České ledy pojedou ve starých, dobrých kolejích

Pardubice – 4. prosince
Sněžení, které během uplynulého víkendu vtrhlo na české území, jakoby symbolicky předznamenalo dnešní pracovní jednání závodníků, pořadatelů a činovníků ledové ploché dráhy v Pardubicích. I když je termínový kalendář tradičně postaven velkoryse, prakticky žádné převratné novinky nepřineslo. Mnohem větší drama se však rozpoutalo se švédským soustředěním.

 

Jan Klatovský pojede zřejmě pouze mistrovství světa jednotlivců

Původní záměr byl vyrazit opět na jezera v okolí Strömsundu, jenže kvůli teplému počasí se zde vytvořil dvojitý led. Nicméně Rakušan Franz Zorn se již do Švédska vydal a posílal příznivější zprávy. Radek Hutla trávil hodně času s telefonem, takže by se čeští ledaři přece jen tradičního prosincového soustředění měli dočkat.

Pokud se týká nominace, dnešní jednání potvrdilo, že do individuálního šampionátu světa zasáhnou tři nejlepší z loňského mistrovství republiky, tedy Jan Klatovský, Lukáš Hutla a Andrej Diviš. Kdo z nich se vydá na kvalifikaci do Finska, a kdo do Švédska, bude stanoveno nejpozději do pátku.

Reprezentační místa si vyjel také Lukáš Hutla

Problém však nastává s mistrovstvím světa družstev v Šadrinsku, které moc nezapadá do plánů Jana Klatovského. Jistými členy českého nároďáku jsou tudíž prozatím jen Lukáš Hutla a Andrej Diviš. Třetí jméno zazní nejpozději 15. ledna.

V té době by už závodníci měli mít za sebou úvodní podniky domácího šampionátu jednotlivců i družstev. Oba dva jsou naplánovány na čtyři podniky, přičemž hlavní slovo bude mít paní Zima. Možné přesuny dat i lokalit proto pochopitelně nejsou vůbec vyloučeny.

Andrej Diviš v akci

Mezi pořadateli není žádné nové místo, samozřejmě s výjimkou Nepomuku, který sice už několik let figuruje v termínové listině, ale závod se zde ještě nikdy nekonal. Letos v únoru slibný plán zmařili neznámí vandalové. Na první pohled ale zaráží absence Soběslavi. Vysvětlení je nasnadě, protože hlavní hybatel zdejšího závodu Antonín Klatovský mladší žije ve Švédsku.

Sportovní a technické řády ledové ploché dráhy zůstávají v platnosti beze změny. Organizace českých šampionátů proběhne dle počtu účastníků, přičemž zájemci o start v mistrovství družstev musí své přihlášky předložit nejpozději 30. prosince.

 

Termínový kalendář české ledové dráhy 2018:

jednotlivci:
7.1. Nepomuk
20.1. Opatovice nad Labem
21.1. Kopřivnice
28.1. Holice v Čechách
družstva:
6.1. Růžená
27.1. Račice
3.2. Mělice
4.2. Hamr na Jezeře nebo Chrastná
Pakliže paní Zima dovolí, hřeby se do českých rybníků zakousnou už první lednový víkend

Foto: Karel Herman