíka, jemuž termín 8. dubna koliduje s utkáním polské extraligy. Svůj domácí primát z loňska tedy neobhájí, nicméně o místo ve světových šampionátech nepřijde. Slovenská plochodrážní exekutiva s místem pro něho počítá v kvalifikaci o SGP 2019 i ve Speedway of Nations, kde se národní tým našich východních sousedů po čtyřiadvaceti letech vrací do světového šampionátu družstev.

Martin Vaculík letos svůj loňský titul obhajovat nemůže

S licencí SMF v letošním roce pojede Ukrajinec Andrej Kobrin, což by mohlo mít i pozitivní vliv na působení Speedway Clubu v české extraliga. Stejný krok chtěl podniknout i Andrei Popa, nicméně jeho záměr se komplikuje, jelikož rumunská federace nereaguje na žádost o povolení.

Oba by se však na žarnovickém Městském stadiónu měli druhou dubnovou neděli objevit stejně jako kupříkladu Martin Málek, Martin Gavenda, Patrik Búri či Zdeněk Holub. Základní část mítinku bude mít opět samostatnou klasifikaci coby Memoriál Ladislava Eliáše, zatímco o slovenského šampióna se pojede až ve finále.


Martin Búri, předseda SC Žarnovica, vysvětluje změnu formule závodu z šestnácti na pětadvacet závodníků:

„Je to proto, že chceme pětice na dráze, což je pro fanoušky zajímavé a také zájem jezdců o start v těchto závodech je velký a chceme mít pestrou startovní listinu pro diváky. Pojede se rozpisem jako na mistrovství světa na dlouhé dráze, plus finále pro nejlepších šest.“


Michal Tomka a Patrik Búri byli loni nejlepšími Slováky po Martinu Vaculíkovi

Kromě účasti plejády domácích borců nelze o podobě startovní listiny prozatím spekulovat, protože organizátoři se nakonec rozhodli pro mítink s pětadvaceti závodníky na startu.

A pokud se nominace do slovenské reprezentace týká, bude uplatněna jednoduchá zásada. Kdo se umístí lépe, vybírá si jako první a je jedno, jestli mistrovství světa nebo Evropy.

Foto: Mirek Horáček