Extraligové celky neskládají zbraně

Plzeň – 28. května
Úvodní dvě kola letošní extraligy přinesly mnoho nádherných individuálních soubojů. Avšak klubové karty byly vesměs rozdány už v úvodních rozjížďkách. A dramatické zápletky soubojů dvou i více týmů, jimiž se česká ligová soutěž pyšnila ještě loni, zůstaly společně s klasickou formulí čtyřčlenných družstev za oponou minulosti. Třetí extraligové kolo, jenž dnes startuje úderem osmnácté hodiny na plzeňských Borech, ukazuje další slabiny rozpisu světového poháru aplikovaného do českého prostředí. Postavit pět vyrovnaných závodníků s juniorem s českou licencí v roli náhradníka je totiž úkol takřka nad lidské síly. Nyní se zdá, že se s ním nejlépe vypořádaly Mšeno a Slaný, zatímco hodnota akcií Pardubic a Plzně mírně poklesla.

Na vině je klasický vývoj sezóny. Jak se sune směrem k letním měsícům přibývají zranění a termínové kolize. By se to může zdát nadsazené, plzeňský boj o obhajobu možná skončil už první den tohoto měsíce. Vyřazení Zdeňka Simoty po ošklivém pádu během polské ligy v Miskolci je totiž pro západočeský celek pohroma jako hrom.

Místo Zdeňka Simoty se do sestavy vrací Jiří Štrobl. Někdejší člen mistrovské sestavy ze čtyřiadevadesátého se na ovály vrací po devítileté pauze. V týmu nemůže chybět ani Filip Šitera, ani Michael Hádek. Otázka cizinců byla tentokrát vyřešena opětovným povoláním Mathiase Schultze, jenž zanechal dobrý dojem na Markétě, a debutem Grzegorze Zengoty. Jan Holub bude opět náhradníkem.

Pardubice se budou muset obejít bez bratří Drymlových, kteří dotáhli tým k triumfu na svítkovském ovále. Nicméně v první části soutěže nejde o nic, než postup. Chleba se bude lámat až ve druhé části, což může napravit drobné zaváhání.

Avšak východočeský tým se i tak snažil posílit, seč mohl. V programu by nemělo chybět jméno Mateje Ferjana. Nastoupí také další dva strůjci vítězství pod světly čarodějnických ohňů, Hynek Štichauer a Tomáš Suchánek. Letos poprvé se v týmu objeví Jaroslav Petrák. A Václav Milík krátce po svých patnáctinách zaznamená svůj první závod v sedle pětistovky vůbec.

Po úvodních zaváháních zvedá hlavu i Slaný. Sestava Milana Macha je víceméně standardní. A v otázce polských posil se mohla vrátit do starých kolejí, kdyby Slawomir Drabik nemusel na slánskou nabídku negativně zakroutit hlavou z osobních důvodů.

Do české extraligy se ovšem vrací Sebastian Ulamek, jedna z nejvýraznějších postav její nedávné historie. Slánský kouč uvažoval také i Karolu Zabikovi, leč nakonec dostal přednost Martin Vaculík. Ani dnes nebudou chybět Adrian Pluska, Martin Málek, Michal Dudek a Petr Babička v roli náhradníka.

Po úspěšné akci s časově omezeným přestupem Filipa Šitery pro pardubický závod hraje Mšeno vysokou personální hru i nadále. Na dnešní závod si zajistilo služby Jana Jaroše. A Adam Vandírek, který představuje nesmírně vzácnou komoditu kvalitního juniora s českou licencí, by měl být středočeskému celku k dispozici až do konce sezóny.

Vedle obou Pražanů očekává Petr Vandírek bohatou bodovou dávku také od obou Poláků, Norberta Kosciucha a Ronnie Jamrozyho. Plzeňskou dráhu zná perfektně Vladimír Višváder a s Pavlem Fuksou v roli rezervisty bude mít tým krytá záda i pro případ nečekaného běhu událostí.

Klubové ambice z manažerského křesla:
Leopold Klíma, Plzeň:
„Nevzdáme to. Klíčového hráče máme doma, doufám, že se přijede aspoň podívat. Musíme ale jet. Snad budeme mít štěstí, nebudou poruchy a my budeme rovnocenným soupeřem.“

Petr Vandírek, Mšeno:
„Je to extraliga, jsou tu čtyři týmy. Ale tenhle závod bude hodně vyrovnaný. Musí být štěstí a je třeba se vyvarovat pádů a defektů. Doufám, že se tomu vyhneme. A jsou všichni zdraví, bereme to sportovně.“

František Kalina, Pardubice:
„Podle toho, jak na to koukám, ideální sestavu nemá nikdo. A tak by to mohlo být vyrovnané.“

Milan Mach, Slaný:
„Chtěli bychom měli udělat lepší výsledek než v předešlých závodech. Budeme dělat maximum. Doufám, že se konečně chytí Martin Vaculík…“

Sestavy nahlášené včera k 18:00:

PK Plzeň: 1 Michael Hádek
  2 Jiří Štrobl
  3 Filip Šitera
  4 Mathias Schultz, D
  5 Grzegorz Zengota, PL
  21 Jan Holub
 
Grepl PDK Mšeno: 6 Ronnie Jamrozy, PL
  7 Jan Jaroš
  8 Adam Vandírek
  9 Norbert Kosciuch, PL
  10 Vladimír Višváder
  22 Pavel Fuksa
 
ZP Pardubice: 11 Matej Ferjan, H
  12 Tomáš Suchánek
  13 Manuel Novotny, A
  14 Hynek Štichauer
  15 Jaroslav Petrák
  23 Václav Milík
 
AK Slaný: 16 Martin Málek
  17 Adrian Pluska, PL (ACCR)
  18 Martin Vaculík, SK
  19 Sebastian Ulamek, PL
  20 Michal Dudek
  24 Petr Babička
 
PSK Olymp Praha: volný los

Aktuální extraligová tabulka:

  závody malé body velké body
1. Praha 2 96 7
2. Pardubice 1 64 4
3. Mšeno 2 53 3
4. Slaný 2 50 3
5. Plzeň 1 45 3

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon EOS D Mark II)