Plný stadion v Leszně viděl v akci dva Čechy

Leszno – 10. května
V sobotu večer byl na pořadu druhý díl letošního seriálu Grand Prix na ploché dráze 2008. Grand Prix Evropy premiérově hostilo polské Leszno. Za nádherného letního počasí se na tribunách stadionu tísnilo 24 tisíc diváků, čímž byla plně naplněna kapacita stadionu. Domácí fanoušci v plném očekávání výborných výsledků svých reprezentantů v čele s Tomaszem Gollobem, vítěze z prvního závodu ve slovenském Kršku. České barvy hájili Lukáš Dryml a premiérově i Luboš Tomíček, který v závodě nahradil zraněného Dána Bjarne Pedersena.

Lukáš Dryml po úvodní jízdě, když připsal na své konto jeden bod, v následujících jízdách buď špatně startoval, nebo nepříliš dobrou volbou stopy na ovále ztrácel slibně vybojované pozice po startu. Celkově na své konto připsal pouhé dva body a umístil se na patnácté pozici.

Tvrdá dráha příliš nesedla ani druhému českému jezdci, který se ziskem třech bodů skončil čtrnáctý. Naopak excelentně do závodu vlítnul muž se zlatou vestou Tomasz Gollob a nejstarší jezdec startovního pole Američan Greg Hancock. Oba si už po třetí sérii jízd zajistili postup do semifinále. Do semifinále se také probojoval miláček polského publika Jaroslaw Hampel, jedoucí na divokou kartu.

V první semifinálové jízdě zvítězil stylem start – cíl Leigh Adams před Gregem Hancockem, čímž si oba vydobili finálovou účast. V druhém semifinále triumfoval Jaroslaw Hampel. O druhém postupujícím rozhodl rozhodčí závodu Němec Frank Ziegler. Při předjíždění v poslední zatáčce Australan Jason Crump se nepatrně dotknul zadním kolem Dána Nickiho Pedersena a ten si ustlal na ovále.

Rozhodčí využil svého práva a k nevoli polského publika vyloučil Australana. Udělením technických bodů dopomohl Dánovi k účasti ve finále. Ve něm zaslouženě zvítězil Leigh Adams, který využil dokonalou znalost místní dráhy, kde hájí barvy domácího klubu Unia Leszno.

Greg Hancock uhájil stříbrnou pozici. Na třetí stupínek vystoupil úřadující mistr světa Dán Nicki Pedersen, čímž se probojoval do celkového vedení v celém seriálu po dvou odjetých podnicích. Bramborová pozice zbyla pro Jaroslawa Hampela.


Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon EOS D Mark II)