Mšeno se povzneslo do nadoblačných výšin

AKTUALIZOVÁNO – FOTO

Plzeň – 28. května
Třetí kolo letošní extraligy na plzeňských Borech přineslo včera v podvečer už třetího vítěze. A jak se v letošní soutěži stalo zvykem, také tentokrát setrval na čele průběžné klasifikace od začátku do konce. Překvapením se však stalo, že šlo o Mšeno. Loňský extraligový otloukánek využívá personální možnosti pravidel na maximum a vedle zlatého věnce se mu stalo odměnou především průběžné vedení v tabulce společně s pauzírujícím Olympem. Mšenský triumf ovšem nebyl jednoznačnou záležitostí. Hlavně Plzeň se v závěru hodně tlačila dopředu a k možnosti rozjezdu jí chyběl jediný bod. Bitvu o nejnižší stupínek, v níž se na mnohdy překropené dráze stávala rozhodujícím faktorem pozice na startovním roštu, pro sebe rozhodl Slaný na pardubický úkor. Poslední místo v tabulce a už jen jediný závod v úvodní části rozeznívá ve středočeském královském městě zvony na poplach.

Mšeno našlo optimální složení
Po přechodu české extraligy k modifikovanému rozpisu světového poháru družstev se česká ligová soutěž hodně přiblížila sledované formuli 1. Také tady se totiž začalo vyhrávat stylem start – cíl. V Praze předvedl velké sólo Olymp, v Pardubicích Zlatá přilba. Dnes na Borech to bylo přece jen trošku jiné. Suverénem závodu se nestal domácí tým.

Po pětiminutovém zpoždění zaviněném čekáním na obnovení dodávky proudu pro televizní zařízení poslal Mšeno do vedení Ronnie Jamrozy. Na dráze s minimem možností pro předjíždění stačil perfektní start a porážka borce formátu Mateje Ferjana se stala realitou. Povedený startovní manévr stál také za triumfem Tomáše Suchánka v rozjížďce s číslem dvě.

Jan Jaroš původně ani nechtěl startovat. Trápila ho angína a svůj bolavý jícen přirovnával k rejdišti ostrých žiletek. Nyní však svým druhým místem udržel Mšeno na společném vedení s Pardubicemi.

Východočeský tým ovšem ztratil už ve třetí jízdě. Rakušan Manuel Novotny nevytěžil ze svého debutu v české extralize jediný bod, ostatně jako z celého závodu. Nicméně Mšeno se příliš neodpoutalo, nebo Adam Vandírek se od mantinelu nemohl dostat dále než na třetí místo.

Hlavu však zvedl Slaný. Martin Vaculík sice upadl v první zatáčce, avšak Pavel Váňa mu udělil pardon pro repete. A by do první zatáčky letěl první Filip Šitera, Slovák se postaral o první regulérní předjetí celého závodu. Ve druhé zatáčce domácího juniora podjel. Filipu Šiterovi se nezdál výkon jeho stroje a nakonec přišel na kuriózní příčinu. Během přestávky po rozsvícení červených světel si nechal dolít metyl. Ochotných rukou se našlo dost, jenže do nádrže nalily z kanystru s vodou.

Navzdory triumfu Martina Vaculíka se Slaný nepovznesl z poslední příčky. V první sérii dokázal bodové konto zatížit už jen Adrian Pluska, třetí před navrátilcem Jiřím Štroblem ve druhé jízdě. Při svém prvním startu vyšel dokonce naprázdno i Sebastian Ulamek! Nahoru se však drali domácí, nicméně Mšeno stále tahalo za nejdelší konec provazu.

Mathias Schultz udělal Plzni medvědí službu už v Praze. Dnes ve čtvrté jízdě dokázal v prvním oblouku podjet Sebastiana Ulamka a Hynka Štichauera. Norbert Kosciuch už byl ovšem daleko. Grzegorz Zengota, debutující v české extralize i v plzeňských barvách, vzápětí vyhrál rozjížďku s číslem pět. Ani to však nemělo zásadní vliv na průběžné čelo. Vladimír Višváder nasadil nový píst místo toho, který mu prasknul při honičce s Alešem Drymlem v pardubickém finále šampionátu jednotlivců. Navzdory velké snaze neudržel Jaroslava Petráka, ale i jeden bod stačil.

Plzeň nemůže dohnat Mšeno
Druhá série začala fatálně pro Slaný. Prve nebodoval Sebastian Ulamek, nyní byl na řadě Martin Vaculík. Rozhodčí Pavel Váňa ho poslal ze startovního roštu za překročení dvouminutového limitu. „Vůbec nešly hodiny!,“ hájil se slánský junior vášnivě. „Jednou ukazovaly 99, pak 194, potom zase 24! Lepší by byly přesýpačky! Tenhle rozhodčí dělá v poslední době rozhodnutí proti mně jako v Praze, kde se ukázalo, že jsem byl taky bez viny. Ale tím mi pomáhá, za což mu děkuji.“

Mšenská vítězná mašinérie nepřestávala fungovat. Po vylétnutí pásky se do čela vydal Vladimír Višváder. Zezadu se však dral Michael Hádek. Ve druhé zatáčce podjel druhého Hynka Štichauera. O kolo později na stejném místě provedl tu samou věc i vedoucímu Mšeňákovi, aby vyhrál svou první extraligovou rozjížďku své kariéry.

Protože zároveň s Michaelem Hádkem se před Vladimíra Višvádera dostal i Hynek Štichauer, Plzeň se dostala na stejnou bodovou úroveň se Mšenem. Jenže středočeský tým na svou stranu strhnul bodovou lavinu. Sebastian Ulamek zvítězil v rozjížďce s číslem sedm, ale Ronnie Jamrozy byl druhý a plzeňský náhradník Jan Holub poslední. A pak už tým Petra Vandírka sklízel jen samé trojky.

Skvělý start vystřelil do čela osmé jízdy Jana Jaroše. Neměl však zrovna na růžích ustláno. Takticky nasazený Martin Vaculík rychle využil potíží Filipa Šitery, jehož trápilo zapalování, k proniknutí na druhé místo. Odsud osnoval jeden útok za druhým. Nicméně charakter dráhy dnes k předjetí vyžadoval také chybu potenciální oběti a té se Jan Jaroš nedopustil.

Ve stejné roli jako jeho týmový kolega se v rozjížďce s číslem devět ocitl Adam Vandírek. Celá čtyři kola srdnatě vzdoroval Mathiasi Schultzovi. Hned na to se Norbert Kosciuch usadil na prvním místě ještě před první zatáčkou. Mšeno uniklo soupeřům na dvaadvacet bodů. Plzeň měla po druhém místě Grzegorze Zengoty šestnáct a Slaný společně s Pardubicemi jedenáct.

„Nalejvaj‘ to tady jako kráva,“ posteskl si Milan Mach. „A my jezdíme pořád zvenku.“ Že byla zatopená pozice u mantinelu skutečnou katastrofou se přesvědčily i Pardubice. Matej Ferjan v osmé a Tomáš Suchánek v deváté jízdě odsud neměli sebemenší šanci dostat se k bodům. A když vyšel naprázdno i Manuel Novotny, měli Východočeši rázem na krku Slaný.

„Je teprve půlka závodu,“ bránil se předčasným oslavám Petr Vandírek. A jakoby vyřkl prorocká slova, protože Jan Jaroš nepřivezl z jedenácté jízdy žádný bod. Po startu z třetí dráhy zůstal vzadu. V prvním oblouku se sice tvrdě protlačil na třetí místo, ale Tomáš Suchánek mu ho ve třetím kole zase sebral.

„Bylo to nakropený, ale úplně jsem to posral,“ nehledal mšenský závodník žádné výmluvy. Na čele Michael Hádek nezaváhal a přivedl do cíle Sebastiana Ulamka. Ovšem Jan Holub vzápětí nebodoval a Adam Vandírek dokázal ve druhé zatáčce třetího kola proklouznout pod Adriana Plusku. Pomohl tak Mšenu zvýšit náskok, ale ve své podstatě i Pardubicím vrátit se po nulovém trápení znovu před Slaný. Úhelným kamenem této rošády se ovšem stalo velké sólo Hynka Štichauera.

Nicméně nikdo nemohl ještě hovořit o žádných jistotách. Filip Šitera vyhrál třináctou jízdu stylem start – cíl. A Norbert Kosciuch se za živého boha nemohl přenést přes druhého Martina Málka. By březolupský odchovanec dostal Slaný před Pardubice, za chvilku to bylo znovu obráceně. Adrian Pluska nebodoval, ale Matej Ferjan maximálně.

Plzeň systematicky zkracovala mšenský náskok. V rozjížďce s číslem čtrnáct nepustil Mathias Schultz na druhé místo Vladimíra Višvádera, hned na to tu samou věc provedl Grzegorz Zengota Ronnie Jamrozymu. Grzegorz Zengota dokonce prahnul po vítězství, avšak Martin Vaculík ho ostražitě hlídal. Na konci třetí pětiny tedy ukazatel skóre hlásil Mšeno 27, Plzeň 26, Slaný 19 a Pardubice 18.

Mšeno ukázalo zuby
V rozjížďce s číslem šestnáct uzrála konstelace pro nasazení slánského žolíka. Adrian Pluska zůstal v depu a místo něj se na druhou dráhu postavil Sebastian Ulamek. „Konečně jsem ho přemluvil,“ oddechl si Milan Mach. „Zvenku jet nechtěl.“ A eso slánského týmu nezklamalo. Jeho tři body vynásobených dvěma na šest v kombinaci s nulou Michaela Hádka poslalo Slaný na dostřel Plzně. Ovšem znovu se ukázalo, že stejně jako jedna vlaštovka nedělá jaro, jeden úspěšný žolík není zárukou výsledku.

Žolíka vytáhl také František Kalina. Hynek Štichauer udržel za svými zády Michaela Hádka a projel cílem třetí. Pardubický kouč mu připsal dva body. Ke svému velkému překvapení ovšem zjistil, že v oficiálním pořadí rozhodčího má bod jenom jeden. By použití jokera z depa řádně nahlásili, Pavlu Váňovi to jaksi uniklo. František Kalina by si ovšem zasloužil nominaci na cenu fair play. By mohl získat výhodu nasazením dalšího žolíka, situace nezneužil. Spravedlnosti ze strany arbitra se ovšem nedočkal.

Z inkriminované šestnácté jízdy nejvíc profitovalo Mšeno, když Adam Vandírek upevnil druhým místem jeho průběžné vedení. Další dvojku přidal vzápětí Norbert Kosciuch. Zatímco Středočeši unikali, za jejich zády začala mela. Po čtvrtém místě Michaela Hádka nebodoval ani Jan Holub. Naproti tomu Matej Ferjan a Tomáš Suchánek, jenž vyřešil problém svých slabších startů výměnou pružin ve spojce, vytěžili ze sedmnácté a osmnácté jízdy maximum.

Martin Vaculík nemohl v rozjížďce s číslem sedmnáct předjet Norberta Kosciucha. Avšak Sebastian Ulamek vzápětí skóroval dvěma body, o které v nájezdu do druhé zatáčky druhého kola připravil Filipa Šiteru. Slaný, Plzeň a Pardubice se tak okamžitě vlezly do rozpětí jediného bodu. Reminiscence na extraligové poměry, které byly ještě v minulém roce běžným standardem, vzaly ovšem rychle za své.

Plzeň totiž stále větřila šanci strhnout vítězství na svou stranu. Po raketovém startu nestihnul Mathiase Schultze v první zatáčce devatenácté jízdy ani Ronnie Jamrozy. Mšeno ovšem útok odrazilo díky Janu Jarošovi, který se vehementně nacpal do prvního oblouku rozjížďky s číslem dvacet. „Snad to už vyhrajeme,“ doufal Adam Vandírek při pohledu na vítězný průjezd svého kolegy cílem. „Dnes mě mrzí ta moje první jízda. Kdyby Vaculda nespad‘, vyhrál bych. To je škoda…“

Nyní však spadl Grzegorz Zengota, a protože Martin Málek udržel za sebou Hynka Štichauera, Slaný dokonce o bod předstihl Plzeň. Ta se mu hned revanšovala. Michal Dudek skončil s nulou, ale Michael Hádek zaznamenal aspoň třetí místo. Pro Plzeň však bylo signifikantní, že Norbert Kosciuch na čele uhlídal Tomáše Suchánka. Západočeský tým se dostal na odstup osmi bodů a na rošt dvaadvacáté jízdy jel Mathias Schultz v roli jokera.

Nejlépe odstartoval Martin Málek, jenže Mathias Schultz a Matej Ferjan se v prvním oblouku přehnali okolo rychlostí řízených střel. Pardubický závodník si držel vrch až do poslední zatáčky. V ní ho však plzeňský Němec podjel a inkasoval šest bodů. A Plzeň byla rázem o dva body za vedoucím Mšenem.

Jenže někdejší extraligový otloukánek dokázal ustát také tuto ofenzívu a v praxi opět prokázal, že žolíkovo maximum v extralize dneška vůbec nic neznamená. Norbert Kosciuch odpověděl nejlepším možným způsobem. V rozjížďce s číslem třiadvacet celá čtyři kola vodil Filipa Šiteru. A dal dnešnímu mšenskému triumfu rozhodující příspěvek.

Plzeňané sice v závěrečných rozjížďkách útočili, ovšem Mšeno dostalo nečekaného, ale o to vítanějšího spojence. Slaný měl po dvaceti třech jízdách stejně bodů jako Pardubice. Zoufale prahnul po pódiu, které by mu mohlo pomoci v jeho existenčním zápase o postup do podzimního druhého kola.

Martin Vaculík se postaral o klíčový počin, aby Slaný mohl o druhé extraligové části vůbec jen snít. Vyhrál předposlední jízdu ve stylu start – cíl. Jan Jaroš po něm šel, ale v první zatáčce převedl efektní hodiny. Jaroslava Petráka sice udržel, ovšem Mathiase Schultze už ne. Svého slovenského kolegu poté napodobil i Sebastian Ulamek a Slaný definitivně sebral Pardubicím pódium.

Matej Ferjan a Grzegorz Zengota vyautovali v první zatáčce Adama Vandírka. Ale jejich klubům to v konečném důsledku stejně nic nepřineslo. Pardubáci se na stupně vítězů nevešli, Plzeňané na nich museli vzhlížet ke Mšenu.

Hlasy z depa
„Jsem chcíplej‘,“ postěžoval si Jan Jaroš. „Myslel jsem, že nepojedu. Mám angínu a v krku cejtím úplně žiletky. Vyhrát je neskutečně super. Jsem hrozně rád. Nevím, jak se to vyvrbí, a jestli budu za Mšeno jezdit i dál. To je otázka pro manažery a ty vejš. Pojedu, kam mě nasadí.“ Z úspěšného konceptu Jana Jaroše dnes vybočuje pouze nula z rozjížďky s číslem jedenáct. „Bylo to nakropený, ale úplně jsem to posral,“ vysvětloval příčiny. „Od toho jsou závody, aby se s tím každej‘ vypořádal, jak umí. Jednou je to děravý, jednou mokrý, ale jseš závodník.“

„Vyhráli jsme, to je super, celej tým je spokojenej‘,“ zářil Adam Vandírek, aby si ovšem uvědomil vyšší cíl. „Důležitý je postoupit do druhýho kola. Tam se bude jezdit o titul.“ Poté, co v pražském kole plnil nevděčnou úlohu náhradníka, se v letošní extralize poprvé dostal na dráhu právě dnes. „Osm bodů,“ hlásil své individuální skóre. „Jsem spokojenej‘. Jen mě štve ta poslední jízda. Natáhla mě kolej. Ale co, vyhráli jsme o bod, ale vyhráli. Hlavně ve zdraví a dojet celou sezónu.“

„Úplný nic, zapomenout na to,“ mávnul Filip Šitera rukou nad svým dnešním výsledkem. „V první jízdě mi místo metylu dolili vodu. Měl jsem v boxu kanystr s vodou, někdo ho čapnul a nalil do nádrže. Sralo se to. Jednou mi odešlo zapalování, na druhý motorce taky.“ Plzeň nakonec před svým domácím publikem skončila těsně druhá. „Kdyby mi to šlo o trošku líp, vyhráli jsme,“ uvědomoval si Filip Šitera. „Snad příště…“

„Dá se říct, že se to posralo dráhou,“ viděl Michael Hádek příčiny těsné porážky Plzně ze strany Mšena. „Bylo to nachcaný jako sviňa, šla jenom jednička a dvojka. Osm bodů, měl bych bejt spokojenej‘, ale vím, že jsem měl ještě na víc.“ By chyběl Zdeněk Simota, Plzeňané rázně atakovali prostřední stupínek pódia. „O jeden pitomej bod,“ nešel Michaelu Hádkovi z hlavy dnešní výsledek. „Stane se, ale příště už to určitě dopadne, když budu dělat víc bodů. Doufám, že jo. O dva víc a budeme před Mšenem!“

„Možná jsem limit překročil,“ vrátil se Martin Vaculík k nešastnému incidentu z šesté jízdy. „Ale hodiny jednou ukazovaly 99, pak 194, potom zase 24! Lepší by byly přesýpačky! Škoda toho vyloučení, škoda taky jízdy s Ferjanem. Po startu mě chytla kolej, Ferjan a Kosciuch mě podjeli. Kosciuch byl pomalej‘, ale nešlo ho předjet.“ Pro Slaný se letošní extraliga řečeno obratem českého prezidenta nevyvíjí vůbec, ale vůbec dobře. „Je třeba jet dál,“ nešetřil slovenský závodník odhodláním. „Je třeba bojovat. Dáme do toho všechno!“

„Vůbec se mi nelíbilo, jak zalili vodou dráhu před závodem,“ svěřil se Martin Málek. „Stala se z toho nezáživná jednokolejka. Odskákal jsem to první jízdu. Z venku jsem neměl špatný start, ale dostal jsem hroznou cejchu. Najednou se zhaslo a já vůbec nevěděl, kam jedu. Potom se to postupně zlepšovalo, ale úplně jsem pokazil poslední dvě jízdy. Myslel jsem, že bude víc bodů.“ Pozice Slaného v průběžné tabulce není nikterak růžová. „Celkově to pro nás dopadlo dost blbě,“ souhlasil Martin Málek. „Závěr extraligy bude ještě hodně zajímavý. Snad to pro nás nedopadne tragicky. Ale úplně odsuzuju přebíhání jezdců z jednoho týmu do druhého! Začíná v tom být pěkný bordel! Tohle VV SPD moc nedomyslel, extraliga potom ztrácí spravedlivost…“

„Nic moc,“ protáhl obličej Tomáš Suchánek. „Prohráli jsme. Viděl jsem to s problémama.“ Vztahoval je především na své slabší starty. „Potom jsme zjistili slabý pružiny ve spojce. Nemoh‘ jsem odjet. Vyměnilo se to a bylo to dobrý.“

„Jsem zklamanej‘, dělal jsem dost chyb,“ netajil se Hynek Štichauer. „Dráha byla jednokolejka. Neseděla mi, čekalo se jen, koho to vytáhne ven. A to jsem byl většinou já. Bylo to o startech a držet se lajny. Nájezdy se mám dost co učit.“ Triumf a poslední místo, to jsou umístění, které Pardubice v letošní extralize prozatím zaznamenaly. „Máme se co zlepšovat,“ poznamenal Hynek Štichauer. „Čtvrtý místo mě mrzí. Hlavně, že zatím nevypadáme.“

1. Grepl PDK Mšeno   43
Ronnie Jamrozy, PL 3 2 1 2 3 11
Jan Jaroš 2 3 0 3 1 9
Adam Vandírek 1 3 2 2 0 8
Norbert Kosciuch, PL 3 3 1 2 3 12
Vladimír Višváder 1 1 1 0 0 3
Pavel Fuksa   DNR
 
2. PK Plzeň   42
Michael Hádek 1 3 3 0 1 8
Jiří Štrobl 0 – – – – 0
Filip Šitera 2 1 3 1 2 9
Mathias Schultz, D 2 2 2 3 6* 2 17
Grzegorz Zengota, PL 3 2 2 F 1 8
Jan Holub 0 0 0 0
 
3. AK Slaný   38
Martin Málek 0 1 2 2 1 0 6
Adrian Pluska, PL (ACCR) 1 1 1 0 – – 3
Martin Vaculík, SK 3 M 2 3 1 3 12
Sebastian Ulamek, PL 0 3 2 6* 2 3 16
Michal Dudek 0 – – 1 0 1
Petr Babička   DNR
 
4. ZP Pardubice   33
Matej Ferjan, H 2 0 3 3 2 2 12
Tomáš Suchánek 3 0 1 0 3 2 9
Manuel Novotny, A 0 0 – F – 0
Hynek Štichauer 1 2 3 1 1 1 9
Jaroslav Petrák 2 1 0 – 0 3
Václav Milík   DNR

Poznámka: by byl Hynek Štichauer do rozjížďky s číslem šestnáct nahlášen manažerem jako joker, vzhledem k informačnímu šumu mu rozhodčí dvojnásobek bodů neuznal.

Aktuální extraligová tabulka:

  závody malé body velké body
1. Praha 2 96 7
2. Mšeno 3 95 7
3. Plzeň 2 87 6
4. Pardubice 2 97 5
5. Slaný 3 88 5

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon EOS D Mark II)