Dnešní závod napoví, komu vlastně zvoní extraligová hrana

Slaný – 18. června
O tom, že je zbytečné ptát se, komu zvoní hrana, psal už Ernest Hemingway. Dle amerického spisovatele totiž tazatel zjistí, že je vyzváněno právě jemu. V české extralize ovšem podobná otázka nemůže být v žádném případě zodpovězena tak jednoduše, ani odhlédneme-li od dopadů současných reglementů na domácí jezdeckou scénu či dramatičnost extraligy. Hrozivý jícen propasti vyřazení z druhé půle se sice otevírá především před Slaným, avšak klidné spaní nemají ani v jiných extraligových baštách. Kupříkladu Pardubice se nakonec budou muset obejít bez původně nahlášeného Lukáše Drymla.

Slaný svede dálkový souboj se Mšenem. A aritmetika je v tomto směru neúprosně jednoduchá. Po vítězství na plzeňských Borech má dnes pauzírující celek sedm bodů. I kdyby nakrásně v závěrečném kole na své domácí dráze obsadil až poslední příčku, osm bodů má jistých tak, jako tak.

Slanému letošní pravidla dokonale ustřihla křídla. Někdejší mistrovská koncepce nefunguje a současné taktické možnosti jsou ze slánského úhlu pohledu nedostačující. Vždy Milan Mach už dvakrát vytěžil šestibodové maximum z nasazení žolíka, čehož prozatím dosáhla jedině Plzeň.

Když se přidala i paní Smůla, nechtěná, avšak všudypřítomná společnice v plochodrážních depech, výsledkem je pouhopouhých pět tabulkových bodů. A s vidinou volného losu ve Mšeně jednoznačná strategie pro dnešní podvečer. Chce-li Slaný skončit po první půli před Mšenem, nesmí být hůř než druhý.

„Neradi bychom doma udělali špatný výkon,“ komentoval své vyhlídky Milan Mach. „Stavíme na mladých.“ Sestava, kterou nahlásil, přímo koresponduje s jeho slovy. A její věkový průměr je přesně dvacet a půl roku.

Cizineckou legii představují Karol Zabik a Martin Vaculík. Místo se logicky našlo i pro Martina Málka a oba slánské juniory Michala Dudka a Petra Babičku. Překvapením je však startovní číslo dvě. Není na něm obligátně nasazovaný Adrian Pluska, nýbrž Patrik Linhart, který si po své oficiální rozlučce při zářijovém Memoriálu Antonína Vildeho dopřál vskutku krátký závodnický důchod.

Po chmurném umístění v Plzni mají pět bodů i Pardubice, by na rozdíl od Slaného mohou kalkulovat s dalším závodem k dobru. Nicméně původní východočeský plán naznačoval vysoké ambice. „Vyhrát by bylo dobrý, ale jsou to závody a nevíš, jak se to sejde,“ držel se František Kalina včera odpoledne při zemi, by nahlásil oba bratry Drymlovy a Mateje Ferjana.

Už krátce před půlnocí se ukázalo, jak prorocká slova pronesl. Při utkání švédské ligy dvakrát upadl Lukáš Dryml a dle zpráv z pardubických kuloárů bohužel nebude pro dnešní závod k dispozici. V družstvu ho s největší pravděpodobností nahradí Jaroslav Petrák. Síla bílého koníka je však přesto veliká. Aleš Dryml a Matej Ferjan jsou garanty velkého bodového přídělu. A ani Hynek Štichauer, ani Tomáš Suchánek si v letošní soutěži nepočínali špatně.

Na jistém břehu druhé extraligové půle prozatím není ani Plzeň. „Musíme udělat tři body, abychom se udrželi,“ přemítal Leopold Klíma včera krátce po obědě. „Klidně můžeme spadnout…“ Plzeňský šéf zároveň litoval ruského kontraktu Grzegorze Walaska, stejně jako zranění Zdeňka Simoty.

Jenže i s tímhle handicapem dokázali obhájci titulu takřka vyhrát na svých domácích Borech. Nyní se do sestavy vrací Daniel Jeleniewski, zatímco Miroslaw Jablonski, druhý Polák týmu, projde svou českou ligovou premiérou. V hlavní pětici figurují dále Filip Šitera, Jiří Štrobl a Jan Holub. Michael Hádek bude náhradníkem, což zřejmě signalizuje větší zájem kouče Václava Vernera o jeho taktické použití.

V kontrastu s ostatními týmy působí pražský Olymp doslova jako klidná síla z reklamy. Celek z hlavního města se udržel na čele průběžné tabulky, by si v minulém kole vybíral svůj volný los. A nezdá se, že by družstvo Bohumila Brhela mělo vyklízet pozice favorita ani dnes.

Adrian Rymel a Josef Franc si včera užili svůj závod Markéta Cupu, ale zároveň se důkladně připravili na dnešní bitvu. Společně s nimi budou v hlavní pětce Matěj Kůs, Luboš Tomíček a Richard Wolff. Martin Gavenda oblékne vestu náhradníka.

Sestavy nahlášené včera k 18:00

AK Slaný: 1 Michal Dudek
  2 Patrik Linhart
  3 Martin Málek
  4 Karol Zabik, PL
  5 Martin Vaculík, SK
  21 Petr Babička
 
PSK Olymp Praha: 6 Adrian Rymel
  7 Josef Franc
  8 Richard Wolff
  9 Luboš Tomíček
  10 Matěj Kůs
  22 Martin Gavenda
 
PK Plzeň: 11 Filip Šitera
  12 Jiří Štrobl
  13 Miroslaw Jablonski, PL
  14 Jan Holub
  15 Daniel Jeleniewski, PL
  23 Michael Hádek
 
ZP Pardubice: 16 Aleš Dryml
  17 Hynek Štichauer
  18 Jaroslav Petrák?
  19 Matej Ferjan, H
  20 Tomáš Suchánek
  24 Luboš Velinský
 
Grepl PDK Mšeno: volný los

Aktuální extraligová tabulka:

  závody malé body velké body
1. Praha 2 96 7
2. Mšeno 3 95 7
3. Plzeň 2 87 6
4. Pardubice 2 97 5
5. Slaný 3 88 5

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon D Mark II)