Extraligové otázky se množí i po slánském exitu

Mšeno – 8. srpna
Až příliš brzo se v letošní extralize naplnil osud slánského týmu. Stačila čtyři kola úvodní půle a bylo rozhodnuto. Nepřekonatelní šampioni z let 2005 a 2006 se mohou na čtveřici finálových klání pouze dívat. A to nejen obrazně. By o jezdecký kádr administrativními zásahy pokořeného mistra projevily zájem Plzeň a Pardubice, slánské stanovisko zůstává neoblomné. Nikdo z jeho závodníků nebyl uvolněn na hostování jinam. Před dnešním úvodním kláním finálové série ve Mšeně se rojí spousta otázek. Ty s filozofickým charakterem po smyslu podobné soutěže, jejíž kvalita razantním face liftem neoddiskutovatelně utrpěla, by měli řešit především admirálové české ploché dráhy. Zbývají tedy otázky sportovního charakteru, na něž musí dát odpověď čtveřice pozůstalých klubů. Extraligová bitva začíná prakticky od nuly, nebo výkony z první části byly devalvovány do tabulkového zisku rovnající se jednomu závodu.

Domácí Mšeno dokázalo své dva poslední závody vyhrát. Suverenita, s jakou si počínalo na Borech i u sebe doma, dávala oprávněné naděje na hattrick. Jenže Petr Vandírek byl včera ve svých prognózách ještě opatrnější než obvykle. Měl k tomu pádné důvody. Norbert Kosciuch, nejvýraznější persóna klubu po jeho návratu na extraligová kolbiště, se potloukl ve švédské lize.

A aby toho nebylo málo, Jan Jaroš, který svým loňským prázdninovým comebackem rovněž pomáhal Mšenu k lepším dneškům, si v neděli v polském Krosně naštípl patu. „Nad jeho startem visí otazník,“ říkal mšenský manažer včera dopoledne se špetkou naděje v hlase. Nicméně pro strýčka příhodu už ve čtvrtek zmobilizoval Vladimíra Višvádera.

V původní sestavě figuroval ještě Jan Jaroš, nicméně před oficiální uzávěrkou v devatenáct hodin změnil klub jméno u startovního čísla jedna právě na Vladimíra Višvádera. Místo Norberta Kosciucha pojede Ronnie Jamrozy, který byl u mšenského triumfu v Plzni. Juniorem celku bude Adam Vandírek, zatímco Pavel Fuksa oblékne vestu náhradníka. Silným domácím argumentem by ovšem měli být stejně jako minulý měsíc Tomáš Topinka a Piotr Protasiewicz.

Kuloáry extraligových finalistů se ovšem nese obava ze silného pardubického týmu. Východočeská sestava už pořádně vycenila zuby nejen tradičně ve Svítkově, ale právě i při závěrečném kole základní části ve Mšeně. Kdyby se Filipu Šiterovi v poslední rozjížďce nezastavil motor, o vítězi by rozhodl rozjezd mezi Matejem Ferjanem a některým mšenským borcem.

Slovinec naturalizovaný v Maďarsku nebude chybět ve startovní listině ani dnes. Sílu pardubického družstva umocní dvojice bratrů Drymlových. A také Hynek Štichauer, jenž prožívá svou životní extraligovou sezonu. Svou kůži neprodá zadarmo dozajista ani Adrian Gomolski, jehož čeká český extraligový debut. Finalistu letošního juniorského mistrovství světa znají čeští diváci z loňské Vzpomínky na Antonína Kaspera, kde skončil třetí. V roli náhradníka se představí opět Václav Milík.

„Jako vždycky to vypadá hezky,“ komentuje svou sestavu František Kalina. „Ale jak to dopadne, bude záležet na okolnostech.“ Ty by konec konců mohly být nakloněny i pražskému Olympu. Celek z české metropole suverénně vyhrál základní část. Jeho nejhorším výsledkem se stalo třetí místo ze Mšena. Ovšem vzhledem k jistému postupu v pozici leadera nebyla motivaci závodníků nastavena nikterak vysoko.

Také dnes bude pražské barvy hájit prakticky standardní šestice. Richard Wolff, Adrian Rymel, Luboš Tomíček, Josef Franc, Matěj Kůs a Martin Gavenda ve svých prohlášeních vesměs touží po pěti letech vrátit titul za brány pražské Markéty. A vzhledem ke svým čtyřem tabulkovým bodům k tomu mají prozatím nejblíže.

Vedle Slaného na nové reglementy doplácí především Plzeň. Patálie stále ještě úřadujících mistrů má své kořeny ve zraněních jezdeckých opor. Zdeněk Simota se nešastným způsobem dostal ze hry prakticky ve chvíli, kdy extraligová kampaň začínala. Filip Šitera urychlil rekonvalescenci svého ulomeného obratle, nicméně tréninkový deficit je znát.

„Uvidíme, jak pojede Filip,“ podmiňuje ambice svého klubu výkonem jeho špičkového juniora Leopold Klíma, plzeňský šéf. Také on musel na poslední chvíli změnit své plány a krátce před devatenáctou nahlásit jiného muže své sestavy. Daniela Jeleniewskeho nechce uvolnit jeho tým. Místo něj se objeví Grzegorz Zengota.

Další změnu v plzeňské sestavě má na svědomí dovolená Jiřího Štrobla. V základní pětici se tím pádem po boku Filipa Šitery, Mathiase Schultze, Michaela Hádka a Grzegorze Zengoty objevuje i Jan Holub. Protože v duchu současných pravidel může být náhradníkem jedině junior s licencí AČR, čeká extraligový debut Václava Lacinu. Stejně jako v případě ostatních rezervistů se dá ovšem očekávat, že bude sloužit pouze jako donátor šesté pneumatiky.

Sestavy nahlášené včera k 19:00:

Grepl PDK Mšeno: 1 Vladimír Višváder
  2 Adam Vandírek
  3 Ronnie Jamrozy, PL
  4 Tomáš Topinka
  5 Piotr Protasiewicz, PL
  21 Pavel Fuksa
 
ZP Pardubice: 6 Aleš Dryml
  7 Matej Ferjan, H
  8 Lukáš Dryml
  9 Hynek Štichauer
  10 Adrian Gomolski, PL
  22 Václav Milík
 
PSK Olymp Praha: 11 Richard Wolff
  12 Adrian Rymel
  13 Luboš Tomíček
  14 Josef Franc
  15 Matěj Kůs
  23 Martin Gavenda
 
PK Plzeň: 16 Michael Hádek
  17 Jan Holub
  18 Mathias Schultz, D
  19 Filip Šitera
  20 Grzegorz Zengota, PL
  24 Václav Lacina

Aktuální tabulka finálové části extraligy:

  malé body velké body
1. Praha 0 4
2. Pardubice 0 3
3. Mšeno 0 2
4. Plzeň 0 1

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon EOS D Mark II)