Český juniorský šampionát si dnes sáhl na své sportovní dno

AKTUALIZOVÁNO – FOTO

Kopřivnice – 27. června
Záměr nového kopřivnického předsedy Vladimíra Kováře získat uspořádáním závodu českého juniorského šampionátu kvalitní startovní pole za malý peníz skončil dnes dokonalým sportovním fiaskem. Vidina závodění na obavami opředené fosílii mezi drahami nevyvolala mezi závodníky vlnu nadšení. A tak toho dnes na severní Moravě nebylo příliš mnoho k vidění. Technickou přejímkou prošlo pouze dvanáct borců, z toho devět našich, přičemž průběhem času tři odpadli. Diváci neviděli ani jedno předjetí a za svou padesátikorunu vstupného se dočkali pouze třech rozjížděk se čtyřmi účastníky. Do třinácté jízdy neměl vůbec kdo nastoupit. A očekávaný duel mezi Matějem Kůsem a Hynkem Štichauerem v rozjížďce s číslem dvanáct skončil už průjezdem první zatáčkou. Pražský závodník inkasoval dohromady patnáct bodů a v průběžné klasifikaci postižené absencemi opět unikl svým pronásledovatelům. Nezbývá než doufat, že se VV SPD příští rok při přidělování mistrovských podniků nenechá strhnout jednostranným pořadatelským zájmem a vytvoří juniorský šampionát, který bude jako v předchozích sezónách gradovat až v posledních okamžicích.

V září 2004 se Lumír Morys, tehdejší kopřivnický předseda, rozhodl, že se český juniorský šampionát jel na severomoravské záludné dráze naposledy. Nastolil filozofii pořádání volných závodů, kterých by se účastnil pouze ten, kdo by chtěl.

Leč časy se mění a stejně tak předsedové klubu. A protože VV SPD dnes přidělí závod komukoliv, kdo si o něj požádá, česká juniorka se do Kopřivnice po čtyřech letech vrátila. Návrat to ovšem nebyl nikterak oslnivý.

Kopřivnický comeback do šampionátu juniorů nevzbudil v táboře závodníků žádné nadšení už po zveřejnění kalendáře loni v prosinci. A dnes celá řada z nich se otočila k záludnému oválu zády, by za cenu ztráty možnosti bojovat o mistrovské body. „Nechci se na té nebezpečné dráze zranit, mám před sebou důležité závody,“ svěřil se magazínu speedwayA-Z soukromě jeden špičkový závodník, který si nepřál být jmenován.

Horko těžko se slepila startovní listina čítající šestnáct jmen. Ale i ta se nakonec stala utopií. Nejprve se omluvil Michael Hádek, který po středečním pádu během rozjezdu Pavlem Pučkem o titul vicemistra devatenáctiletých pořád ještě nemohl došlápnout na zraněnou nohu. Adama Vandírka zase zdržely v hlavním městě pracovní povinnosti. Marcin Piekarski a Pavel Fuksa nedorazili vůbec. Oficiálně byli pokládáni za neomluvené, nicméně je otázka, zda v komunikaci s jejich klubem nedošlo k nějakým informačním šumům.

V depu se nakonec sešlo dvanáct borců a závod se stal sportovní tragédií. Vzhledem k započítávání všech výsledků se dá dokonce hovořit o pokaženém šampionátu, jenž ještě loni patřil k českému rodinnému stříbru. Ale konec konců, i extraliga jím ještě ve svém loňském ročníku bývala také, než zaplatila daň experimentu s rozpisem WTC.

Při neúčasti Martina Vaculíka a Marcina Piekarskeho se hlavní smysl závodu smrskl na otázku, zda nový druhý muž průběžného pořadí Hynek Štichauer dokáže snížit náskok dominantního Matěje Kůse. Odpověď přinesla rozjížďka s číslem dvanáct. Nebo spíše řečeno její start, protože ani duel dvou nejlepších borců nepřinesl regulérní předjetí.

Lépe odstartoval Matěj Kůs. Pardubičan zkusil atak vnějškem prvního oblouku, nicméně Pražan ho nekompromisně zavřel. „Nic horšího se mi už nemohlo stát,“ lamentoval Hynek Štichauer o přestávce v depu. Neměl však na mysli ztrátu jednoho bodu, nýbrž rozbitý zip. „Zalepil jsem to izolačkou, aspoň to větralo,“ nechal se slyšet po další sérii.

Kromě zmiňovaného duelu, který vlastně rozhodl boj o vítězství v celém závodě, a závadě na oblečení Hynka Štichauera, dnešní ostudná blamáž nic zajímavého nepřinesla. Mateusz Kowalczyk prohrál s oběma leadery a přišel si na pódium pro zelený věnec. Diváci si zabouřili pouze, když novojický Lukáš Hromádka bez brýlí po defektu Kamila Cieslara osamocený mířil vstříc prvnímu vítězství své kariéry. Na podnik ranku mistrovství republiky až katastrofálně málo zápletky.

Hlasy z depa
„Jsem spokojenej‘,“ netajil se Matěj Kůs svou radostí nad patnáctibodovým triumfem. „Zvýšil jsem náskok. Doufám, že se mi povede hattrick jako Filipovi. Žádný problémy nebyly. Po dlouhý době závody, kdy se nic nesypalo.“ Na svého nejbližšího souseda v průběžné klasifikaci Hynka Štichauera má Matěj Kůs k dobru už šest bodů. „Spokojenost,“ zopakoval. „Budu to držet dál. Mšeno a tak dále.“

„Včera jsem s Máriem stěhoval jeho dílnu a celej‘ den svářel stůl,“ začal Hynek Štichauer zeširoka. „Pak jsem se byl koupat a namoh‘ si ruce na houpačce. Ale Matěj byl lepší a tady se nedá předjet. Jak se začne prášit, není vidět na metr.“ A jak by pardubický závodník okomentoval své postavení v průběžné klasifikaci? „Stát se může cokoliv,“ řekl. „Třeba se to povede, ale nevypadá to.“

„Porazil mě Kowalczyk,“ odtušil smutně Martin Gavenda, jehož dlouhý sen o stupních vítězů v juniorce se minimálně o měsíc odsunul. „Čekal jsem víc. Chtěl jsem bejt třetí. A zase nic. Dráha na hovno jako vždycky. Kopřivnice se mi nedaří, znáš to.“

„Kopřivnice,“ vystihl dnešní závod jedním slovem Pavel Pučko. „Je to na hovno. Je to Kopřivnice a jinak to nemůže bejt. Až v půlce závodu, když jsem jel za Honzou Holubem, jsem pochopil, jak to jet. Měl jsem cíl dojet, to se povedlo, tak co?!“

1. Matěj Kůs, Praha 3 3 3 3 3 15
2. Hynek Štichauer, Pardubice 3 3 2 3 3 14
3. Mateusz Kowalczyk, Slaný (PL) 2 3 3 3 2 13
4. Martin Gavenda, Praha 3 2 3 1 2 11
5. Jan Holub, Plzeň 2 2 3 2 1 10
6. Pavel Pučko, Praha 2 2 2 1 3 10
7. Kamil Cieslar, Kopřivnice (PL) 3 1 2 2 E 8
8. Michal Dudek, Slaný 2 1 1 2 2 8
9. Lukáš Hromádka, Mšeno 1 0 2 – 3 6
10. Jakub Fencl, Praha 0 3 – – – 3
11. Miroslav Horák, Mšeno 1 2 F ex – 3
12. Grzegorz Strozyk, Kopřivnice (PL) 1 1 – – – 2

  PCE PHA KOP TOT
  12.4. 10.6. 27.6.  
1. Matěj Kůs, Praha 15 14 15 44
2. Hynek Štichauer, Pardubice 13 11 14 38
3. Martin Vaculík, Slaný (SK) 14 13 27
4. Martin Gavenda, Praha 8 7 11 26
5. Marcin Piekarski, Mšeno (PL) 12 11 23
6. Jan Holub, Plzeň 5 7 10 22
7. Pavel Pučko, Praha 7 5 10 22
8. Michal Dudek, Slaný 8 6 8 22
9. Mateusz Kowalczyk, Slaný (PL) 7 13 20
10. Adam Vandírek, Praha 8 10 18
11. Michael Hádek, Plzeň 8 9 17
12. Filip Šitera, Plzeň 15 15
13. Kamil Cieslar, Kopřivnice (PL) 8 8
14. Jakub Fencl, Praha 1 3 3 7
15. Lukáš Hromádka, Mšeno 6 6
16. Petr Babička, Slaný 0 6 6
17. Pavel Fuksa, Mšeno 6 6
18. Miroslav Horák, Mšeno 2 3 5
19. Rastislav Bandzi, Žarnovica (SK) 4 1 5
20. Grzegorz Strozyk, Kopřivnice (PL) 2 2

Foto: Antonín Škach