První polovina extraligy víceméně skončila

AKTUALIZOVÁNO – FOTO

Slaný – 18. června
By do konce základní části extraligy zbývá odjet ještě červencové kolo ve Mšeně, první polovina naší jediné ligové soutěže je ve své podstatě rozhodnuta. Slaný završil na své domácí dráze čtvrtým vystoupením své účinkování nejen v první extraligové části, ale v celém ročníku vůbec. Před svými domácími fanoušky skončil až třetí, a by vyrovnal tabulkové zisky Mšena a Plzně, tyto celky mají o závod k dobru. Slánské vyřazení je o to bolestnější, že celek někdejších extraligových králů sváděl do poslední chvíle urputný boj o vítězství. Zlatý věnec si však nakonec odvezla Praha, jenž v letošní nepovedené extralize nevybočila z řady triumfů ve stylu od první do poslední rozjížďky. Pražané předčili domácí o dva body a mezi ně se díky závěrečnému triumfu Mateje Ferjana vklínily i Pardubice.

Praha v roli suveréna
Všechny tři dosavadní extraligy ve stylu rozpisu světového poháru družstev přinesly vítězství týmu, který podobně jako ve formuli jedna vedl od začátku závodu až do jeho konce. Na Markétě a ve Svítkově to byli domácí, na Borech koncepci dominantního družstva pořádajícího klubu porušilo Mšeno.

A dnes hráli své druhé letošní sólo Pražané. V rozjížďce s číslem jedna je poslal do vedení Adrian Rymel, který udával tempo už od vylétnutí pásky. Za jeho záda se v prvním oblouku probil Aleš Dryml, v jehož závodnickém kalendáři byl po mistrovství světa v Polsku, britské a švédské lize už čtvrtý akční den v řadě. Filip Šitera však prahnul po pomstě a tak zasypával Pardubáka jedním útokem za druhým. Nicméně zůstalo mu souzeno projet cílem třetí. „Praskla tyčka a na startu se zvětšila vůle,“ omlouval plzeňský závodník svůj pomalejší startovní manévr poruchou spojky.

Druhá jízda byla té úvodní podobná jako vejce vejci. Josef Franc nepustil první místo z rukou ani na okamžik, i když mu cestou k šachovnicové vlajce prasknul šteft na spojkovém koši. Hynek Štichauer bojoval až do cíle jako lev, ovšem Pražanovo vedení nezpochybnil.

Pro Slaný byl podnik před domácím publikem existenční záležitostí. Chtěl-li uspět v dálkovém souboji se Mšenem o udržení, potřeboval aspoň tři tabulkové body za druhé místo. Leč začátek nedopadl vůbec optimálně. Bez bodů skončil nejen Michal Dudek v první jízdě, ale vzápětí i Patrik Linhart. „Jestli se mi zastesklo?,“ odpovídal otázkou na otázku po motivech ukončení svého krátkého závodnického důchodu. „Nevydržel jsem to!“

Nyní však předčasně najel do pásky a další kapitolu svého závodnického curriculum vitae začínal psát z trestné čáry. S patnáctimetrovým handicapem neměl šanci skórovat, takže se svého prvního extraligového bodu po návratu dočkal Jiří Štrobl. Slánská věc však nebyla ztracená. A to tím spíše, triumfoval-li Martin Málek v rozjížďce s číslem tři ve stylu start – cíl. Za jeho zády to jen vřelo, jak Richard Wolff usilovně proháněl druhého Miroslawa Jablonskeho.

Zůstal třetí, ovšem pražským vedením to neotřáslo. Vzápětí totiž zvítězil ve velkém stylu Luboš Tomíček. Rovněž Slaný zmáčkl ve výtahu průběžné klasifikace tlačítko pohybu směrem vzhůru. Karol Zabik během dvou kol uštval Mateje Ferjana. A když Martin Vaculík v první zatáčce rozjížďky s číslem pět objel Daniela Jeleniewskeho, posunuli se domácí na průběžnou druhou příčku.

Dostihnout neznamená předstihnout
Nevyrovnanost pětičlenných družstev hrála svou roli také ve čtvrtém extraligovém dějství. K tomu se přidala rovněž dráha, která dnes prošla přerodem od hlubiny k jednokolejce. Průběžné stavy se vlnily, nicméně k rozhodující ofenzívě na vedoucí Pražany všem chyběly síly. A to ani, když na leadery dosedly těžší časy.

Úvod druhé pětiny vyšel nejlépe Pardubicím. František Kalina nechal v šesté jízdě stát Jaroslava Petráka a vystřídal ho Hynkem Štichauerem v roli taktické rezervy. A pardubický junior se odvděčil jednoznačným triumfem. Vzápětí si stejně jednoznačným způsobem počínal Matej Ferjan.

Pardubice byly rázem druhé, o pouhé dva body za Prahou. Po druhém místě Matěje Kůse v rozjížďce s číslem pět, přišel defekt Adriana Rymela. „Ucpala se dírka ve víčku nádrže a přestalo to jet,“ vysvětloval, proč ve druhém kole musel opustit třetí místo. Nic však nebylo ztraceno.

Josef Franc nejlépe odstartoval osmé jízdy. Zezadu se však řítil Filip Šitera. Ve druhé zatáčce jedním vrzem předčil Tomáše Suchánka a Martina Málka. Druhá příčka mu však byla málo a na sklonku třetího kola připravil Josefa France o vedení. Plzeň poskočila na druhé místo, leč Michael Hádek vzápětí nebodoval. Co horšího, vzápětí spolu se svým týmem demontoval pohonný agregát.

„Vyndáváme motor, zadřeno,“ odtušil rezignovaně. „Má to jednu jízdu, víc ne. Tři závody, tři motory.“ Mezitím přišel čas pro Slaný, aby chvilku tahal pilku. Zatímco Aleš Dryml nakonec na začátku druhého kola definitivně udolal Richarda Wolffa, Karol Zabik v relativním klidu putoval pro tři body. Martin Vaculík pak v první zatáčce rozjížďky s číslem deset objel Luboše Tomíčka a Miroslawa Jablonskeho. A nakonec si v nájezdu do třetího kola připsal i skalp Hynka Štichauera, jenž dnes pokračoval v excelentních extraligových výkonech.

Po deseti jízdách se šestnáctibodový Slaný dostal na úroveň vedoucí Prahy. Pardubice měly patnáct a Plzeň třináct bodů. Slánský let vzhůru byl však rychle vystřídán volným pádem. Defekt nejprve zastavil Michala Dudka, vzápětí se kvůli problémům dostal před nejlepšího startéra Patrika Linharta i Jan Holub startující z trestné čáry a nakonec přivezl ve třinácté jízdě nulu i Martin Málek.

Naproti tomu předchozí slabší chvilka Prahy byla vystřídána rázným nástupem. V rozjížďce s číslem jedenáct objel Matej Ferjan Josefa France už v první zatáčce, jenže pak Pražané už jen vyhrávali. Richard Wolff zbavil Patrika Linharta vedení v prvním výjezdu a vzápětí Luboš Tomíček provedl něco podobného Danielu Jeleniewskemu.

By se slánský propad zastavil až na poslední příčce, oba leadeři zvedli svůj celek opět vzhůru. Nejprve Karol Zabik, po něm i Martin Vaculík zaznamenali komfortní prvenství a posunuli domácí celek alespoň před Plzeň. Pro Pražany skóroval jedním bodem Adrian Rymel, zatímco Matěj Kůs vyšel bodově naprázdno. Praha 25, Pardubice 23, Slaný 22 a Plzeň 20. Prozatím nejvyrovnanější skóre letošní extraligy mělo spíše pachu Pyrrhova vítězství, především při vzpomínkách, kolikrát se stačilo otočit pořadí vedoucího celku v nedávných letech.

K hořkému slánskému konci
V rozjížďce s číslem šestnáct neměl Hynek Štichauer sobě rovného konkurenta. A už po vylétnutí pásky se usadil v čele před Danielem Jeleniewskim, Richardem Wolffem a Michalem Dudkem. Odstup všech čtyř celků se snížil na čtyři body, nicméně už záhy se měla opět ukázat malá účinnost taktických zbraní.

Pražané znovu zažehnali další malou krizi a opět začali unikat svým pronásledovatelům. Luboš Tomíček hladce vyhrál sedmnáctou jízdu a lepší než Matěj Kůs se vzápětí ukázal být lepší pouze Matej Ferjan. Zato Slanému se vedlo bídně a sen o záchraně se vzdaloval. V nájezdu do čtvrtého kola se Jaroslav Petrák posunul před Patrika Linharta, který krátce na to zastavil s poruchou. Martin Málek v rozjížďce s číslem osmnáct skvěle odstartoval, ale na protilehlé rovince měl za sebou jedině Jiřího Štrobla.

Milan Mach si bleskově ověřil své skóre. A reagoval jediným možným řešením. Karol Zabik putoval na startovní rošt jako žolík. Tah slánského kouče vyšel dokonale. Juniorský exmistr světa vystřelil z první dráhy do čela. Vzápětí vyhrál ve stylu start – cíl rovněž Martin Vaculík. Ohromující příděl devíti bodů Slanému garantoval na posun na druhé místo před Pardubice a Plzeň.

Do slánských karet hrála i smůla Plzeňanů a Pardubičanů! Adrian Rymel a Josef Franc si zajistili druhé příčky před Miroslawem Jablonskim, resp. Danielem Jeleniewskim. Slibný úvod Tomáše Suchánka v rozjížďce s číslem devatenáct skončil nakonec čtvrtým místem. Aleš Dryml dopadl vzápětí ještě hůř. Kvůli mechanickým potížím skončil s diskvalifikací za překročení dvouminutového limitu. „Přeplavil se karburátor,“ objasnil příčiny.

Mistrovská strategie Milana Macha a nechtěná pomoc od soupeřů upravily skóre před poslední pětinou na Praha 35, Slaný 32, Pardubice 30 a Plzeň 26. Proto v jednadvacáté jízdě zaútočil žolíkem rovněž Václav Verner. Luboš Tomíček však skvěle odstartoval, takže druhý Miroslaw Jablonski přidal do západočeského měšce čtyři body. Dopředu se draly i Pardubice. Rozjížďka s číslem dvacet dva přinesla Aleši Drymlovi vítězství ve stylu start – cíl.

Martin Vaculík nasazený jako taktická rezerva se postupně probil před Matěje Kůse a Miroslawa Jablonskeho. Slaný se tak udržel na stejném počtu bodů jako Pardubice, nicméně osud nakonec nebyl domácím barvám příznivě nakloněn. Zatímco vítězství Adriana Rymela v třiadvacáté jízdě se stalo úhelným kamenem pozdějšího pražského vítězství, Hynek Štichauer svými dvěma body pardubické naděje na stříbrný věnec.

Aby toho nebylo málo, Martinu Málkovi se nepodařilo prokousat se přes Jana Holuba. Pardubický odstup na Slaný vzrostl už na dva body, avšak Milan Mach s napjatým očekáváním upíral své zraky ke Karolu Zabikovi a Martinu Vaculíkovi v závěrečných dvou rozjížďkách. A jeho naděje ne a ne umřít.

Karol Zabik mistrovsky odvracel každý atak Daniela Jeleniewskeho, zatímco Josef Franc jel v klidu na třetím místě před pardubickým Jaroslavem Petrákem. A v tom zásah vyšší moci! V posledním kole se Pražanovi zasekl plyn. „Poslední zatáčku jsem jel přes spojku,“ líčil své patálie. Jaroslav Petrák toho nemohl nevyužít a pár metrů před cílem se natáhl pro jeden bod.

A bylo vyrovnáno, Slaný 34, Pardubice rovněž. Vzájemný výsledek Martina Vaculíka a Mateje Ferjana v závěrečné jízdě měl rozhodnout hodně. Pakliže by slovenský závodník skončil lépe, zajistil by svému družstvu stříbrný věnec. A s ním i naději, že Mšeno přece jen v červenci na své domácí dráze do podzimní části nepostoupí.

Jenže Martin Vaculík startoval až od mantinelu. V první zatáčce se mu podařilo objet Richarda Wolffa a Filipa Šiteru. Jenže Matej Ferjan měl na čele situaci plně pod kontrolou. „Čtyřka na startu nebyla dobrá a Matej Ferjan se předjíždí těžko,“ komentoval Martin Vaculík své druhé místo. A tak podivná letošní extraliga přinesla jedno ze zásadních rozhodnutí už tři týdny před koncem své první půle. Mistři z let 2005 a 2006 se od této chvíle budou na extraligové závody jen dívat, pakliže po nich na podzim nesáhnou soupeři do svých soupisek.

Hlasy z depa
„Dobrý,“ liboval si Josef Franc. „Jsem spokojenej‘, startovalo to. Nebylo to rychlý, byl to můj osvědčenej‘ starej‘ motor. Nula na konec byla, protože se mi sek‘ plyn a poslední zatáčku jsem jel přes spojku. To musím trénovat, plnej plyn a jet smykem přes spojku (smích).“ Praha má ze všech extraligových týmů prozatím nejvíc konzistentní bilanci. „Ve druhý polovině budeme útočit na titul,“ netajil se Josef Franc s militantními úmysly. „Bylo by skvělý bejt vyfocenej‘ ve tvojí ročence (smích).“

„Bájo,“ užíval si pražský triumf Adrian Rymel. „Blbej‘ defekt, ale jinak to bylo super. Dneska jsem spokojenej‘. Bylo to vítězství naprosto s přehledem (smích). Fakt spokojenej‘.“ A jaký bude pražský extraligový podzim? „Víc zajímavější,“ odpověděl Adrian Rymel. „Teď jsi měl slabší rozjížďky. Těším se na to. Poladím to. A jestli postoupíme z prvního místa, budeme mít tři body náskok.“

„Je to dobrý, jdeme dál,“ neskrýval radost Hynek Štichauer. „Slaňáci jsou venku. To je mi jedno, kdo vypad‘, důležitý je, že my jdeme dál. Musíme zatáhnout, doufám, že bude Luki. Chceme vyhrát!“ A jak pardubický junior nazíral na svých životních čtrnáct extraligových bodů? „Dneska to bylo fajn,“ pochvaloval si. „Nejdřív jsem byl vykulenej‘, protože dráha byla hrozná. Pak se to zlepšovalo, motor jel pěkně. Všechno fungovalo a ani jsme se s Mariánem nehádali (smích). Musím se dostat z jezdce, co dneska překvapil, na takovýho, co tyhle body dělá stabilně. Chci, aby se neříkalo, že jsem překvapil, ale nezklamal.“

„Jsme druhý, zaplapánbůh za to,“ oddechl si Aleš Dryml. „Mejch osm bodů je lepší průměr. Dnes to byl slabší, standard. Měl jsem nabitej‘ tejden, Anglie, Švédsko. Jsem rád, že večer zajdu na jedno pivo a půjdu spát.“ Po víceméně formálním pátém závodě úvodního extraligového kola ve Mšeně, půjde do tuhého v podzimní části soutěže. „Doufám, že ve druhý polovině budeme mít v sestavě bráchu,“ komentoval nešastné vyřazení Lukáše Drymla z dnešní sestavy a přidal další informace o jeho zdravotním stavu. „Je pomlácenej‘. Koleno má jako mičuda. Šel na vyšetření, zlomeniny nemá.“

„Celkem dobré,“ svěřoval se Martin Vaculík. „Se svým vystoupením jsem spokojen. Konečně jsem jel, co očekávali. Škoda, že tam nebylo závodník, co by dělal ještě osm, deset bodů. Škoda, že jsem spadli.“ Z vítězného konceptu slovenského juniora vybočují jen dvě druhá místa v závěrečné sérii. „V předposlední jízdě jsem měl na hovno kolej,“ vysvětloval. „A pak Aleš dobře odstartoval. Nešlo předjíždět. A na konec ta čtyřka nebyla dobrá a Matej Ferjan se předjíždí těžko.“

„Na hovno,“ neskrýval chmury Filip Šitera. „Nestartoval jsem. Bylo to ve mně. Dneska jsem to posrali. Hlavně, že jsme se udrželi. Ve druhý půlce musíme začít znova.“ Avšak vrame se ještě k dnešnímu závodu. „Zezačátku byla dráha hlubší,“ popisoval. „Pak se to vyhodilo a byla to jednokolejka. Nejdřív jsem měl problém se spojkou. Dvakrát jsem startoval ze čtyřky a to nešlo. Chci rychle zapomenout a jedeme dál. Nepovedly se mi dva závody, ale teď mám Polsko a kvalifikaci mistrovství světa.“

1. PSK Olymp Praha   41
Adrian Rymel 3 E 1 2 3 9
Josef Franc 3 2 2 2 0 9
Richard Wolff 1 1 3 1 0 6
Luboš Tomíček 3 0 3 3 3 12
Matěj Kůs 1 2 0 2 0 5
Martin Gavenda   DNR
 
2. ZP Pardubice   40
Aleš Dryml 2 2 1 M 3 8
Hynek Štichauer 2 3 2 2 3 2 14
Jaroslav Petrák 0 – 0 1 1 2
Matej Ferjan, H 1 3 3 3 3 13
Tomáš Suchánek 0 0 2 0 1 3
Luboš Velinský   DNR
 
3. AK Slaný   39
Michal Dudek 0 0 E 0 0 0
Patrik Linhart 0 1 0 E – 1
Martin Málek 3 1 0 1 0 5
Karol Zabik, PL 2 3 3 6* 3 17
Martin Vaculík, SK 3 3 3 3 2 2 16
Petr Babička   DNR
 
4. PK Plzeň   35
Filip Šitera 1 3 1 2 2 1 10
Jiří Štrobl 1 – – 0 – 1
Miroslaw Jablonski, PL 2 1 1 1 4* 1 10
Jan Holub 0 – 1 – 1 2
Daniel Jeleniewski, PL 2 2 2 2 1 2 11
Michael Hádek 1 0 1

Aktuální extraligová tabulka:

  závody malé body velké body
1. Praha 3 137 11
2. Pardubice 3 137 8
3. Plzeň 3 122 7
4. Mšeno 3 95 7
5. Slaný 4 127 7

9. Velká cena Královského pivovaru Krušovice:

    SMF1 SMF2 FIN
1. Matěj Kůs, Praha   1. 1.
2. Patrik Linhart, Slaný 1.   2.
3. Jan Holub, Plzeň   2. 3.
4. Petr Babička, Slaný 2.   F
5. Jiří Štrobl, Plzeň 3.    
  Michal Dudek, Slaný   3.  
7. Michael Hádek, Plzeň   4.  
  Luboš Velinský, Pardubice E    

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon EOS D Mark II)